Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Waarop moet je letten bij het boeken van een hotel?

Waarop moet je letten bij het boeken van een hotel?
Omschrijving

Wil je een hotel boeken voor een zomervakantie, wintersport, zakenreis of een weekend weg? In dit artikel worden algemene tips gegeven die je helpen om een hotel te vinden dat bij je past. Zo kun je letten op de locatie, faciliteiten, het aantal sterren maar ook op speciale behoeften die je hebt voor bijvoorbeeld de ligging van de hotelkamer. Op basis van deze tips kun je een hotel kiezen dat aansluit op jouw wensen - en voorkom je teleurstelling of verrassingen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Kijk naar de locatie

Bekijk waar het hotel zich bevindt:
  • Zit het op loopafstand van bezienswaardigheden, een stadscentrum, strand, openbaar vervoer of andere plekken die je wilt bezoeken?
  • Kijk ook naar de buurt waar het hotel ligt. Check of het in een veilige buurt ligt en of je ´s avonds laat nog zorgeloos terug naar je hotel kunt wandelen.
  • Ga, in geval van een vliegvakantie, na hoe de bereikbaarheid van het hotel is ten opzichte van een vliegveld.

2. Faciliteiten van het hotel

Bekijk welke voorzieningen het hotel biedt. Denk aan gratis WiFi, ontbijt, een zwembad of fitnessfaciliteiten. Zorg ervoor dat de voorzieningen aansluiten op het reisdoel dat je hebt: voor een vakantie zul je andere behoeften hebben dan voor een weekend weg of zakelijke reis.
  • Gebruik je het hotel om ‘s avonds te ontspannen? Dan zijn een restaurant, bar, lounge en wellnessfaciliteiten wellicht belangrijk voor je.
  • Ben je de hele dag op pad en eet je buiten de deur? Dan is een hotel met eenvoudige faciliteiten waarschijnlijk al voldoende.
  • Bekijk ook of je een hotelkamer met ligbad en/of douche wilt en welke faciliteiten je op de kamer belangrijk vindt. Denk aan een waterkoker, de mogelijkheid om zelf koffie te zetten, een mini-bar en televisie op de kamer.
Via websites als Booking.com, Hotels.com en Agoda kun je eenvoudig zoeken op prijzen en faciliteiten van hotels.

3. Hoe staat het hotel bekend?

Aan de hand van de sterrenclassificatie van een hotel krijg je een idee van de algemene kwaliteit en de voorzieningen. Bedenk welke comfort- en serviceniveaus je verwacht en selecteer op basis daarvan een hotel dat qua hoeveelheid sterren hiermee overeenkomt.
Lees beoordelingen op boekingssites als Booking.com en Skyscanner hotels of ga na hoe het hotel wordt beoordeeld op bijvoorbeeld Google reviews. Beoordelingen van hotelgasten die eerder in het hotel verbleven, geven je een goed beeld van de hygiëne, service van medewerkers en andere details.

4. Annulerings- en wijzigingsvoorwaarden

Boek je rechtstreeks via het hotel? Bekijk dan de annuleringsvoorwaarden die worden gehanteerd voor de boeking. Sommige hotels bieden flexibele annuleringsopties, terwijl andere hotels striktere voorwaarden hebben.
Een boekingssite als Booking.com biedt extra services zoals gratis annulering. Ook Hotels.com geeft flexibiliteit in de boeking, waarbij annulering voor de meeste hotels gratis is. Is flexibiliteit in de boeking belangrijk voor je? Overweeg dan om via een boekingssite te boeken wanneer een rechtstreekse boeking onvoldoende flexibiliteit biedt. Ga daarnaast ook na of het wijzigen van een boeking extra kosten met zich meebrengt.
Let bij het boeken ook op eventuele verborgen kosten, zoals belastingen en toeslagen.

5. Boek een hotel op tijd

Controleer ruim van tevoren of het hotel beschikbaar is op de door jou gewenste data. Populaire hotels kunnen snel volgeboekt zijn, helemaal tijdens vakantieperiodes. Daarom geldt over het algemeen: hoe eerder je een hotel boekt, hoe beter. Ook zijn hotelkamers dan meestal het goedkoopst. Lees hier meer tips voor het vinden van een goedkoop hotel.
Veel hotels bieden vroegboekkortingen aan.
Bekijk ook wat er inbegrepen is bij je hotelverblijf: is er sprake van een gratis ontbijt, kun je kosteloos parkeren? En zijn er gratis pendelbussen vanaf de luchthaven naar het hotel?

6. Speciale wensen

Heb je speciale behoeften, zoals een rookvrije kamer, toegankelijkheidsvoorzieningen, of wil je bijvoorbeeld een hond meenemen? Neem dan contact op met het hotel om ervoor te zorgen dat ze aan deze behoeften kunnen voldoen. Ook als deze voorzieningen online staan vermeld, is het altijd goed om het hotel erover te mailen of bellen voor een bevestiging of extra informatie.

7. Vraag naar de ligging van de kamer

Er kunnen grote verschillen zitten in de ligging van een hotelkamer.
  • Zo kun je meer overlast hebben van andere hotelgasten wanneer een kamer zich direct naast een lift, trappenhuis of bijvoorbeeld een eetzaal bevindt.
  • Een hotelkamer aan de voorkant van een hotel kan een totaal ander uitzicht hebben dan een kamer aan de achterzijde van het hotel. Ook kan het zijn dat er verschil zit tussen de voor- en achterkant wat betreft overlast van bijvoorbeeld wegen of zwembaden.
  • Ook voor de verdieping waarop de kamer zich bevindt geldt: wil je een hoger of juist een lager gelegen hotelkamer?
Wil je een kamer in een rustiger deel van het hotel? Geef dit dan aan bij je boeking. Helemaal als je ver van tevoren boekt, kan dit vaak gewoon worden geregeld. Hetzelfde geldt voor het uitzicht. Let erop waar de kamer zich bevindt en maak je wensen kenbaar.

8. Tijden voor inchecken en uitchecken

Flexibiliteit kan er ook zitten in de tijden voor het inchecken en uitchecken in het hotel. Arriveer je veel vroeger dan de vermeldde inchecktijd? Vraag dan of je al eerder van de kamer gebruik kunt maken. Wil je op de dag van vertrek juist nog even uitslapen? Dan is een latere uitchecktijd wellicht comfortabel.
Houd er rekening mee dat voor een late uitcheck soms een extra fee wordt berekend.

9. Vergelijk prijzen voor de hotelovernachting

Houd rekening met de invloed van de periode waarin je boekt. Hotelprijzen en beschikbaarheid kunnen variëren, afhankelijk van het seizoen (lees: hoog- of laagseizoen). Maar ook lokale evenementen en bijvoorbeeld zakelijke beurzen kunnen een rol spelen in de beschikbaarheid en de prijs in een bepaalde periode.

Vergelijk prijzen en de beschikbaarheid van hotels voordat je een definitieve beslissing neemt. Verschillende boekingssites kunnen verschillende deals en kortingen aanbieden voor dezelfde accommodatie. Trivago is een handige hotelzoekmachine waarop het aanbod van meerdere boekingssites (zoals Booking.com en Expedia) is samengebracht. Zo kun je dit eenvoudig achterhalen.
Controleer en bevestig je reservering (en speciale verzoeken) kort voor je geplande aankomst om eventuele misverstanden te voorkomen.
Met sommige creditcards, zoals de ICS creditcard, ANWB creditcard en American Express creditcard, kun je bij hotels in aanmerking komen voor speciale kortingen of beloningen (zoals spaarpunten).
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!