Natuurlijk kun je ook gewoon een ronde springvorm gebruiken. De taart zal er niet minder om smaken.
Voor de vulling van de appeltaart is zelfgemaakte banketbakkersroom natuurlijk erg lekker. Om het echter niet te moeilijk te maken en tijd te besparen kunt je ook een kant en klaar mix voor banketbakkersroom kopen in de winkel.
1. De banketbakkersroom maken
Giet de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een lepeltje of een bot mesje het vanillemerg uit het stokje. Voeg het vanillemerg en de helft van de suiker toe aan de melk en breng dit zachtjes aan de kook.
2. De eidooiers mengen met suiker en bloem
Splits de eieren en doe de eidooiers in een kom. Voeg de overgebleven suiker en de bloem toe en klop dit met een garde door elkaar. Schep er een klein beetje van de gekookte melk bij en klop dit door het eimengsel.
3. Het eimengsel toevoegen aan de vanillemelk
Voeg nu al kloppende, beetje voor beetje, het eimengsel toe aan de melk in het pannetje. Breng hierna de melk op laag vuur weer aan de kook en laat alles 3 minuten zachtjes doorkoken en zo de banketbakkersroom indikken.
De banketbakkersoom zal tijdens het koken indikken, doordat het eigeel gaar wordt.
4. De banketbakkersroom laten afkoelen
Haal na 3 minuten de pan van het vuur, giet de room in een schaal en laat de room volledig afkoelen. Daarna is je zelfgemaakte banketbakkersroom klaar.
5. Het deeg voor de appeltaart maken
Doe de boter in een beslagkom en klop deze met behulp van een handmixer of keukenmachine zacht. Klop een ei los in een kopje en doe hiervan 2/3 bij de boter. Voeg daarna ook de appeltaart mix toe en mix alles met de handmixer of keukenmachine tot een luchtig en soepel deeg.
6. De springvorm invetten
Bekleed de bodem van de hartvormige springvorm met een stuk bakpapier en vet de ring van de vorm in met boter. Bestuif het werkblad met bloem of leg ook op je werkblad een stuk bakpapier.
7. De bakvorm met het deeg bekleden
Vorm van het deeg een soepele bal en rol deze vervolgens uit tot een dunne plak deeg van gelijkmatige dikte. Leg de plak deeg in de vorm, druk het deeg gelijkmatig over de bodem en duw daarna het teveel aan deeg langs de zijkanten van de vorm uit, tot helemaal bovenaan. Rol met de deegroller het deeg langs de bovenranden mooi recht (zie video 1.48).
Omdat de appeltaart straks gevuld wordt, is het belangrijk dat je de zijkanten van de vorm tot helemaal bovenaan bekleedt met deeg.
8. De taartbodem blind bakken
Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem zodat deze gelijkmatig gaar wordt. Leg over het deeg heen in de vorm een ruim stuk bakpapier en vul de vorm daarna met gedroogde peulvruchten of blindbakrijst. Bak vervolgens de appeltaart op 175 graden, 15 minuten in een voorverwarmde oven.
9. De appelroosjes voorbereiden
In de tijd dat de taart in de oven staat te bakken, kun je de appelroosjes alvast voorbereiden. Verwijder met een appelboor of snijd met de hand het het klokhuis uit de appels. Snijd daarna de appels in de lengte in tweeën en rasp van ieder stuk appel halvemaanvormige plakjes (zie video 3.07).
In plaats van een rasp kun je voor het schaven ook een kaasschaaf gebruiken. Ook kun je de plakjes met de hand snijden, maar let op dat je ze niet te dik snijdt. Het vormen van de appelroosjes voor op je moederdagtaart gaat dan namelijk erg moeilijk.
10. De geraspte appel blancheren
Breng de appelsap en het water in een pannetje aan de kook. Leg de appelschijfjes in de kokende appelsap en laat ze 1 minuut blancheren. Laat de schijfjes appel even in goed koud water afkoelen en vervolgens uitlekken en drogen in een vergiet.
Het blancheren zorgt ervoor dat de kleur van de appel mooi blijft en niet bruin wordt. Door het appelsap blijft de smaak van de appel behouden.
11. De blindbakvulling verwijderen en de taart verder afbakken
Haal na 15 minuten de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier met de vulling. Zet de taart zonder vulling nog 10 minuten terug in de oven om verder af te bakken. Haal hierna de taart uit de oven en laat het deeg helemaal afkoelen in de vorm.
12. De taartvulling maken
Terwijl het deeg afkoelt, klop je de slagroom zonder suiker totdat het de dikte heeft van yoghurt. Doe de banketbakkersroom bij de slagroom en klop het mengsel goed door elkaar. De vulling is nu klaar. Schep, als de taart helemaal is afgekoeld, de vulling gelijkmatig verdeeld in de taart en strijk de bovenkant mooi glad met de bolle kant van een lepel.
13. De appelroosjes maken
Neem een plakje appel en rol deze op tot een trompetje (zie video 3.59). Pak een nieuw plakje appel en rol deze losjes om het trompetje heen. Ga hiermee door, totdat het roosje groot genoeg is. Steek het roosje in de room en maak een nieuw roosje. Ga door totdat de gehele appeltaart bedekt is met roosjes. Verwijder de ring van de bakvorm en klaar is je moederdagtaart.
Zorg wel dat de plakjes appel goed droog zijn. Dep ze zo nodig extra droog met een stukje keukenpapier!