De regels vanuit de overheid zijn er (helaas) niet voor niets. Kerst is een fijn en bijzonder samenzijn maar laat het geen reden zijn om tegen beter weten in bij elkaar te komen. Blijf dus verstandig. Ook als dat betekent dat je op het laatste moment een kerstdiner moet afzeggen.
1. Alternatieve opties voor het vieren van kerst
Wil je elkaar niet binnenshuis ontmoeten, dan kun je kiezen voor een alternatieve optie om kerst tijdens corona samen te vieren. Maak bijvoorbeeld een wandeling met elkaar, drink warme chocomelk buiten rondom een vuurkorf, kijk samen via Skype of Zoom een kerstfilm, speel online een spel met elkaar of maak een familie (kerst)kwis via Kahoot. Zo kun je ook buiten of op afstand toch nog samen zijn.
2. Kerstbrunch, kerstborrel of kerstdiner?
Welke keuze kun je het beste maken? Het organiseren van een kerstdiner, -lunch, of -brunch betekent dat je goed moet letten op de onderlinge afstand wanneer je met elkaar aan tafel zit. Het aanhouden van de 1,5 meter regel is veelal lastiger omdat je over het algemeen onvoldoende afstand hebt tussen twee personen als je tegenover elkaar zit. Dat betekent dat je voldoende tafels moet hebben, zodat je om en om kunt dekken.
Organiseer je een kerstborrel, dan gaat het aanhouden van de voorgeschreven afstand een stuk makkelijker.
3. Zorg voor een flexibele invulling
Zorg ervoor dat je het samenzijn op voorhand flexibel invult, zodat je het plan op het laatste moment nog kunt wijzigen als er vanuit de overheid nieuwe maatregelen komen of als er iemand afzegt. Kies dus bijvoorbeeld voor een kerstdiner of -borrel waarbij alle gasten zelf een feestelijk gerecht of hapje meebrengen. Zo voorkom je dat je met een overschot aan eten zit of juist niets in huis hebt, als het plan toch nog verandert. Het samenbrengen van eten kan daarnaast ook erg leuk zijn.
Neem bij de voorbereiding van het eten ook altijd de nodige hygiëneregels in acht.
4. Zitplekken van tevoren regelen
Zorg voor voldoende afstand tussen de zitplekken. Zet stoelen van tevoren klaar en dek de tafel alvast volgens de 1,5 meter richtlijn. Zet ook bij een borrel de stoelen alvast op afstand klaar.
Je kunt er ook voor kiezen om personen uit hetzelfde huishouden, die elkaar dagelijks zien, tegenover elkaar te laten zitten aan tafel.
5. Serveren van hapjes
Serveer hapjes die van tevoren al zijn voorbereid. Gasten kunnen de hapjes dan gewoon zelf pakken, zonder dat er teveel aangeraakt hoeft te worden. Kies dus bijvoorbeeld niet voor een kaasplankje waarbij iedereen zelf de kaas moet snijden en toastjes aan elkaar uitdeelt.
Zorg voor zo min mogelijk onbewuste contactmomenten waarbij gasten met hun handen elkaars eten of drinken aanraken.
6. Gebruik kleine schaaltjes
Gebruik zoveel mogelijk kleine schaaltjes of bordjes om eten aan te bieden. Dit geldt voor borrelnootjes, chips of andere kleine lekkernijen maar ook voor bijvoorbeeld bijgerechten bij een kerstdiner. Als je de schaaltjes met het eten alvast klaarzet zodat iedereen een eigen schaaltje of bordje kan pakken, dan voorkomt dit wederom onnodige contactmomenten en eten dat van hand tot hand gaat.
7. Gebruik wegwerpglazen
Niet zo milieuvriendelijk, wel coronaproof. Gebruik plastic wegwerpglazen en -bekers voor de borrel.
8. Zet desinfecterende gel klaar
Zet desinfecterende gel klaar op een centrale plek, bijvoorbeeld op tafel. Gasten kunnen hier gedurende de avond desgewenst gebruik van maken. Let als gastvrouw of -heer ook goed op dat je regelmatig je handen wast of desinfecteert. Helemaal als je eten opdient maar tussendoor ook de tafels afruimt. Dat betekent dat je met veel contactmomenten te maken hebt via onder meer glazen en borden.
Het aanraken van mond en neus gaat vaak ongemerkt. Let erop tijdens het samenzijn met anderen en was je handen tussendoor even, als je jezelf op veel contact met je mond en neus betrapt.
9. Ventileer en ontsmet je huis
Ventileer je huis voordat je gasten komen en ontsmet deurklinken, stoelen en andere oppervlaktes die regelmatig worden aangeraakt. Vraag je gasten om hun handen te wassen of desinfecteren bij binnenkomst. Door deze richtlijnen aan te houden, zorg je voor een hygiënische start met elkaar en heb je het goede begin al te pakken.
10. Hoe kun je het transmissierisico verlagen?
Maak keuzes in het aantal personen met wie je kerst viert en de hoeveelheid kerstdiners waar je naartoe gaat. Hoe minder dit er zijn, hoe lager je het zogenaamde 'transmissierisico' kunt houden. Dat betekent dat je de kans op het onderling doorgeven van corona verkleint.
11. Op voorhand overleggen
Stem je wensen in het samenzijn af met de personen met wie je Kerst viert, zodat dit op voorhand geen spanning oplevert. Overleg met elkaar, om tot goede en verantwoorde keuzes te komen.
Heb je geen goed gevoel bij het samenzijn met anderen? Kies dan gerust voor jezelf en sla het samenzijn een jaartje over. Volgend jaar is het weer Kerst - en dan hopelijk zonder corona.