Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Vakantie carpoolen: hoe reis je voordelig naar je bestemming?

Vakantie carpoolen: hoe reis je voordelig naar je bestemming?
Omschrijving

Het delen van een vakantierit kan een ideale manier zijn om kosten te delen, duurzaam te reizen en nieuwe mensen te ontmoeten. In dit artikel zijn enkele manieren waarop je een autorit kunt delen voor je op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld voor als je naar een leuke bestemming binnen Europa wilt reizen. Daarnaast vind je tips voor websites en apps die je kunt gebruiken en lees je waarop je moet letten bij het autodelen voor een vakantie.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Kosten delen door te carpoolen

Als je met je eigen auto op vakantie gaat, kun je overwegen om medereizigers mee te nemen en de kosten van brandstof en tol te delen. Er zijn verschillende websites en apps, zoals BlaBlaCar, waar je ritten kunt aanbieden of kunt zoeken naar mensen die dezelfde route afleggen - en de reis graag samen met een ander maken.
Dit is dus een makkelijke en snelle manier om met elkaar mee te liften naar een vakantiebestemming.
Ook in het buitenland zijn er websites die reizigers met elkaar verbinden om samen te rijden. Een voorbeeld hiervan is het Spaanse Amovens.

2. Autodeel oproep binnen social media groepen

Je kunt ook sociale media gebruiken om medereizigers te vinden. Plaats bijvoorbeeld een bericht op Facebook of Instagram om te laten weten dat je op zoek bent naar medereizigers om de kosten te delen. Of zet een oproep in een groep wanneer je met iemand naar een bepaalde bestemming wilt liften.
Zorg wel ervoor dat je details, zoals de periode dat je weggaat, achterwege laat. Zo voorkom je dat via social media achterhaald kan worden in welke periode jij op vakantie bent.
Ga je heel gericht naar een festival in het buitenland of naar een ander groot evenement? Dan zijn er via gerichte groepen voor dat evenement op social media vaak liften te vinden.

3. Huur een deelauto

Als je geen eigen auto hebt, kun je ook overwegen om een auto te huren voor vakantie en samen met andere reizigers de kosten te delen. Websites en apps zoals SnappCar en het Belgische Getaround bieden de mogelijkheid om een auto te huren van andere particulieren, soms ook voor vakanties.

4. Auto huren via een verhuurbedrijf

Het samen huren van een auto via een regulier autoverhuurbedrijf, kan ook een goede optie zijn om goedkoper met de auto op vakantie te gaan. Bekijk welke verhuurbedrijven goede recensies hebben. En kies voor een lekker ruime auto met voldoende plek voor meerdere personen en hun bagage.
Via deze Skyscanner tool kun je autoverhuur bedrijven vergelijken in binnen- en buitenland.

5. Waarop moet je letten bij het delen van een reis?

Het is altijd belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je medereizigers over de kosten, de route, en de verwachtingen voor de rit. Zorg ook voor voldoende vertrouwen en communicatie om een succesvolle gedeelde vakantierit te hebben. Doe van tevoren een kop koffie met elkaar en/of check het social media profiel van je medereiziger om een beeld te krijgen van de persoon. En check bijvoorbeeld de richtlijnen van een site als BlaBlaCar om een idee te krijgen van do’s en don'ts.
Wees verstandig bij het delen van een vakantierit met onbekenden. Heb je geen goed gevoel bij de persoon of bij de onderlinge afspraken, maak dan een andere keuze.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!