Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe zorg je voor focus tijdens het thuiswerken?

Hoe zorg je voor focus tijdens het thuiswerken?
Omschrijving

Werk je deels voor je werkgever vanuit huis? Maar merk je dat je snel wordt afgeleid? In dit artikel vind je een aantal handige tips om je focus te behouden tijdens het thuiswerken. Zo voorkom je dat werk en privé door elkaar heen gaan lopen of dat je tijdens het thuiswerken je concentratie verliest.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Zorg voor een goede werkplek

Richt, indien mogelijk, een specifieke plek in je huis in als je werkruimte. Dit helpt om in de juiste mindset te komen en afleiding te verminderen. Voorkom dus dat je met je laptop aan de keukentafel zit te werken, maar zorg voor een plek met een goed bureau, een goede stoel en voldoende rust.
Een werkplek hoeft zich niet altijd in een aparte ruimte te bevinden. Ook een inklapbare wandtafel kan een oplossing bieden.

2. Stel een vast tijdschema op

Maak een dagelijkse of wekelijkse planning en houd je eraan. Bepaal specifieke tijden voor werk, pauzes en vrije tijd. Dit helpt je structuur te behouden en zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Zijn er tijdens jouw thuiswerkdagen ook anderen thuis? Betrek hen dan bij je planning en zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van jouw werktijden, pauzes, maar ook je wensen ten aanzien van je bereikbaarheid.
Door vaste werktijden aan te houden hoef je niet constant te schakelen en behoud je focus.

3. Stel duidelijke doelen

Bepaal concrete doelen en deadlines voor jezelf. Dit helpt je gefocust te blijven en productief te werken. Het afvinken van voltooide taken geeft een gevoel van voldoening en motivatie. Heb je geen duidelijke planning vanuit je werkgever? Maak deze dan zelf. En werk zo nodig met projectmanagement tools om je voortgang goed te kunnen bijhouden.
Maak gebruik van een timemanagement methode zoals de pomodoro techniek om geconcentreerd te werken.

4. Neem regelmatig pauzes

Neem regelmatig korte pauzes, ook als je thuiswerkt. Dit helpt om vermoeidheid te verminderen en om je productiviteit op peil te houden. Maak een korte wandeling, doe een ontspanningsoefening of natuurlijk gewoon iets in het huishouden om je gedachten even op wat anders te richten. Houd vaste tijden aan voor je pauzes, zodat je jezelf niet verliest in privébezigheden.

5. Communiceer regelmatig met je team

Zorg ook tijdens het thuiswerken voor laagdrempelige communicatie met je teamleden en managers. Maak gebruik van videoconferenties of chat-apps die je bijvoorbeeld open laat staan. Het is prettig om updates makkelijk te kunnen delen en eenvoudig vragen te kunnen stellen, ook als je remote werkt. Dit houdt het thuiswerken efficiënt.

6. Voorkom afleiding

Verminder afleidingen in je werkomgeving. Zorg dat je aan een bureau werkt waar niet te veel privéspullen liggen. Gaat de bel bijvoorbeeld terwijl je aan het werk bent, bijvoorbeeld omdat er veel pakketjes voor buren bij jou worden afgeleverd? Overweeg dan of je echt open wilt doen. Had je op kantoor gezeten, dan was je immers ook niet thuis geweest.
Heb je veel last van afleiding tijdens het thuiswerken? Maak dan een overzicht van stoorzenders. Schrijf de oplossingen op en kijk hoe je de situatie kunt verbeteren!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!