Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Wat is de beste manier om je baby te baden?

Wat is de beste manier om je baby te baden?
Omschrijving

Ben je net trotse ouder geworden van een pasgeboren baby'tje? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoe je jouw kleintje in bad kunt doen. Deze instructie legt je uit waarop je moet letten bij het badderen en hoe je jouw baby het beste kunt vastpakken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • babybadje
  • badthermometer
  • (badolie of babyzeep)
  • voorverwarmde handdoeken

1. Vullen van het baby bad

Zorg dat de kamer goed is verwarmd (zo'n 20 graden) - anders kan je baby teveel afkoelen. Sluit alle ramen en deuren om tocht te voorkomen. Vul het baby bad of de bademmer met water. Doe eerst het koude water in het badje en daarna het warme water; zo voorkom je ongelukken.

2. De juiste temperatuur

Controleer met een badthermometer (of eventueel met je elleboog) of het badwater goed van temperatuur is. Houd hiervoor lichaamstemperatuur (zo'n 37 graden) aan.
Het haar van je baby kun je voorzichtig spoelen met water. Je hoeft de eerste maanden nog geen shampoo te gebruiken. Wil je later wel shampoo gebruiken, neem dan altijd een speciale babyshampoo. De hoofdhuid van baby's is een stuk gevoeliger dan van ons.

3. Baby in bad doen

Doe je baby in bad door je kindje in beide armen vast te houden. Dit doe je door je rechterhand onder de billen van je baby te leggen. Laat het hoofdje steunen op de pols van je linkerarm en houd met je vingers van je linkerhand in de okselholte van je kleintje vast, zodat je baby niet kan wegglijden.
Vindt je baby het badderen niet zo fijn? Plaats je kindje dan met de voetjes tegen de badrand, tijdens het badderen. Zo voelt je baby zich veiliger. Ook kun je experimenteren met het gebruik van een bademmer in plaats van een baby bad, of andersom.
Badder je baby niet te lang om te voorkomen dat je baby het koud krijgt of de huid uitgedroogd of geïrriteerd raakt. Zo'n 5 tot 10 minuten badderen is voldoende.

4. Afdrogen

Zorg dat je een grote, warme handdoek klaar hebt liggen en leg je kleintje hierop. Droog je baby goed af en wikkel hem of haar nu lekker in! Droog je baby voorzichtig af en let goed op de plooitjes bij de armen en benen, dep ook deze zachtjes droog. Zo voorkom je dat vochtige plekjes rood worden en gaan irriteren (zgn. smetplekken).

5. Hoe vaak in bad?

Een baby hoeft maar 1-2 keer per week in bad. De andere dagen kun je volstaan met een korte wasbeurt met een washandje. Te vaak baden kan het natuurlijke beschermlaagje (zuurmantel) van baby's huid aantasten. Ook is het moeilijk voor een kleine baby om na een badje de eigen lichaamstemperatuur weer op te bouwen.

6. Wanneer baby in bad?

Doe je baby in bad tussen de voedingen in. Als je baby honger heeft, dan is het niet fijn om te badderen. Vlak na een voeding is echter ook af te raden. Met een volle buik in bad is niet fijn voor je kindje en als je baby net heeft gedronken dan kan je baby gaan spugen in bad.
Laat je baby nooit alleen tijdens het badderen. Zelf niet met een heel klein laagje water in het bad want zelfs in een klein laagje water kan een baby al verdrinken. Is er iets belangrijks, haal je baby dan altijd uit het water, wikkel je baby in een handdoek en neem je kindje mee.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!