Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 908 instructies gemaakt

Mondkapje naaien: efficiënter en sneller werken.

Omschrijving

Wil je meerdere mondkapjes naaien en ben je op zoek naar een manier om dit sneller te doen? In deze instructie geeft Renske Hoeksema-Prak van Renskse Creatief, een aantal tips om het maken van de mondmaskers te versnellen.
Met een goede voorbereiding en een stappenplan, gaat het naaien van een mondkapje uiteindelijk sneller en kun je op een efficiënte manier in een kort tijdsbestek de mondkapjes maken. Zo heb je voldoende voorraad voor jezelf of je gezin en altijd een mondkapje op zak.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Stof van katoenmix of 100% katoen
 • Zelfgemaakte of aangekochte katoenen bandjes
 • Patroon mondkapje
 • Naaimachine ~Bol.com
 • Spelden ~ Bol.com
 • Scherpe stofschaar ~ Bol.com
 • Meetlint ~ Bol.com
 • Naaigaren van hoge kwaliteit ~ Bol.com
Zorg ervoor dat je de tafel goed desinfecteert, voordat je de stof erop legt.

1. Malletje van stof i.p.v. papier maken

Print het patroon, waarvoor je de link kunt vinden in deze instructie. Knip de patroondelen uit. Neem een stukje stof, speld de papieren patroondelen op de stof en knip ze uit. Je hebt nu 1 set met stoffen malletjes. Deze kun je gebruiken voor het knippen van de overige mondkapjes, in plaats van dat je hiervoor papieren malletjes gebruikt. Hiermee gaat het maken van het mondkapje een stuk sneller omdat je de stoffen patroondelen gewoon los op de stof kunt leggen en niet hoeft vast te zetten met spelden. Stof op stof schuift namelijk niet. Malletje van stof i.p.v. papier maken
De hier te maken mondmaskers bestaan uit twee lagen: een binnenmasker en een buitenmasker dat je op elkaar stikt zodat je een dubbele laag stof hebt.

2. De patroondelen stapelen

Neem een lap stof, vouw de stof dubbel en leg de stoffen malletjes op de stof.
Voor ieder mondkapje heb je in totaal 4 delen nodig: zowel het buitenmasker als het binnenmasker bestaan uit 2 losse delen die je aan elkaar stikt (zodat het masker een bolling krijgt en goed aansluitend rond je gezicht komt te zitten). Per binnenmasker en buitenmasker heb je dus 1 rechter- en 1 linkerdeel nodig.
Knip zoveel linker- en rechterkanten als je mondkapjes wilt maken en maak van iedere kant een stapel. De patroondelen stapelen

3. Voorbereiding om sneller te kunnen werken

Pak van iedere kleur of print een linker- en een rechterkant en leg deze met de goede kanten op elkaar, met de bolle kant (de naaikant) naar buiten. Je gaat zo namelijk eerst alle middennaden stikken.
Ga door met stapelen totdat alle patroondelen op zijn en je dus alle stukjes stof alvast op elkaar hebt gelegd.
Wil je voor het binnenmasker een andere kleur of print gebruiken dan voor het buitenmasker, maak dan 2 stapels: 1 voor het buitenmasker en 1 voor het binnenmasker.
De snelle methode in deze instructie is niet alleen te gebruiken voor het maken van een UZA mondmasker zoals in de instructie, maar ook voor het maken van een FOD mondmasker.

4. Het mondkapje naaien volgens stappenplan

Om sneller mondkapjes te kunnen maken ga je nu werken volgens stappenplan. Door het voorbereidend stapelen kun je heel snel achter elkaar, stap voor stap, meerdere mondkapjes naaien.
 • Pak het eerste setje patroondelen en begin met het stikken van de bolle rand (de middennaad), waarbij je de linker- en rechterkant van het mondkapje aan elkaar stikt.
 • Pak daarna het volgende setje en stik ook hiervan weer de middennaad (ronde kant). Werk zo achter elkaar de hele stapel af.
 • Hierna begin je met de volgende stap: het doorstikken van de middennaden.
 • Naai vervolgens alle binnenmaskers en buitenmaskers aan elkaar en stik tot slot aan ieder mondmasker de bandjes, zoals ook aangegeven in de werkbeschrijving.
Zie voor details de werkbeschrijving voor het maken van een mondkapje.

Door steeds iedere volgende stap van het werkplan voor ieder mondkapje in 1 keer, achter elkaar uit te voeren, kun je een stuk sneller werken dan als je steeds 1 mondkapje in zijn geheel maakt met daarna weer een volgende.

Deze instructievideo is afkomstig van het YouTube kanaal van Renske Hoekzema-Prak.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!