Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

7 tips voor een geslaagde huizenruil

7 tips voor een geslaagde huizenruil
Omschrijving

Als je van woning wilt ruilen, bijvoorbeeld voor vakantie, dan is een goede voorbereiding daarbij van belang. Je kunt hiermee problemen met je huizenruilpartner voorkomen, en je zorgt voor een geslaagd verblijf voor jullie beiden. In dit artikel lees je hoe je de huizenruil zo goed mogelijk kunt laten verlopen, waar je afspraken over kunt maken en waarop je tijdens je oriëntatie kunt letten zodat je zorgt voor een fijne match. Aan de hand van de tips die worden gegeven, voorkom je onduidelijkheden en zorg je onderling voor een prettig contact!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Kies een geschikt huizenruilplatform

Er zijn verschillende mogelijkheden om van huis te ruilen met iemand. Je kunt dit betaald of onbetaald doen. Maak je gebruik van een betaald platform, dan is het voordeel daarvan dat je weet dat je te maken hebt met serieuze huizenruilers. Een bekend platform is het internationale HomeExchange.
Probeer een aantal platformen uit, als je niet meteen tevreden bent met het aanbod of wanneer je ervaring tegenvalt.
De voorwaarden en abonnementskosten kunnen per platform verschillen.

2. Zorg voor een match die overeenkomt

Zorg dat je van huis ruilt met iemand die een soortgelijke gezinssamenstelling heeft en een vergelijkbare levensstijl. Heb je zelf geen kleine kinderen, dan is het fijn als je niet in een huis terechtkomt dat daar volledig op is ingericht. Heb je juist wel jonge kinderen? Dan is het verstandig om te ruilen met een huiseigenaar wiens huis daarvoor geschikt is. Let ook op de locatie, zoals groen of speelmogelijkheden in de buurt.
Hetzelfde geldt voor huisdieren. Maar ook de manier waarop jullie leven is belangrijk. Is de een erg netjes en de ander juist meer rommelig van aard, dan zijn jullie wellicht niet de beste match. Je kunt dit soort zaken vaak afleiden aan de foto’s die op het huizenruilplatform staan. En schroom niet om dit op voorhand na te gaan bij de eigenaar, zodat je weet dat jullie wensen en behoeften overeenkomen.

3. Ga in gesprek met de andere persoon

Ga in gesprek met de persoon die van jouw huis gebruik gaat maken of bij wie jij wilt verblijven. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via een videobellen, zodat je op een persoonlijke manier met elkaar kennis kunt maken. Je weet dan ook gelijk of de persoon in kwestie echt in het huis woont en het geeft je een beter idee van wie je in je huis laat.
Controleer via social media en zoekmachines de naam van de andere persoon, zodat je kunt nagaan met wie je van doen hebt.
Via videobellen kun je elkaar ook het huis alvast tonen.

4. Check verzekeringen

Bel met je verzekering om te weten hoe je verzekerd bent tijdens huizenruil in binnen- of buitenland. Ga na bij je huizenruilpartner hoe de andere partij dit geregeld heeft. Zo voorkom je vervelende situaties. Maak je gebruik van elkaars auto? Dan geldt hiervoor hetzelfde.

5. Maak goede afspraken

Communiceer duidelijk en eerlijk met je potentiële huizenruilpartner. Zorg ervoor dat je alle details van de ruil bespreekt, zoals regels voor het gebruik van huishoudelijke apparaten, het gebruik van extra beddengoed en de schoonmaakverwachtingen. Bespreek ook de verwachtingen voor de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het sproeien tijdens droge periodes of het grasmaaien tijdens een langer verblijf.

6. Maak een informatiepakket voor de ander

Zorg ervoor dat je documentatie klaarlegt voor degene die in jouw huis komt. Je kunt hierin aangeven hoe zaken in en rondom jouw huis werken en handleidingen van bijvoorbeeld apparaten opnemen. Ook kun je informatie delen met je huizenruilpartner over bijvoorbeeld leuke restaurants of bezienswaardigheden in de buurt. En vergeet praktische zaken niet, zoals informatie over een huisarts (of tandarts), waar de dichtstbijzijnde supermarkt zich bevindt of hoe het openbaar vervoer werkt. Overweeg om een bloemetje neer te zetten voor de ander, en zorg eventueel voor een kleine basisvoorraad levensmiddelen (zoals voor diner of ontbijt op de dag van aankomst). Je gasten zullen zich dan direct thuis voelen! Een bijkomend voordeel is dat het kan bijdragen aan een positieve beoordeling van jou als huiseigenaar.
Koop een reisgids van jouw regio en leg deze standaard klaar voor andere huizenruilers.

7. Maak foto’s van het huis

Maak foto’s van het huis waar je gebruik van maakt. Je kunt dan vastleggen hoe het huis is achtergelaten, zodat je alles weer op de juiste plek kunt terugzetten aan het einde van je verblijf. Dit is prettig voor de huiseigenaar, zodat deze ook bij thuiskomst weer volgens de normale routine van zijn eigen huis gebruik kan maken!

Met bovenstaande tips zorg je voor een goede voorbereiding van de huizenruil en daarmee een zo geslaagd mogelijk verblijf. Heb je extra hulp nodig? Vraag dan om advies van andere huizenruilers of doe navraag bij jouw huizenruilplatform.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!