Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je wei (of whey) pannenkoeken bakken? Voor een lekker ontbijt.

Hoe kun je wei (of whey) pannenkoeken bakken? Voor een lekker ontbijt.
Omschrijving

Deze wei pannenkoek gebakken van Brinta met hazelnootpasta, is een heerlijk recept voor een lekker ontbijt en tevens ideaal om als lunch mee te nemen. Wei of melkwei is een vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat. Het zit verwerkt in veel voedingsproducten zoals o.a. Nutella hazelnootpasta. Je kunt de pannekoek de avond van tevoren bakken, dat scheelt weer tijd bij het opstaan. In het recept hieronder wordt uitgelegd hoe je de whey pannekoeken moet maken en welke ingrediënten je ervoor nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor 2 wei-pannenkoeken:
  • 100 g Brinta
  • 30 g Nutella hazelnootpasta van Ferrero (of een ander product dat wei bevat)
  • 2,5 dl halfvolle melk
  • olijfolie (of kokosolie)
  • keukenpapier
  • koekenpan (met deksel)
  • soeplepel
Je kunt de Nutella vervangen door een ander product met wei, zoals bijvoorbeeld melk smeerpasta van Côte d’Or, Santa Lucia Ricotta van Galbani of gewoon door weipoeder.

1. De Brinta met de Nutella mengen

Doe de Brinta met de Nutella hazelnootpasta in een kom en roer dit een beetje door elkaar.

2. De melk toevoegen

Giet de melk bij het mengsel van Brinta en hazelnootpasta en roer alle ingrediënten goed door elkaar tot een dikke, smeuïge massa ontstaat.
Voor een extra lekkere smaak kun je nog wat kaneel, speculaaskruiden of geraspte kokos toevoegen. Ook kun je een in stukjes gesneden banaan of appel meebakken.

3. De koekenpan invetten

Giet een paar druppels olijfolie (of wat kokosolie) in een koekenpan. Als je niet teveel vet wilt gebruiken, wees dan spaarzaam met de olie en wrijf het vet met een stuk keukenpapier uit over de bodem. Verhit daarna de pan zodat de koekenpan alvast goed warm wordt.

4. Het beslag in de pan scheppen

Schep met een soeplepel de helft van het beslag in de koekenpan en verdeel dit, al draaiende, gelijkmatig over de bodem.
Meer tips voor het perfect bakken van pannenkoeken, vind je hier.

5. De whey pannenkoeken bakken

Leg een deksel op de pan en laat de wei pannenkoek op een laag vuur bakken tot de de bovenkant droog is en de pannenkoek loslaat in de pan.

6. De pannenkoek keren

Draai de wei pannenkoek om met behulp van een deksel. Schuif de pannenkoek schuin in de deksel en draai de deksel vervolgens om in de pan. Leg na het draaien de deksel weer op de pan en laat de whey pannenkoek nog een paar minuten bakken op de andere kant.
Gebruik bij het omdraaien altijd een deksel om te voorkomen dat de pannenkoek breekt! De structuur van de wei pannenkoek is anders dan de structuur van normale pannenkoeken. Daardoor zijn ze kwetsbaarder.

7. De tweede pannenkoek bakken

Leg de pannenkoek die klaar is, op een (voorverwarmd) bord en plaats een deksel of grote kom over de pannenkoek als je deze nog even warm wilt houden. Vet de koekenpan opnieuw in en bak vervolgens de tweede whey pannenkoek.
Je kunt de whey pannenkoeken een avond van tevoren maken. Heerlijk als ontbijt of om mee te nemen als lunch!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!