1. Mise en place
Tijdens het koken en bakken is het fijn dat je ingrediënten en benodigdheden klaar hebt staan. Zorg bij het klaarzetten dat alles is afgewogen, het bakpapier op de juiste maat is afgeknipt, de bananen gepeld en fijngeprakt. Wil je aan het basisrecept van het bananenbrood extra ingrediënten toevoegen zoals chocolade, noten of gedroogd fruit? Zet deze ingrediënten dan ook vast klaar. Hak of snij deze ingrediënten alvast fijn.
2. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als we klaar zijn met het beslag, dan is de oven op temperatuur.
Sommige ovens, zoals heteluchtovens hebben een hoger rendement. In sommige gevallen wordt dan ook aangeraden om de temperatuur van heteluchtovens met 25% te verlagen. Raadpleeg de handleiding van jouw oven, om te kijken of dit het geval is.
3. Bakvorm invetten
Nu de oven aanstaat, is het tijd om de bakvorm in te vetten met wat boter of olie. Hierdoor blijft het bakpapier straks goed op zijn plek zitten.
4. Bakvorm bekleden met bakpapier
Bekleed de ingevette bakvorm met bakpapier. Zorg ervoor dat de randen van het bakpapier boven het bakblik uitsteken. Door de uitstekende randen is het straks eenvoudig om het bananenbrood uit de vorm te verwijderen.
5. Ingrediënten zeven
Zeef boven een grote kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Dit voorkomt klontjes en mengt tegelijkertijd de ingrediënten goed door elkaar.
6. Boter en suiker mixen
Mix in een andere kom de boter, suiker en vanillesuiker tot een luchtig geheel.
7. Eieren toevoegen
Zodra de boter en suiker zich hebben gevormd tot een luchtig geheel, is het tijd om een voor een de eieren toe te voegen. Mix ieder ei goed door het mengsel voordat je een nieuw ei toevoegt.
8. Crème fraîche toevoegen
Voeg de crème fraîche toe aan het boter-, eier- suikermengsel en mix het geheel nog even goed door.
9. Voeg het botermengsel bij de bloem
Meng het botermengsel met de bloem.
10. Voeg de banenen toe
Voeg de bananen toe aan het beslag. Zorg ervoor dat de bananen goed rijp en geprakt zijn en meng het geheel goed.
11. Bananenbrood met chocolade en noten
Wil je bananenbrood met extra toevoegingen zoals chocolade en noten? Zo ja, lees dan snel verder. Zo niet, dan kun je deze stap overslaan.
Voeg de fijngehakte chocolade toe aan het beslag. Je kan ervoor kiezen om hier eventueel nog rozijnen of ander gedroogd fruit aan toe te voegen. Meng het geheel weer goed. Doe het beslag in de bakvorm en bestrooi de bovenkant met de fijngehakte noten. Strooi twee eetlepels suiker over de noten. In de oven smelt de suiker over de noten heen, waardoor er een heerlijk bananenbrood ontstaat met een knapperige bovenkant.
Je kan de noten natuurlijk ook door het bananenbrood zelf mengen. Walnoten en pecannoten vormen een goede combinatie met banaan.
12. Bananenbrood bakken
Het beslag is nu klaar. Doe het beslag in de bakvorm en zet het bananenbrood 50 minuten in de oven.
13. Ready to eat?
Controleer na 50 minuten of het bananenbrood gaar is. Dit doe je door een satéprikker in het midden van het brood te steken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is het bananenbrood gaar. Kleeft er aan de satéprikker nog beslag? Dan is hij nog niet klaar. Zet dan het brood terug in de oven. Controleer na tien minuten of het brood nu wel gaar is. Zo niet, zet hem dan weer terug in de oven en herhaal de voorgaande stap, totdat de prikker schoon uit het brood komt.
14. Afkoelen
Is het brood gaar? Laat het dan een half uur in de vorm afkoelen. Haal na een half uur het brood uit het bakblik en laat dan vervolgens nog een uur afkoelen. Het brood wordt op deze manier steviger en valt daardoor niet uit elkaar.
Serveer het bananenbrood met roomboter of 'heel decadent' met wat slagroom of clotted cream.