1. Brillenglazen insmeren met afwasmiddel
Om te voorkomen dat je bril of zonnebril beslaat bij het dragen van een mondkapje, kun je de brillenglazen insmeren met een ecologisch afwasmiddel zonder chemicaliën. Doe een beetje afwasmiddel op ieder brillenglas en smeer met je vingers hiermee beide kanten van het glas in. Pak vervolgens een brillendoekje en veeg je brillenglazen weer goed schoon. Als je nu een mondmasker draagt in combinatie met een bril, heb je geen last meer van beslagen brillenglazen.
Een gewoon afwasmiddel bevat vaak agressieve chemicaliën, zoals citroenzuur. Dit is schadelijk voor de coating van je brillenglazen. Gebruik daarom altijd een ecologisch, niet agressief afwasmiddel zoals Ecover, Klok of Seepje.
Je kunt, nadat je de glazen van je bril hebt ingesmeerd met afwasmiddel, ook water gebruiken om de brillenglazen mee af te spoelen. Laat de bril daarna aan de lucht drogen of maak hem droog met een tissue.
Als alternatief kun je ook een blok neutrale zeep gebruiken, maar gebruik nooit vloeibare zeep. Dit zou de coating van je brillenglazen kunnen beschadigen.
2. Brillenglazen inspuiten met anti-condens spray
Je kunt ook een speciale anti-condens spray gebruiken, o.a. te koop bij brillenzaken. Maak met koud water je bril schoon, spray wat anti-condens op beide kanten van de glazen en wrijf hiermee met een vochtige doek de brillenglazen in. De spray voorkomt dat er condens op je brillenglazen ontstaat.
3. De brillenglazen verwarmen met de föhn
De glazen van je bril beslaan doordat de brillenglazen koud zijn en de adem die uit je mondkapje ontsnapt, warm. Je kunt daarom proberen om je brillenglazen iets te verwarmen om zo dit temperatuurverschil te verkleinen. Gebruik hiervoor een föhn en föhn voorzichtig de warme lucht tegen de brillenglazen gedurende ongeveer 15 seconden. Zet je daarna je mondkapje op, dan zullen je glazen niet of minder beslaan.
Föhn voor het beste resultaat, je brillenglazen zo kort mogelijk voordat je het mondkapje opzet.
4. Het mondkapje met de bovenkant vastplakken
Een andere optie om te voorkomen dat je brillenglazen beslaan is: ervoor zorgen dat je warme adem niet aan de bovenkant van het mondmasker uitkomt. Plak hiervoor de bovenkant van je mondkapje met een stukje huidvriendelijke hechtpleister of medische tape voorzichtig vast op je huid, zodat je de bovenkant afsluit. Hiermee verlaat de warme, uitgeademde lucht via een andere weg het mondkapje, waardoor de koude glazen van je bril of zonnebril niet langer meer zullen beslaan.
5. Een tissue aan de bovenkant van het mondmasker doen
Wanneer je niet met afwasmiddel, zeep, föhn of tape aan de slag wil, is deze tip een simpel alternatief. Vouw van een tissue of papieren zakdoekje een smalle strook en doe deze om de bovenkant van je mondkapje, op de plek waar het ijzeren stripje zit. Als je nu het mondkapje opdoet en je bril opzet, dan zal de tissue of het zakdoekje het vocht van je adem opnemen en er zo minder condens op je glazen komen.
6. Geschikte mondkapjes voor brildragers
Bij het voorkomen van beslagen brillenglazen is het belangrijkste het dragen van een mondkapje dat goed aansluit bij je gezicht. Wees hier ook extra attent op als je zelf een mondmasker gaat maken voor een brildrager; dit
DIY model mondkapje is daarvoor bijvoorbeeld goed geschikt.
Wil je als brildrager een mondkapje kopen? Kies dan bij voorkeur voor een mondkapje met een buigbare metalen strip bij de neus. Je kunt de strip dan goed aanduwen, zodat je warme adem niet via de bovenkant het mondmasker verlaat. Ook kun je de elastiekjes van je mondkapje een slag draaien, waardoor ze kruisen. Dat wil zeggen: het elastiek dat normaal boven je oor zit, draag je nu onder je oor en het elastiek dat normaal onder je oor zit nu boven je oor. Hierdoor zit je mondkapje iets strakker en sluit beter aan op je gezicht. En tot slot: zet je bril over het mondkapje heen en niet andersom. Met deze en voorgaande tips zullen je brillenglazen niet of nauwelijks meer beslaan bij het dragen van een mondkapje!