Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je effectief afkicken van drugs?

Hoe kun je effectief afkicken van drugs?
Omschrijving

Wil je afkicken van drugs, dan kun je dit doen op diverse manieren. Bij een drugsverslaving is het belangrijk om zowel de lichamelijke als de psychische kant van de verslaving aan te pakken. Daarnaast is het verstandig om je goed voor te bereiden op het proces na het afkicken van de drug, zodat je terugval voorkomt. In dit artikel lees je hoe je effectief kunt afkicken en wat daarbij komt kijken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Doorzettingsvermogen
 • Focus op een nieuw leven zonder drugs
 • Deskundige hulp e.a. praktische ondersteuning

1. Verschillende manieren om af te kicken

Volgens Jellinek zijn er ongeveer 130.000 mensen verslaafd aan diverse drugs. Een dergelijke verslaving heeft relatief vaak negatieve gevolgen voor het sociale leven, de financiële situatie en de gezondheid van de verslaafde. Afkicken van drugs kun je doen op diverse manieren. Een optie is langzaamaan het gebruik afbouwen, totdat je helemaal kunt stoppen. Een snellere manier van afkicken van drugs is de zogenaamde ‘cold turkey’ methode. Hierbij stop je in een keer helemaal.

2. Lichamelijk afkicken van drugs

De meest effectieve behandelmethode is om eerst de fysieke kant van een drugsverslaving aan te pakken. Bij mensen die aan drugs verslaafd zijn, is het lichaam namelijk aan de toediening van bepaalde stoffen gewend geraakt. Afkicken van drugs houdt allereerst in dat je lichaam ontgift en oude restanten van deze stoffen verwijdert. Daarnaast krijg je ontwenningsverschijnselen omdat je lichaam eraan moet wennen dat er geen nieuwe aanvoer van de stoffen komt. Je lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans, en dit kan heftig of zelfs gevaarlijk zijn. Het wordt daarom aangeraden deze zogenaamde detox alleen onder medische begeleiding te ondergaan. Lichamelijk afkicken van drugs kost meestal een tot twee weken.
Oriënteer je op afkickklinieken om onder begeleiding en met deskundige hulp te stoppen met drugs.

3. Psychisch afkicken van drugs

Ben je lichamelijk afgekickt? Dan is het tijd om de psychische kant van je verslaving aan te pakken. Hoewel verslavingsgevoeligheid een rol kan spelen, spelen vaak ook bepaalde trauma’s of karaktereigenschappen mee. Het is daarom bij het stoppen met drugs belangrijk om op zoek te gaan naar de onderliggende redenen van je verslaving, en hieraan te werken. Deze vervolgbehandeling bestaat daarom vaak uit gesprekken met therapeuten, en bijeenkomsten met andere ex-verslaafden. Deze fase beslaat vaak enkele maanden.
Enkele maanden lijkt lang, maar is relatief natuurlijk niets als je kijkt hoe lang een verslaving soms al voortduurt - en wat dit voor gevolgen heeft.

4. Hoe kun je afgekickt blijven?

Veel mensen die ergens verslaafd aan zijn geweest, kunnen hier jarenlang vatbaar voor blijven. Afgekickt blijven is dus iets waar je ook na de fase van het lichamelijk en psychisch afkicken mee bezig zal moeten zijn. Er zijn allerlei zaken die je hierbij kunnen helpen:
 • Ga op zoek naar nieuwe hobby’s of activiteiten als afleiding. Ook vrijwilligerswerk kan helpen, bijvoorbeeld als je geen vaste baan of veel vrije tijd hebt.
 • Vraag hulp aan familie en vrienden voor momenten van terugval. Of zoek een buddy of maatje via een professionele organisatie.
 • Bezoek zelfhulpgroepen zoals de Anonieme Verslaafden (NA).
 • Kijk of alternatieve therapieën zoals mindfulness of meditatie wat voor je zijn. Hierdoor kun je de rust in jezelf herpakken op momenten dat je minder lekker in je vel zit.
 • Ga sporten om je lichamelijk weer sterker te voelen en om jezelf af te leiden en beter te voelen wanneer je het even wat moeilijker hebt.
 • Help je lichaam te herstellen van de roofbouw die de verslaving op je lijf heeft gepleegd door goede voeding tot je te nemen en dit, waar nodig, aan te vullen met voedingssupplementen. Een arts kan je hier alles over vertellen.
 • Houd de moed erin door iemand als rolmodel te nemen die jou al is voorgegaan in het succesvol overwinnen van de verslaving.
 • Blijf focussen op je doel en het voordeel van een leven zonder drugs als je een mindere dag of periode hebt. Weet ook dat deze dagen erbij horen.
Houd er rekening mee dat het afkicken van drugs tijd kost. Wees niet ontmoedigd bij een terugval maar pak de draad weer op.
Wees trots op jezelf dat je jouw verslaving te boven wilt komen en daarmee kiest voor een ander leven. Met de nodige support en met doorzettingsvermogen zal jouw inzet uiteindelijk lonen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies