Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe moet je kabeljauw bakken?

Hoe moet je kabeljauw bakken?
Omschrijving

Kabeljauw bakken in de pan kun je op verschillende manieren doen. In dit basisrecept wordt uitgelegd hoe je kabeljauw perfect gaar en bruin bakt en waarmee je allemaal rekening moet houden bij het bereiden van de vis. Zo kun je de kabeljauw bakken in olie of boter, bakken met of zonder huid en wel of niet paneren. Al deze manieren worden besproken in onderstaande kookinstructie. Ook vragen als hoe lang je kabeljauwfilet of een moot kabeljauw moet bakken en met welke kruiden je de vis op smaak kunt brengen worden beantwoord. Kortom een instructie waarin je alle benodigde informatie kunt vinden voor het perfect bakken van kabeljauw in de pan. Eet smakelijk!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Kabeljauwfilets of een moot kabeljauw, met of zonder huid (hoeveelheid ongeveer 125 à 150 gram vis per persoon)
 • Zout en peper
 • Vers uitgeperst citroensap van 1 citroen
 • Eieren, 2 stuks
 • Witte bloem
 • Paneermeel
 • Gewone (milde) olijfolie, zonnebloemolie of arachideolie en/of roomboter
 • Optioneel:
 • Kruiden zoals dille, peterselie, rozemarijn, oregano, koriander of tijm
 • Citroen, 1 à 2 stuks (ter garnering)
 • Piccalilly
 • En verder:
 • Koekenpan met platte bodem, keramische pan of hapjespan met anti-aanbaklaag - Coolblue
 • Plat bord, 2 stuks
 • Diep bord of ondiepe schaal
 • Vork of mini garde - Bol.com
 • Een grote, platte spatel - Bol.com

1. De kabeljauw droogdeppen

Je kunt de kabeljauw kopen met of zonder huid, als moot of als filet. In alle gevallen is het belangrijk dat voordat je de kabeljauw gaat bereiden, je deze eerst met keukenpapier droogdept. Door de vis goed droog te maken wordt de kabeljauw tijdens het bakken krokanter. De kabeljauw droogdeppen
Voordeel van vis met huid is dat deze tijdens het bakken minder snel uit elkaar valt en minder aan de pan blijft kleven. Zo kun je ook een groter stuk kabeljauw bij het bakken heel houden. Gefileerde kabeljauw is meestal zonder huid.
Het is belangrijk dat vis vers is. Bij de visboer is de vis het verst, bij de supermarkt duurt de aanvoer meestal iets langer. Gebruik je bevroren kabeljauw, ontdooi de vis dan in de koelkast, om bederf te voorkomen.

2. De kabeljauw kruiden

Als je de kabeljauw goed hebt drooggedept, kun je de vis rondom gaan kruiden met enkel wat zout en peper. Zo blijft de pure smaak van de kabeljauw het meest behouden. Eventueel kun je de vis nog besprenkelen met wat citroensap. Je kunt dit ook achteraf doen.
Kabeljauw heeft van zichzelf een vrij zachte smaak. Houd je van een wat meer gekruide vis, dan kun je de kabeljauw bestrooien met bijvoorbeeld dille, peterselie, rozemarijn, oregano, koriander of tijm.

3. De kabeljauw paneren voor het bakken

Nadat je de kabeljauw hebt gekruid kun je de kabeljauwfilet, de moot kabeljauw of het kabeljauwhaasje direct gaan bakken in de pan (zie stap 4, 5 en 6). Door de kabeljauw echter voor het bakken eerst te paneren zal de vis minder snel aan de pan blijven kleven en uit elkaar vallen. Daarnaast zorgt het paneerlaagje ook nog eens voor een lekker krokant korstje.

Het paneren doe je als volgt:
 • Doe wat bloem op een plat bord en strooi op een ander plat bord een laag paneermeel.
 • Breek de eieren boven een diep bord of ondiepe schaal en klop ze met een mini garde of vork langzaam door elkaar en los.
 • Wentel de vis achtereenvolgens door de bloem, het geklutste ei en tot slot het paneermeel.
Je kunt de kabeljauw ook paneren met alleen maar een laagje bloem, maar dit bakt minder goed dan de combinatie met ei en paneermeel. Klop in dat geval de overtollige bloem goed van de vis af, om te voorkomen dat het teveel aan bloem in de pan verbrandt.
Paneer de kabeljauw altijd zo kort mogelijk voordat je de vis gaat bakken. Dit om te voorkomen dat het laagje paneer papperig wordt.

4. Kabeljauw bakken in olie of boter?

De kabeljauw kun je bakken in olie of roomboter of een mengsel van beiden. Boter versterkt de smaak van de vis, maar heeft wel als nadeel dat de vis op een te hoog vuur snel kan verbranden.
Als olie is gewone, milde olijfolie het best. Een goed alternatief is zonnebloemolie of arachideolie. Tijdens het bakken, als de vis bijna gaar is, kun je eventueel een klontje roomboter aan de olie toevoegen voor het verrijken van de smaak.
Gebruik je een pan met een anti-aanbak laag dan kun je er ook voor kiezen de vis zonder olie of boter te bakken.
Gebruik om te bakken nooit olijfolie extra vierge. Bij het verhitten van dit soort olie kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

5. De olie of boter verwarmen in de pan

Gebruik voor het bakken van de kabeljauw een gewone koekenpan met gladde bodem, een keramische pan of een hapjespan met anti-aanbak laag. Doe voldoende olie of boter in de pan en verwarm dit op middelmatig tot hoog vuur. Gebruik je alleen boter, zet het vuur dan vooral in het begin niet te hoog om te voorkomen dat de boter in de pan verbrandt.
Is de olie of boter op temperatuur leg de vis dan in het midden van de pan, voor een gelijkmatig bakresultaat. Kabeljauw met huid leg je zowel gepaneerd als ongepaneerd, altijd eerst met de huid naar beneden in de pan (het zogenaamde ‘op de huid bakken’).
Je hoeft geen deksel op de pan te doen voor het bakken van de vis. De olie of boter verwarmen in de pan

6. Hoe lang moet je kabeljauw bakken?

De baktijd van de kabeljauw hangt af van de dikte van de vis. In principe kun je echter uitgaan van de volgende baktijden:
 • Voor dunne kabeljauwfilet van 125 à 150 gram is een baktijd van 3 minuten per kant voldoende.
 • Een moot kabeljauw van ongeveer 500 à 600 gram kun je zonder te keren in 8 à 10 minuten gaar bakken, afhankelijk van de dikte van de moot.
 • Wordt de bovenkant van de moot niet voldoende gaar of heb je de kabeljauw gepaneerd, keer dan het stuk vis met een spatel na ongeveer 4 à 5 minuten voorzichtig om.
De kabeljauw is gaar als de vis van binnen mooi wit is en niet meer doorschijnend. Dit kun je testen door met een puntig mes zachtjes in de vis te prikken.
Keer een moot kabeljauw niet te snel, maar wacht tot de vis aan de onderkant een bruin korstje heeft. Zo voorkom je dat de moot tijdens het keren breekt en uit elkaar valt.
Een paar scheppen piccalilly maken deze gezonde vismaaltijd extra lekker.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!