Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Hoe kun je gelatine gebruiken in verschillende koude en warme gerechten?

Omschrijving

Gelatine is in verschillende recepten te gebruiken, zowel in koude als warme gerechten. Denk aan gelei, een terinne of mousse. Gelatine doet misschien gelijk aan roze drilpudding (gelatinepudding) denken maar het is dus breder toepasbaar in de keuken. In deze instructievideo wordt een basisinstructie gegeven over de manier waarop je bladgelatine kunt verwerken en hoe je gerechten ermee kunt laten opstijven. In de geschreven handleiding hieronder kunt je de uitleg nog eens teruglezen en zien welke ingrediënten en benodigdheden je nodig hebt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Gelatineblaadjes
  • Water
  • Vruchtensap of andere vloeistof
  • Kom
  • Pan
  • Lepels
  • Optioneel:
  • IJsblokjes

1. Algemene bereiding gelatine

Gelatine gebruik je om een gelei, pudding, terrine of mousse op te laten stijven. De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt per gerecht. Begin altijd met het weken van de gelatineblaadjes in koud water, tot ze helemaal zacht zijn. Week de gelatine minimaal 10 minuten, langer mag ook. Je kunt er zelfs voor kiezen om de gelatine een nacht voor te weken zodat het zich goed kan volzuigen met water. Knijp de bladgelatine na het weken goed uit, alvorens je het verder gaat verwerken.
Voor het binden van 1 liter vloeistof heb je gemiddeld zo'n 12 blaadjes gelatine nodig. De exacte hoeveelheden zijn afhankelijk van het type vloeistof waarin je het verwerkt.
Gebruik je gelatinepoeder in plaats van blaadjes? Roer de gelatine dan aan in een kopje met koud water (gebruik hiervoor zo'n 5-6 keer meer water dan poeder). Laat het mengsel zo'n 20 minuten staan totdat de poeder door het weken dik is geworden.

2. Gelatine bereiden voor in warme gerechten

Voor een verwerking van gelatine in warme gerechten verhit je bijvoorbeeld bouillon of een andere vloeistof en los je daarin de uitgeknepen blaadjes gelatine op. Roer zorgvuldig, anders ontstaan er klontjes.
Let op: gelatine mag niet koken want dan raakt het zijn bindkracht kwijt.

3. Gelatine verwerken in koude gerechten

Doe de zojuist uitgeknepen gelatineblaadjes in een pannetje met bijvoorbeeld vruchtensap. Eenmaal gesmolten kun je de gelatine gebruiken in koude gerechten zoals bijvoorbeeld een mousse of bavarois. Gebruik je de gelatine in een terrine of wil je het door room roeren, doe dit dan pas als de gelatine deels al is opgestijfd en lobbig is geworden. Als de gelatine nog te dun is bij de verwerking, dan zakt het naar de bodem en vermengt het niet goed met de andere ingrediënten.

4. Gelei laten afkoelen

Giet de gelatine naar wens in een vorm of schaal en laat de gelei afkoelen. Dit kan in de koelkast of door de vorm in een bak met ijswater te zetten. Gelei laten afkoelen

5. Gelei met vruchten maken

Wil je een gelatinepudding met fruit maken? Door gelei over vers fruit te schenken maak je gelei met vruchten, wat bijvoorbeeld heerlijk is als toetje. Wees geduldig en wacht lang genoeg bij het opstijven van de gelei, zodat het goed stevig wordt.
Gelatine verliest zijn bindkracht bij het vermengen met verse ananas, verse kiwi of verse papaya. Je kunt wel gewoon ananas uit blik gebruiken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!