Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Hoe kun je gelatine gebruiken in verschillende koude en warme gerechten?

Omschrijving

Gelatine doet misschien gelijk aan roze drilpudding (gelatinepudding) denken. Maar gelatine is in verschillende recepten te gebruiken, zowel in koude als warme gerechten. Denk aan gelei, een terinne of mousse. In deze instructievideo wordt uitleg gegeven over de manier waarop je gelatine kunt verwerken en hoe je gerechten ermee kunt laten opstijven. In de geschreven handleiding hieronder kunt je de uitleg nog eens teruglezen en zien welke ingrediënten en benodigdheden je nodig hebt.

Handleiding
Benodigdheden
  • Gelatineblaadjes
  • Water
  • Vruchtensap of andere vloeistof
  • Kom
  • Pan
  • Lepels

1. Algemene bereiding gelatine

Gelatine gebruik je om een gelei, pudding, terrine of mousse op te laten stijven. De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt per gerecht. Begin met het weken van de gelatineblaadjes in koud water, tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Knijp de blaadje goed uit. Gelatine kan pas opstijven na verwarmt te zijn.

2. Koude bereiding gelatine

Voor een koude bereiding smelt je daarvoor de uitgeknepen gelatineblaadjes apart in een pannetje met bijvoorbeeld vruchtensap. Eenmaal gesmolten kan je de gelatine verder verwerken in bijvoorbeeld een koude mousse of bavarois.

3. Warme bereiding gelatine

Voor een warme bereiding verhit je bijvoorbeeld vruchtensap, bouillon of een andere vloeistof en los je daarin de uitgeknepen blaadjes gelatine direct op. Roer zorgvuldig, anders ontstaan er klontjes en stijft de gelei niet goed op. Nu laat je de pudding of mousse opstijven in zijn vorm. Dit kan in de koelkast of in een bak ijswater.

4. Gelei met vruchten

Door gelei over vers fruit te schenken maak je gelei met vruchten. Wees geduldig en laat de gelei goed opstijven, zodat het goed stevig wordt.
Let op: gelatine mag niet koken!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!