Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je vergelijkingen oplossen (snijpunt berekenen) volgens de balansmethode?

Omschrijving

In deze video laat Denis Luhulima zien aan Serge de Beer hoe je met behulp van de balansmethode een vergelijking kunt oplossen, ook wel het berekenen van een snijpunt genoemd. Je zult zien dat het niet moeilijk is met deze methode te werken.

Bron: Lentiz onderwijsgroep

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De basis

Schrijf willekeurig 2 vergelijkingen op. Zet deze vervolgens achter elkaar met een = teken er tussen (zie de video).

2. De balans in evenwicht houden

Het = teken staat voor balans en die balans moet je in evenwicht houden. Dit betekent dat wat je links weghaalt, je ook rechts moet weghalen. Aan beide kanten evenveel, anders slaat de balans naar één kant door.

3. Nieuwe vergelijkingen maken

Door uit de oorspronkelijke vergelijking steeds iets weg te halen kun je nieuwe vergelijkingen maken. Je kunt hiermee doorgaan totdat je de x-coördinaat van het snijpunt van de twee oorspronkelijke vergelijkingen hebt gevonden.

4. De y-coördinaat berekenen

Bij coördinaten heb je echter naast de x- ook altijd een y-coördinaat. Vul in één van de 2 vergelijkingen waarmee je bent begonnen de x-coördinaat in voor elke x die in deze vergelijking staat. Zo kun je de y-coördinaat berekenen van het snijpunt van de 2 vergelijkingen. Hoe je de uiteindelijke uitkomst opschrijft kun je zien in het filmpje.
Bekijk de video. Hierin wordt alles duidelijk zichtbaar uitgelegd en kun je zien hoe je de berekeningen en uitkomsten opschrijft.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!