1. De oven voorverwarmen
Plaats het rooster net iets onder het midden in de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.
Zorg dat alle ingrediënten bij gebruik op kamertemperatuur zijn!
2. Het deeg maken
Klop de eieren los. Roer in een grote kom de boter of margarine smeuïg en zacht en doe hierbij de mix voor appeltaart en 2/3 van het losgeklopt ei. Mix met de mixer of kneed het deeg met de hand tot een soepele deegbal.
Als je het deeg met de hand kneedt, gebruik dan koude boter!
3. De vorm met deeg bekleden
Vet een springvorm licht in met boter. Neem 2/3 van het deeg en druk dit gelijkmatig eerst over de bodem en vervolgens langs de zijrand van de vorm uit.
De bodem blijft droog als je er 3 eetlepels paneermeel of custard overheen strooit, waarbij custard extra lekker is.
4. De appelvulling
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes of schijfjes. Doe de gewelde rozijnen erbij, de suiker en de kaneel en schep alles goed door elkaar.
Je kunt andere ingrediënten extra toevoegen, zoals bijvoorbeeld gemengde noten, gewelde krenten, een scheutje likeur.
5. De taart vullen
Verdeel het appelmengsel over de bodem. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol van het overgebleven deeg lange rolletjes. Leg deze rolletjes kruiselings op de taart en bestrijk ze met het overgebleven losgeklopt ei.
6. De taart bakken
Bak de appeltaart in 60 tot 75 minuten gaar en bruin. Laat de taart minimaal een uur afkoelen, tenzij je de taart warm wilt eten. Verwijder na het afkoelen de springvorm en schuif de taart op een platte schaal of bord. Eventueel kun je de taart met slagroom garneren of serveren met warme vanillesaus.
Wil je de taart warm eten haal hem dan heel voorzichtig uit de springvorm, anders gaat de taart scheuren!