Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je jouw auto veilig inpakken voor vakantie?

Hoe kun je jouw auto veilig inpakken voor vakantie?
Omschrijving

Ga je op autovakantie en heb je een lange reis voor de boeg? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een juiste belading van de auto. In dit artikel lees je waarop je moet letten bij het meenemen van bagage en wat je kunt doen om jouw auto slim en veilig in te pakken. Zo ga je goed voorbereid de weg op en voorkom je onveilige situaties.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Personenweegschaal - Bol.com
  • Boodschappentassen (om kleine spullen in te verzamelen)
  • Bagagenet (voor achterbak of achterbank) - Bol.com
  • Spanbanden
  • Dakkoffer
  • Fietsendrager
  • Optioneel:
  • Kofferweegschaal - Bol.com

1. Let op het maximaal toegestane gewicht

Bij het inpakken van je auto is het allereerst belangrijk om het totale gewicht van de auto in de gaten te houden. Dakkoffers, fietsen die meegaan, inzittenden: dit alles zorgt ervoor dat dit gewicht aardig kan oplopen. Bereken daarom eerst wat het maximaal toegestane gewicht is voor jouw auto (zie stap 3).

2. Waarom is het belangrijk om je te houden aan het maximale gewicht?

Je auto wordt door overbelading een stuk minder veilig. De gevolgen hiervan zijn:
  • In noodsituaties is een overbeladen auto minder goed onder controle te houden.
  • De algehele wegligging van je wagen is bij overbelading minder stabiel.
  • Sturen wordt bij een te zwaar belaste auto moeilijker en je bent minder wendbaar. Dat merk je bijvoorbeeld in bochten.
  • Een overbeladen auto geeft kans op een klapband doordat je de maximale belasting van de banden ermee overschrijdt.
  • Je remweg wordt een stuk langer, waardoor je veel minder snel tot stilstand kunt komen bij filevorming of wanneer je hard moet remmen.
  • Ook zorgt overbelading voor problemen bij het optrekken en op snelheid komen van de auto.
Met een overbeladen auto riskeer je dat verzekeringsmaatschappijen de schade bij een ongeval niet vergoeden.

3. Hoe kun je het maximaal toegestane gewicht berekenen?

  • Pak de kentekenkaart van je auto.
  • Kijk wat hierop aangegeven staat voor de TOEGESTANE maximale massa van het voertuig.
  • Trek hier de massa (het gewicht) van het voertuig zelf vanaf. Dit gewicht staat eveneens vermeld op de kentekenkaart onder MASSA RIJKLAAR.
  • Je houdt dan het gewicht over dat beschikbaar is voor de belading van je auto. Dit kan bagage zijn, maar ook inzittenden (of een huisdier dat meegaat op vakantie) tellen mee in het gewicht.

4. Overzicht van het gewicht van zware (vakantie)spullen maken

Maak vervolgens een overzicht van spullen die je wilt meenemen op je vakantie en noteer het bijbehorende gewicht. Maak per (groot) item een inschatting of zet het op de weegschaal. Daarna kun je keuzes maken op basis van wat belangrijk en wat minder belangrijk voor je is. Houd een ruime marge aan voor het gewicht van de items. Rond dit altijd liever wat naar boven af, zodat je zeker weet dat je het maximaal toegestane gewicht niet overschrijdt. Vergeet niet om ook dakdragers, dakkoffers en fietsendragers mee te nemen in je berekening.
Kleinere spullen kun je in boodschappentassen verzamelen en op die manier wegen.
Door niet precies tot het maximum gewicht te beladen, weet je zeker dat je goed zit. Ook houd je zo nog wat marge voor een item dat je in het land van bestemming koopt.

5. Hoe verdeel je de bagage gelijkmatig?

Leg zware vakantiespullen dus in het midden van de auto, het liefst onderop (bijvoorbeeld bij de voetenruimte van de achterbank). Zet de spullen daar eventueel vast met spanbanden. Houd voor bagage die je in de achterbak plaatst dezelfde opbouw aan: zware bagage dicht bij de grond, lichtere spullen er bovenop. En werk ook hier vanuit het midden - of let erop dat je de kofferbak aan beide kanten van de auto gelijkmatig laadt met zwaardere spullen.
Door zware bagage laag te houden heb je ook minder kans op schuiven van deze spullen wanneer je moet uitwijken of plotsklaps moet remmen.

6. Voorkom bagage boven de rugleuning

Probeer goed zicht te behouden via de achterruit door je auto bij het inpakken niet te hoog te laden. Zeker voor lange afstanden is het fijn om goed te kunnen volgen wat er achter je gebeurt. Door een dakkoffer te gebruiken, maar ook door slim te pakken, voorkom je dat de bagage boven de rugleuning uitkomt. Dit is veiliger qua zicht, maar ook veiliger wanneer je een noodstop moet maken tijdens je vakantierit. Losse bagage kan dan niet door de auto vliegen.
Leg daarom ook geen losse spullen op de hoedenplank.

7. Wees voorzichtig met spullen op de achterbank

Wees ook voorzichtig met bagage die je op de achterbank plaatst. Spullen die je los op de achterbank zet kunnen alsnog gaan schuiven of losschieten tijdens een noodstop, met alle gevolgen van dien. Let eveneens op zware items als drankflessen die je los op de achterbank of elders in de auto legt.

8. Een traliewerk, bagagenet of dakkoffer gebruiken

Lukt het je niet om je auto tot onder de rugleuning te bepakken? Gebruik dan een bagagenet of een traliewerk voor spullen in de achterbak. Het gevaar van rondslingerende voorwerpen neem je hiermee weg.
Je kunt ook ervoor kiezen om een dakkoffer te gebruiken waarin je vakantiespullen vervoert. Met een dakkoffer kun je ruimte besparen en behoud je meer zicht.
Er zijn ook kleinere modellen bagagenetten die je kunt gebruiken op de achterbank.

9. Tips voor het beladen van een dakkoffer

Bij het gebruik van dakkoffers is het belangrijk om op het volgende te letten:
  • Monteer de dakkoffer in het midden van het dak.
  • Belaad de dakkoffer veilig en stop alleen lichte spullen erin, zodat het gewicht ervan de wegligging van je auto zo min mogelijk beïnvloedt.
  • Zet spullen in de dakkoffer vast met spanbanden zodat ze ook in de koffer bij een noodstop niet kunnen schuiven.
Meer tips over het vervoeren van vakantiespullen in je dakkoffer, vind je in dit artikel van InfoNu.
Let bij dakkoffers ook op het maximale gewicht voor de inhoud van de dakkoffer. Dit staat op de sticker aan de binnenkant van de koffer vermeld.

10. Tips voor het veilig vervoeren van fietsen op een fietsdrager

Wil je fietsen meenemen op vakantie? Zorg dan voor een geschikte fietsendrager die je veilig op de auto monteert. Let bij het meenemen van de fietsen ook erop dat je ze goed en veilig bevestigt. Zo is het belangrijk dat je de kogel van de trekhaak vetvrij maakt, dat je de trekhaak niet te zwaar belast en dat je de verlichting van de fietsendrager goed controleert. Hier vind je meer informatie over een veilige montage en het vervoeren van fietsen.
Voor e-bikes zijn er speciale fietsendragers voor elektrische fietsen die zwaarder belast kunnen worden en over de juiste wielgoten beschikken. Niet alle gewone fietsendragers zijn namelijk geschikt voor het vervoeren van e-bikes. Let hier dus goed op. Tips voor het veilig vervoeren van fietsen op een fietsdrager
Je auto helemaal ingepakt? Controleer dan ten slotte zaken als het oliepeil en de bandenspanning. Een goede checklist vind je hier.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!