Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Hoe bepaal je welke zorgverzekering jij nodig hebt?

Hoe bepaal je welke zorgverzekering jij nodig hebt?
Omschrijving

In Nederland kun je ieder jaar overstappen van zorgverzekering. Dit kan aan het einde van het jaar. Overstappen kan omdat je elders een lagere premie betaalt, maar ook omdat de voorwaarden ergens anders gunstiger zijn. Overweeg je om over te stappen naar een andere verzekeraar? Zorg er dan wel voor dat je de juiste zorgverzekering afsluit. Dit lijkt misschien een open deur, maar er zijn genoeg mensen die hier niet of nauwelijks over nadenken. Zonde, want hier krijg je later mogelijk spijt van. Om dit te voorkomen, helpen wij je in deze tekst te bepalen welke soort zorgverzekering je nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Kijk welke zorg je nodig hebt

Om te bepalen welke zorgverzekering je nodig hebt, is het raadzaam om naar je persoonlijke situatie te kijken. Heb je de laatste jaren niet of nauwelijks zorg nodig gehad? Dan verwacht je mogelijk dat dit aankomend jaar ook het geval is. Je kunt dan overwegen om alleen een basisverzekering te nemen. Hiermee ben je verzekerd voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen, ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg. Ook zorg voor kinderen tot 18 jaar valt binnen de dekking van de basisverzekering.

2. Waarom een aanvullende verzekering?

Gemiddeld wordt ruim 90 procent van de zorgkosten vergoed via de basisverzekering. Zaken als de tandarts en fysiotherapie vallen hier buiten. Het is niet zo dat jij je hier niet voor kunt verzekeren. Heb je bijvoorbeeld geen goed gebit? Of moet je regelmatig naar de fysio voor een behandeling? Dan doe je er goed aan je hier aanvullend voor te verzekeren. Je draait in dat geval namelijk niet zelf op voor de kosten die behandelingen door een fysiotherapeut of de tandarts met zich meebrengt.
Bij iedere zorgverzekeraar kun je een aanvullende zorgverzekering voor de tandarts en fysiotherapie afsluiten.

3. Zorgverzekering voor jongeren

Gemiddeld gezien hebben jongeren relatief weinig zorg nodig. Maar ook jongeren zijn wel gewoon verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Er zijn ook verzekeraars waarbij je een speciale jongeren zorgverzekering af kunt sluiten. Je betaalt hier een lagere premie voor dan voor een reguliere zorgverzekering.

4. Manieren om te besparen op je zorgverzekering

De premie van zorgverzekeringen is de laatste jaren eigenlijk alleen maar omhoog gegaan. Toch betekent dit niet dat je altijd de hoofdprijs betaalt voor zo’n verzekering. Er zijn namelijk manieren om te besparen. Een jongeren zorgverzekering is hier een voorbeeld van, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw vrijwillig eigen risico te verhogen. Deze staat standaard op 0 euro, maar kun je verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Dit bedrag komt bovenop het standaard eigen risico, waardoor je zelf opdraait voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

5. Voordeel van het verhogen van je eigen risico

Het voordeel van het verhogen van het vrijwillig eigen risico is dat je premie omlaag gaat. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te lager de premie die je betaalt. Het is verstandig om wel zelf wat geld opzij te zetten als je een verzekering met hoger eigen risico afsluit. Zo ben je er zeker van dat je deze kosten kunt dekken op het moment dat dit nodig blijkt.
Heb je een laag inkomen of bijvoorbeeld bijstand waardoor je moeite hebt om je zorgverzekering te betalen? Dan kun je misschien zorgtoeslag aanvragen.

6. Besparen op je basisverzekering

Naast bovenstaande tips kan het interessant zijn om prijzen van de basisverzekering bij verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Ook de premie van de basisverzekering kan per zorgverzekeraar namelijk verschillen - de een is hier dus goedkoper mee dan de ander.
Belangrijk: kijk wel altijd goed naar de prijs-kwaliteit verhouding van een goedkopere zorgverzekeraar. Google bijvoorbeeld op reviews (klantbeoordelingen) om na te gaan of de zorgverzekeraar met een scherpe prijs ook voldoende goede recensies heeft.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!