Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je met formules werken in het programma Microsoft Excel?

Omschrijving

Excel is eigenlijk een heel uitgebreide rekenmachine. Door het gebruik van formules wordt rekenen een stuk makkelijker. Je kunt eenvoudige formules invoeren, als ook samengestelde formules die uit verschillende bewerkingen bestaan. Hoe je dit moet doen kun je zien in deze video.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Computer
  • Excel progrmma (2003)

1. Welke formules kun je invoeren?

Je kunt de 4 basisbewerkingen in één formule stoppen. Optellen (+), aftrekken (-), vermenigvuldigen (*) en delen (/). Formules kunnen verwijzen naar een statische waarde of naar een waarde uit een andere cel. Als deze cel dan van waarde verandert, wijzigt automatisch ook de uitkomst van je formule.

2. Een formule instellen

Selecteer de cel waar de uitkomst van de berekening moet verschijnen. Let erop dat de formule in de formulebalk altijd begint met het 'is gelijk' teken (=). Zo weet Excel dat er een formule in de cel komt.

3. Optellen

Selecteer de eerste cel. Het celadres verschijnt in de formulebalk na het 'is gelijk' teken. Rond de geslecteerde cel verschijnt een kader. Typ in de formule na het celadres het 'plus' teken en selecteer de cel(len) die je bij de eerste cel wilt optellen. Druk op enter en de uitkomst verschijnt in beeld.

4. Samengestelde formules

Wil je een samengestelde formule maken, typ dan achter de geslecteerde op te tellen cellen het deelteken of vermenigvuldigingteken en daarna het getal waarmee je wilt delen of vermengvuldigen.
Houd er ekening mee dat Excel eerst vermenigvuldigt of deelt en pas daarna optelt of aftrekt. Als je wilt dat een bepaald gedeelte van een formule eerst wordt uitgerekend moet je dit deel tussen haakjes plaatsen.

5. De formule bekijken in het werkblad

Klik op de cel waarin de uitkomst van de formule staat. De formule verschijnt in de formulebalk bovenaan het werkblad.

6. Een uitgebreid rekenblad op fouten controleren

Alle formules worden zichtbaar als je het menu Extra opent, te vinden boven de formulebalk. Kies 'opties' en het tabblad 'opties' verschijnt. Vink 'formules' aan en klik op ok. In de cellen van het werkblad verschijnen nu de formules ipv de uitkomsten. Tevens verschijnt de werkbalk 'formules controleren' op je scherm, waarmee je heel eenvoudig de fouten in het werkblad kunt opsporen.

7. Verbanden weergeven tussen cellen

Selecteer een cel en druk in de balk 'formules controleren' op de knop 'broncellen aanwijzen'. De cellen waarop de formule gebaseerd is worden nu aangeduid met pijltjes. Met de knop 'doelcellen aanwijzen' worden de cellen aangeduid die deze cel als basis nemen.

8. Opmerkingen toevoegen aan een cel

Je kunt opmerkingen toevoegen aan een bepaalde cel door op de knop 'nieuwe opmerking' te drukken in de werkbalk 'formules controleren'.
Met de werkbalk 'formules controleren' verwijder je in enkele ogenblikken de foute formules uit het werkblad.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!