Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Wat kun je doen tijdens je zomervakantie?

Wat kun je doen tijdens je zomervakantie?
Omschrijving

Blijf je in Nederland tijdens je vakantie en wil je een dagje eropuit? Of weet je juist niet wat je moet doen tijdens je zomervakantie? In dit artikel worden een aantal tips gegeven voor vakantie-uitjes en bezienswaardigheden die je als volwassene of met je gezin kunt doen. Zo ga je de verveling in de zomervakantie tegen, en kun je tijdens de zomermaanden een aantal leuke nieuwe plekken of activiteiten ontdekken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Ga naar een openluchtvoorstelling

Tijdens de vakantieperiode worden veel openluchtvoorstellingen georganiseerd, onder meer in parken. Sommigen zijn gratis, sommigen ervan zijn betaald. Denk aan muziek- en dansoptredens, culturele festivals en dansfestivals, openluchtbioscopen of buitentheaters. Het zijn leuke opties voor een dagje weg of avondje uit tijdens de zomermaanden.

2. Probeer een (nieuwe) watersportactiviteit

Probeer tijdens je zomervakantie eens een nieuwe watersportactiviteit uit: ga bijvoorbeeld surfen, kanoën of stand up paddlen (SUP’en). Je kunt ook met vrienden een roeiboot of zeilboot huren en daarmee het water op.

3. Buitensportactiviteiten tijdens de zomermaanden

Niet alleen op het water, maar ook daarbuiten zijn er in Nederland genoeg buitensportactiviteiten te doen tijdens de zomermaanden. Huur bijvoorbeeld een paard, ga klimmen in een klimbos (of bij een klimhal) of huur een mountainbike.
Denk eens aan een elektrische mountainbike als je jouw mountainbiketocht minder zwaar wilt maken.

4. Kijk voor (zomer) vrijwillgerswerk

Heb je zin om op een vaste basis iets om handen te hebben tijdens de zomermaanden? Dan is vrijwilligerswerk een leuke manier om je vrije tijd tijdens de zomervakantie nuttig te besteden. Kijk eens voor ondersteuning bij openluchttheaters, zomerkampen, milieuprojecten of bij de dierenasiels. Of ga tijdens de zomerdagen wandelen of een dagje weg met iemand die dit niet zelfstandig kan.
Kijk via een zoekmachine of via buurthuizen voor vrijwilligerswerk bij jou in de buurt. Of check een website als NLVoorElkaar.

5. Maak een fietstocht

Nederland kent tal van mooie fietsroutes. Ga dus eens met de fiets eropuit. Je bent op die manier gezond bezig en lekker buiten. Er zijn mooie bewegwijzerde fietsroutes die bijvoorbeeld zijn uitgezet door ANWB, maar ook genoeg apps die je als navigatie kunt gebruiken.
Ook worden er tijdens de zomermaanden op diverse plekken in ons land fietsvierdaagsen georganiseerd. Je kunt je inschrijven voor één of meerdere dagen om zo de bijzonderheden van een bepaalde streek te ontdekken.
Op Fietsvierdaagse Kalender vind je een overzicht van deze fietsevenementen.
Huur eens een elektrische fiets of (deel)scooter om een dagje eropuit te gaan!
Neem je fiets mee in de trein om vanaf een verder gelegen punt te starten of om de terugreis te overbruggen.

6. Ontdek een nieuwe stad

Het ontdekken van nieuwe steden is een leuke vakantiebesteding. Je kunt kiezen voor een kleine, minder bekende stad of juist de drukte van de grote stad opzoeken. Je kunt er (soms zelfs gratis) stadswandelingen maken onder begeleiding van een gids. Of ga een dagje winkelen, bezoek een museum of expositie, beklim een stads- of kerktoren, maak een stadsrondvaart of ga naar een hotel of bezienswaardigheid met mooi uitzicht over de stad.
Check de lokale toeristeninformatie (zoals een VVV kantoor of website) om te weten te komen wat er tijdens de vakantieperiode allemaal te doen is in een bepaalde regio of stad.

7. Uitwaaien op het strand (of naar een strandfeest)

Het strand blijft een heerlijke bestemming om tijdens je vakantie naartoe te gaan. Je kunt er (ook tijdens minder zonnige dagen) heerlijk wandelen, uitrusten of juist genieten van een boek en een kop koffie bij een leuke strandtent. Kijk daarnaast eens naar strandfeesten die gedurende de zomermaanden georganiseerd worden of doe een yogales aan zee!
Denk ook eens aan de kleinere stranden die Nederland rijk is. Het is er veelal een stuk minder druk en ze zijn soms beter bereikbaar.

8. NS wandeling maken of nationaal park bezoeken

Met NS wandelingen kun je met de trein naar een station reizen en daar in de buurt een uitgezette wandelroute volgen. Van bloesemroutes tot boswandelingen tot stedentrips: er zit voor ieder wat wils tussen. Alle informatie over NS wandelingen vind je hier. Vergeet daarnaast ook de prachtige nationale parken in Nederland niet als je een dagje of meerdere dagen weg wilt.

9. Zomers uitje maken naar thee- en pluktuinen

Bezoek een theetuin of een pluktuin tijdens de zomervakantie. Je kunt hier -afhankelijk van de plek- zelf groenten, fruit, bloemen of kruiden plukken. En genieten van de rust, een kop thee en het uitzicht op de boomgaarden.

10. Wandelen op blotevoetenpaden of wadlopen

Houd je van wandelen? Dan zijn zogenaamde ‘blotevoetenpaden’ weer eens iets anders dan een doorsnee wandeling. Het zijn speciale wandelpaden zonder harde stenen of andere scherpe voorwerpen, zodat je er met blote voeten kunt wandelen.
Ook wadlopen is een leuke tip voor een origineel vakantie-uitje in Nederland dat je tijdens de zomermaanden kunt doen.

11. Bezoek een historische bezienswaardigheid

Nederland kent een rijke geschiedenis. Als je geïnteresseerd bent in onze historie, bezoek dan een monument of overheidsgebouw, een ruïne of een kasteel om er meer over te weten te komen. Openluchtmusea of hunebedden zijn bijzondere plekken die ook leuk zijn om tijdens je zomervakantie te bezoeken.

12. Markten en beurzen bezoeken

Kijk tijdens de zomermaanden eens welke markten er georganiseerd worden. Ambachtelijke markten en streekmarkten zijn een bezoek waard, maar ook grote (openlucht) vlooienmarkten zijn wellicht een leuk uitje tijdens de zomer. Denk daarnaast aan verzamelaarsbeurzen, bijeenkomsten voor liefhebbers van oldtimers, shows en rally’s die worden georganiseerd.

13. Doe iets… verrassends!

Heb je zin om iets verrassends te ondernemen tijdens je zomervakantie? Groupon heeft een speciale pagina voor uitjes die vol staat met kortingsbonnen voor dagjes weg en voor leuke en originele activiteiten. Je vindt er dus volop inspiratie voor vakantie-uitjes die je tijdens de zomermaanden kunt doen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!