1. Waarom is gezond eten belangrijk?
Gezond eten is belangrijk als je gewicht wilt verliezen, als je gezondheidsproblemen wilt verhelpen of juist omdat je deze problemen wilt voorkomen. Ook voor kinderen is het belangrijk om gezond te eten. Hiermee zorg je dat ze over de juiste voedingsstoffen beschikken voor de groei en voor bijvoorbeeld concentratie in de klas.
Gezond eten zorgt naast een vitaler lijf, ook voor een betere mentale gezondheid. Zit je niet lekker in je vel, dan is het belangrijk om eens na te gaan of jouw voedingspatroon daarin een rol speelt.
Ook als je stressgevoelig bent dan kun je eens kijken of het verbeteren van je eetpatroon daarin verandering brengt.
2. Voordelen van gezonder eten
Gezonder eten heeft nog verschillende andere voordelen:
- Je hebt minder trek. Door gezonder te eten krijgt je lichaam binnen wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Heb je een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, dan zal je lichaam namelijk blijven vragen om eten zodat het die voedingsstoffen alsnog binnen kan krijgen.
- Je bent energieker. Gezondere voeding is beter verteerbaar. Hierdoor heb je minder last van dips na het eten. Ook draagt gezonder eten bij aan een makkelijke stoelgang.
- Gezonde voeding helpt om verouderingsprocessen te vertragen. Het eten van gezonde voeding zorgt voor een gezonde huid - maar ook voor bijvoorbeeld gezond en glanzend haar en sterke nagels.
3. De basis voor een gezonde levensstijl
Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende drinkt, het liefst water. Het kan anders zijn dat je lichaam hongersignalen afgeeft doordat je een gebrek aan vocht in je lichaam hebt.
Vervang stapsgewijs iets in je eetpatroon door een gezonder alternatief. Pak in plaats van een glas frisdrank bijvoorbeeld een kop thee of een glas water. Kies voor gezonder broodbeleg of voor het toevoegen van wat rauwkost aan je lunch. En vergeet natuurlijk het belang van een gezonde hoofdmaaltijd niet. Het eten van voldoende fruit en groenten op een dag zal je misschien niet onbekend in de oren klinken. Maar doe je dat ook echt? Houd eens een eetdagboek bij om na te gaan wat je in een week precies allemaal eet. Zo krijg je een goed beeld van je eetgewoonten.
Het bijhouden van een eetdagboek hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn veel goede apps voor. Op de website van het Voedingscentrum vind je ook een online eetdagboek waarmee je inzicht krijgt in wat je eet en wat je kunt veranderen.
4. Een uitgebalanceerde hoofdmaaltijd
Naast bovengenoemde tips zijn er tegenwoordig makkelijke manieren om een gezonde en uitgebalanceerde maaltijd op tafel te zetten. Het beginnen met een gezonde leefstijl hoeft hierdoor niet moeilijk te zijn. Heb je zelf weinig tijd en zin om naar de supermarkt te gaan of ben je gewoon niet zo’n ster in de keuken? Voor de hoofdmaaltijd is een maaltijdbox dan bijvoorbeeld een goede oplossing. Er komen steeds meer aanbieders bij die je elke week een aantal gezonde maaltijden kunnen aanbieden. Je hebt ze vaak binnen een half uur op tafel staan. In de box vind je recepten en gerechten. Je hoeft de deur er dus niet voor uit en de gezonde maaltijd wordt je geleverd in precies de juiste dosering - voor jezelf of voor je gezin.
Bijkomend voordeel van een maaltijdbox is dat het bijdraagt aan het verminderen van
voedselverspilling.
Ben je niet bekend met maaltijdboxen?
Recepten zijn hier te vinden, om een idee te krijgen van de inhoud van zo’n box.
5. Een nieuw eetpatroon kost tijd
Gezond eten kan dus wel degelijk en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zonder al teveel kostbare tijd te verspillen kun je kiezen voor een maaltijdbox, of je brengt goed in kaart hoe je eetpatroon eruit ziet en voert zelf de nodige veranderingen door. Houd er altijd rekening mee dat het veranderen van patronen met ups en downs kan gaan. Blijf gewoon volhouden. Over een paar maanden zul je zien dat het effect heeft!
Wij hopen dat we je met deze tips om gezonder te eten op weg hebben geholpen. Veel succes gewenst met het verbeteren van je voedingspatroon.
Kijk op onze site eens voor salade of soep recepten onder de categorie
Eten & Drinken.