Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe maak je een Espresso Martini?

Hoe maak je een Espresso Martini?
Omschrijving

Hoe je thuis de beste Espresso Martini maakt, lees je in deze instructie! Een Espresso Martini is een populaire en stijlvolle cocktail met een fantastische smaak. Espresso Martini is ook in Amerika een erg populair drankje. Hoe je deze hippe cocktail zelf kunt maken en welke ingrediënten en benodigdheden je ervoor nodig hebt, lees je in dit recept. Zo shake je thuis in een handomdraai een simpele en perfecte koffie cocktail.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor 2 cocktails:
 • Espresso, 60 ml
 • Wodka, 60 ml
 • Koffielikeur, 60 ml
 • Crushed ijs of ijsblokjes (zo'n 10 stuks of een vol longdrinkglas)
 • Cocktailshaker - Bol.com
 • Martiniglazen, 2 stuks - Bol.com
 • Strainer (barzeefje) - Bol.com
 • Optioneel:
 • Suikerstroop, 10-20 ml
 • 6 (chocolade) koffiebonen ter garnering

1. Verhoudingen espresso, wodka en koffielikeur

De verhoudingen espresso, wodka en koffielikeur kunnen per Espresso Martini recept verschillen. Zo wordt er qua verhoudingen ook wel minder espresso (30 ml), minder wodka (50 ml) en minder koffielikeur (50 ml) gebruikt. Of er wordt extra suikersiroop toegevoegd voor een zoetere twist. Experimenteer dus zelf eens ermee en voeg naar wens wat meer of minder van deze ingrediënten toe aan je recept voor een uitgebalanceerde cocktail naar eigen smaak.

2. Voorbereiding van de cocktail

Het is het lekkerst om de Martini Espresso cocktail uit een gekoeld glas te drinken. Zet het martiniglas daarom even kort in de vriezer of doe een paar ijsblokjes in het glas om het alvast af te laten koelen.

3. De espresso zetten

Zet een dubbele espresso. Voor het maken van twee cocktails heb je voor dit recept 60 milliliter espresso nodig.

4. De ingrediënten samenvoegen

Schenk de espresso in een cocktailshaker en voeg de wodka, koffielikeur en het ijs toe.
Je hoeft de espresso niet te laten afkoelen maar kunt deze gewoon warm in de cocktailshaker schenken. Door de warmte zullen de ingrediënten zich goed vermengen tijdens het shaken.

5. De ingrediënten shaken!

Shake alle ingrediënten nu stevig tot een Espresso Martini. Doe dit niet te kort, je wilt namelijk dat er een mooie schuimlaag ontstaat. Die ontstaat alleen door de cocktailshaker hard te schudden.

6. De Espresso Martini uitschenken

Pak de Martini glazen. Houd het zeefje erboven en schenk de Espresso Martini uit over de glazen. Heb je een cocktailshaker waar al een zeef in zit? Gebruik dan alsnog een tweede fijne zeef die je boven de glazen houdt tijdens het uitschenken. Je krijgt dan een mooie, glad gefilterde Espresso Martini met een stijlvolle uitstraling en perfecte smaaksensatie.
De Espresso Martini is een cocktail die je serveert zonder ijs. Doe dus geen ijs in de glazen.

7. De Espresso Martini garneren

Garneer iedere cocktail tenslotte met drie (chocolade) koffiebonen en klaar is dit stijlvolle en oppeppende drankje.

8. Hoe komt het dat je Espresso Martini geen goede schuimlaag heeft?

Heeft je Espresso Martini geen goede schuimlaag? Dan kan dit de volgende oorzaken hebben:
 • Het is belangrijk dat de koffie die je gebruikt is gezet volgens een geconcentreerde zetmethode. Gebruik daarom geen normaal gezette koffie maar echt een espresso, zodat de verhouding koffiebestanddelen ten opzichte van het water klopt.
 • Voeg de espresso toe als deze heet is. In sommige Espresso Martini recepten laten ze de espresso eerst afkoelen. Echter, alleen door warmte kunnen de oliën van de koffie zich goed vermengen met de suiker van de likeur.
 • En vooral: schud hard en stevig om de ingrediënten goed te vermengen maar vooral ook om voldoende lucht toe te voegen, wat nodig is voor het doen ontstaan van de schuimlaag.
Door bovenstaande tips toe te passen zorg je ervoor dat je de Espresso Martini zo schuimig mogelijk kunt maken.

9. Hoe maak je een Italiaanse Espresso Martini?

Er zijn veel variaties mogelijk op het traditionele recept. Voor een Italiaanse twist kun je Amaretto gebruiken in plaats van wodka. Neem daarnaast als koffielikeur Tia Maria en je hebt een Espresso Martini recept in Italiaanse stijl.

10. Hoe maak je een Spaanse Espresso Martini?

Voor het maken van een Espresso Martini Spaanse stijl, hoef je alleen de wodka te vervangen door Licor 43. Mix dit met de overige ingrediënten en je hebt een heerlijke Spaanse variant.
Proost!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!