1. Twee enkele reizen of ‘open jaw’ boeken
Met het boeken van twee enkele reizen ben je soms goedkoper uit dan met het boeken van een retourvlucht. Ook geeft het je wat extra opties wanneer jouw gewenste vluchtdata of vertrektijden niet via eenzelfde maatschappij te boeken zijn. Kijk dus eens of je geld kunt besparen als je enkele reizen via twee verschillende maatschappijen boekt.
Een ander alternatief is het boeken van een zogenaamd ‘open jaw’ ticket. Hiermee boek je de vlucht vanaf of naar verschillende luchthavens, wat een stuk goedkoper kan uitvallen dan een standaard retourvlucht. Dit betekent dat je bij de heenreis op luchthaven A landt (bijvoorbeeld Barcelona), en bij je terugreis vanaf luchthaven B (bijvoorbeeld Madrid of Valencia) weer naar huis vliegt.
Helemaal als je gaat rondreizen is een ‘open jaw’ ticket een slimme en vaak voordelige keuze.
2. Kleine versus grote vliegvelden
Het vliegveld waarop je vliegt is bepalend voor de ticketprijs. Je kunt twee dingen doen:
- Een vliegticket zonder bestemming selecteren en zoeken op de goedkoopste luchthaven, zonder dat de bestemming daarbij dus relevant is.
- Een goedkope luchthaven zoeken binnen de regio waar je naartoe wilt vliegen.
In het eerste geval bepaalt de prijs dus je bestemming. In het tweede geval kies je zelf voor de bestemming maar kijk je hoe je de reis zo goedkoop mogelijk kunt maken. Je moet dan wel bereid zijn om wat verder te reizen vanaf het vliegveld naar je eindbestemming.
Hetzelfde geldt voor de luchthaven waarvandaan je vertrekt. Ook voor luchthavens van vertrek kun je prijzen vergelijken en voor de goedkoopste keuze gaan.
3. Kies voor een goedkopere vlucht met tussenstop
Een vlucht met een tussenstop (stopover) is vaak goedkoper dan een vlucht zonder tussenstop. Kijk naar de extra reistijd die je kwijt bent als je met een stopover reist en zet dit af tegen de besparing in ticketkosten ten opzichte van de rechtstreekse vlucht.
Soms kan een stopover zelfs een fijne onderbreking zijn als je naar een verre bestemming vliegt. Bekijk of je een leuke stopover bestemming kunt vinden voor een kort verblijf. Je pikt op die manier een mooi extraatje mee aan het begin of aan het eind van je vakantie.
Bij een langeafstandsvlucht kan een stopover ook helpen bij het omschakelen tussen verschillende tijdzones. Blijf een aantal dagen op de tussenstop, wen vast aan de tijd op die plek en vlieg dan weer verder. Zo kom je gefaseerd door je jetlag heen.
4. Vliegen op de goedkoopste dagen en tijden
Vertrek op een doordeweekse dag, dat is meestal stukken goedkoper dan wanneer je in het weekend vliegt. Kijk ook naar de vertrektijden van je vlucht: nachtvluchten zijn vaak goedkoper dan dagvluchten. Oncomfortabele tijden zijn namelijk minder populair, waardoor je deze vluchten tegen betere tarieven kunt boeken.
Vervoer van en naar het vliegveld kan duurder zijn wanneer je ‘s nachts reist.
5. Slim zoeken naar de goedkoopste vliegtickets
Via zoekmachines voor vluchten zoals
Skyscanner of
Google Flights kun je de goedkoopste vluchten vinden en vergelijken. Dat scheelt je zelf dus een hoop werk.
Zoek verder altijd op flexibele data als je niet strikt gebonden bent aan een specifieke dag. Zo krijg je een goed overzicht van de prijsverschillen en kun je de goedkoopste dagen selecteren. Is zelfs de periode waarin je weg wilt niet van belang? Dan kun je veel geld besparen door te zoeken op bijvoorbeeld een tijdsbestek van een heel jaar - en op die manier de goedkoopste maand en dag te vinden.
6. Beste maand voor het vinden van goedkope tickets
Wanneer je de beste vliegtickets kunt kopen, is ook afhankelijk van de maand waarin je het ticket boekt. Dus echt het moment dat jij achter je computer gaat zitten om het beste ticket te vinden. Dat klinkt misschien gek, maar hierin kan een groot prijsverschil zitten. Ook dit kun je via Skyscanner in kaart brengen. Via
deze tool kun je zien hoeveel tijd van tevoren vliegtickets voor jouw bestemming het duurst of het goedkoopst zijn. Boek dus in de goedkoopste weken en maanden, zodat je geen dief van je eigen portemonnee wordt.
De tool is momenteel nog in doorontwikkeling. Via de link kun je deze echter gewoon alvast gebruiken en meer informatie erover lezen.
Ook in
dit artikel van Cheaptickets vind je informatie over goedkope maanden en dagen voor het boeken van je vliegticket. Het is de moeite waard om je hierin dus te verdiepen.
7. Speciale actieperiodes en nieuwsbrieven
Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben actieperiodes. Boek je een vlucht tijdens zo’n actie, dan heb je soms een hele goede deal te pakken. Ga dit dus op voorhand na.
Schrijf je ook in voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen. Je blijft dan op de hoogte van aanbiedingen en last-minute tarieven voor tickets, maar ook van introductieprijzen voor bijvoorbeeld nieuwe vluchtroutes.
Vergeet ook veilingsites niet als je geen vast reisplan hebt maar vooral een goedkope vakantie wilt boeken.
8. Goedkoop reizen in het land van bestemming
Heb je verschillende langere afstanden die je in het land zelf wilt overbruggen, bijvoorbeeld omdat je gaat backpacken? Ga dan op voorhand na welke vliegmaatschappijen lokaal veel gebruikt worden. Deze maatschappijen zijn vaak goedkoper met hun vliegtickets.
Check bij lokale vliegmaatschappijen ook de kwaliteit. Zo weet je zeker dat er goede standaarden worden gehanteerd voor onder meer het onderhoud van de vliegtuigen.
9. Extra geld besparen op bagage
Boek je een goedkoop vliegticket, dan kun je op de volgende manieren extra geld besparen of kosten naderhand voorkomen:
- Voor vluchten naar verre bestemmingen kan het lonen om de verschillen voor het inchecken van bagage tussen vliegmaatschappijen te bekijken.
- Voorkom dat je overbagage hebt en weeg je koffer voordat je vertrekt. Overbagage is doorgaans erg duur.
- Bekijk goed wat je allemaal mee wilt nemen en maak hier strikte keuzes in. Voor korte reizen kun je misschien prima af met alleen handbagage.
Let goed op extra toeslagen! Houd (naast het gewicht) de juiste afmetingen aan voor je handbagage.
Met een
kofferweegschaal kun je gemakkelijk het gewicht van je tassen en koffers wegen.
10. Goedkope versus dure vliegmaatschappijen
Boek je een goedkoop ticket via een prijsvechter? Houd dan rekening met het volgende:
- Hapjes of drankjes zijn vaak niet inbegrepen.
- Er is minder service aan boord.
- Zoals gezegd zijn er meer restricties voor het meenemen van bagage. Ga dit goed na voordat je boekt.
- Er kan sprake zijn van aanvullende kosten op de ticketprijs, zoals luchthavenbelasting, reserveringskosten of overboekingskosten. Verdiep je hier dus goed in voorafgaand aan het boeken.
- Kijk ook altijd of je bij een maatschappij een vlucht kosteloos kunt wijzigen of annuleren. Zo voorkom je verrassingen.
11. Conclusie
Wil je goedkope vliegtickets vinden? Dan kan het de moeite waard zijn om aan de hand van de tips in dit artikel wat moeite te steken in het vinden van goede prijzen en niet zomaar klakkeloos iets te boeken. Houd rekening met de voordelen en nadelen van goedkope maatschappijen, luchthavens die verder weg zijn gelegen en andere omstandigheden die kunnen zorgen voor minder comfort tijdens je vakantie. Zo zorg je ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt die zowel goed is voor je portemonnee als voor je reisplezier!