Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je effectief remote werken?

Hoe kun je effectief remote werken?
Omschrijving

Is remote werken nieuw voor je, dan is het fijn om te weten waarop je moet letten als je op afstand voor een werkgever aan de slag gaat. In dit artikel worden een aantal tips gegeven waarmee je het remote werken, bijvoorbeeld vanuit huis, tot een succes kunt maken. Je leest welke voordelen het biedt, hoe je de nadelen ervan kunt ondervangen en waarop je moet letten om ook thuis geconcentreerd en professioneel je werk te kunnen oppakken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Goede apparatuur en materialen
  • Planning en structuur
  • Goede ondersteunende tools

1. Wat is remote werken?

Remote werken houdt in dat je als werknemer je werkzaamheden kunt uitvoeren buiten de traditionele kantooromgeving. In plaats van elke dag naar een fysieke werkplek te reizen, kun je als werknemer jouw taken uitvoeren vanuit huis, een coworking ruimte (gedeelde werkplek die je huurt), een café of een andere locatie buiten het kantoor. Je bent dus flexibel in de plek waar je jouw werk verricht.
Remote werken, oftewel ‘op afstand werken’, staat ook wel bekend als telewerken of thuiswerken.

2. Voltijd of deeltijd remote werken

Remote werken is sinds de coronacrisis vanuit noodzaak in opkomst geraakt. Het op afstand werken is daardoor eigenlijk een blijvertje en populair geworden. Soms volledig (fulltime vanaf een eigen plek), soms door het maken van een combinatie van werklocaties: deels op kantoor en deels vanuit huis, het zogenaamde ‘hybride werken'.

3. De voordelen van remote werken

Remote werken heeft diverse voordelen. De productiviteit is veelal hoger, de balans tussen werk en privé wordt er vaak door verbeterd, reistijd wordt weggenomen en drukke verkeersspits kan worden vermeden. Als werknemer kan dit zorgen voor meer ontspanning, vrijheid en flexibiliteit, wat kan bijdragen aan meer werkgeluk.

4. De nadelen van remote werken

Remote werken kan ook nadelen hebben. Afhankelijk van de persoon kan het ontbreken van informele gesprekken met collega’s als een gemis worden ervaren. Ook is het belangrijk dat werk en privé niet te veel door elkaar heen gaan lopen, en dat er vanuit de werkgever gezorgd wordt voor goed passende technische en ergonomische oplossingen. In de volgende stappen vind je tips om deze nadelen te ondervangen.

5. Zorg voor goede apparatuur en materialen

Om remote te kunnen werken heb je goede apparatuur en kantoorbenodigdheden nodig. Veel werkgevers zorgen voor de aanschaf van een laptop. Het is belangrijk dat je ook bij een remote plek zorgt voor een goede werkhouding. Om te voorkomen dat je op termijn lichamelijke klachten krijgt, heb je daarom een goed bureau en een op maat afgestelde bureaustoel nodig. Zo kun je ergonomisch verantwoord te werk gaan. Let bij de aanschaf van een laptop daarom ook op zaken als de grootte van het beeldscherm. Denk verder aan een laptopstandaard, een losse muis, een goede headset en een extern toetsenbord.
Schaf je zelf of via je werkgever een laptop aan? Vergelijk dan verschillende modellen. Op de site van de Consumentenbond vind je bijvoorbeeld een compleet testoverzicht voor het kiezen van de beste laptop.
In dit artikel vind je meer tips over ergonomisch verantwoord thuiswerken.

6. Een duidelijke planning (en discipline)

Werk je vanuit huis, dan is het belangrijk om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en privé. Tussendoor even stofzuigen, de vaatwasser inruimen, de was ophangen en je kinderen van school halen: het kan zijn dat hierdoor de grenzen snel en te veel vervagen. Zorg dus dat je ook als je vanuit huis werkt, zoveel mogelijk een vaste planning aanhoudt. Werk met tijdsblokken en zorg in de ochtend voor discipline, zodat je op normale tijden klaar bent om (volgens je normale routine) aan het werk te gaan.
Zet een timer wanneer je pauze houdt.

7. Maak thuis goede afspraken

Heb je een partner en/of kinderen? Door goede afspraken te maken, voorkom je dat je te veel gestoord wordt door hun aanwezigheid. Kijk dus of je ook thuis in een ruimte kunt zitten waar je jezelf kunt afzonderen. Geef duidelijk aan wanneer je aan het werk bent en stel grenzen in de bereikbaarheid voor je gezin. Zo kun je afspreken dat je tussen 9:00 uur en 17:00 uur niet gestoord wilt worden met privé- aangelegenheden, ook niet in pauzes. Of je reserveert hier juist de pauzes voor. Door goed te communiceren over wat werkt voor jou tijdens het thuiswerken, voorkom je stress, verstoring of verwachtingspatronen van anderen waaraan je niet kunt voldoen. Met focus werken zorgt er daarnaast voor dat je uiteindelijk meer tijd overhoudt voor je partner of gezin.
Berg ook bij het werken vanuit een thuiskantoor aan het eind van je dag je spullen op. Hiermee kun je de werkdag afsluiten en volledig omschakelen naar privé.
Voorkom overwerken door altijd bereikbaar te zijn wanneer je remote werkt. Ook bij het op afstand werken kun je gewone werkuren hanteren waarbinnen je bereikbaar bent voor je werkgever.

8. Zorg voor goede tools en interactie

Werk je remote, dan heb je vaak minder toegang tot input van collega’s, hulp van een leidinggevende of mentorschap. Maak goede afspraken met je werkgever hierover en kijk wat jouw behoefte is in de interactie met anderen en de feedback op jouw werk. Zo kun je bijvoorbeeld wekelijks een kort videogesprek inplannen om werkzaamheden te evalueren of om jouw vragen te bespreken. Openen jullie de week niet gezamenlijk? Dan is een kort videogesprek wellicht ook een fijne manier om met focus en in de juiste (werk)modus weer de week te beginnen.

Videoconferenties, cloudopslag, samenwerkingstools en projectmanagementsoftware: dit alles kan helpen om verbonden te blijven met je team, samen te werken aan projecten en informatie te delen, ongeacht de locatie. Kijk dus samen naar goed passende oplossingen. Zo zorg je voor de luxe en het gemak van remote werken en voorkom je dat je er juist nadelen van ondervindt!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!