Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

11 bespaartips voor je vakantie in het buitenland

11 bespaartips voor je vakantie in het buitenland
Omschrijving

Wil je geld besparen tijdens je vakantie in het buitenland? In dit artikel worden handige bespaartips gegeven zodat je, ook met een beperkter budget, alsnog genoeg leuke dingen kunt ondernemen. Ga je weg met je gezin of ga je alleen op citytrip? In beide gevallen kun je profiteren van deze tips, zonder dat het afbreuk doet aan het plezier dat je eraan beleeft!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Lonely Planet of andere reisgids - Bol.com
  • Kortingskaart(en), zoals een seniorenkaart of een studentenkaart

1. Bespaartip voor city tours

Ga je op stedentrip? In grote steden worden soms gratis ‘city tours’ aangeboden. Je hoeft dan alleen een kleine fooi te betalen aan de gids, de stadstour is verder kosteloos. Kijk dit online na (bijvoorbeeld via de officiële sites van toeristenbureaus) of check een reisgids als de Lonely Planet voor meer informatie over deze gratis stadstours.

2. Besparen op evenementen

In de zomermaanden worden er vaak veel leuke openlucht evenementen georganiseerd die je gratis kunt bezoeken. Denk aan proeverijen, muziekfestivals of festiviteiten rondom een feestdag. Kijk ook specifiek wat er te doen is in parken. Dit zijn populaire plekken waar regelmatig gratis of goedkope zomeractiviteiten (zoals dans-, film-, of muziekavonden), worden georganiseerd.
Ga ook overdag eens lekker het park in om daar te picknicken met je zelf meegebrachte lunch. En denk eens aan het bezoeken van een mooi natuurpark in de omgeving.
Check websites of apps als Groupon. Je kunt er ook in het buitenland scherpe aanbiedingen vinden voor bijvoorbeeld leuke uitjes.

3. Bezoek lokale markten

Wat ook leuk is, is het bezoeken van markten. Van markten waar tweedehands of antieke spullen worden verkocht, tot aan streekmarkten waar je kunt genieten van lokaal eten: bekijk wat er in de regio te doen is of vraag het na. Bijvoorbeeld bij de receptie van je accommodatie, een toeristenbureau of gewoon aan de medewerker van een supermarkt of restaurant.

4. Op vakantie voordelig uit eten

Eten op vakantie hoeft niet altijd duur te zijn. Afhankelijk van waar je zit, is het soms zelfs voordeliger om buiten de deur te eten dan om zelf te koken. Kijk eens of er zogenaamde ‘foodmarkets’ zijn waar je simpel, goedkoop maar lekker kunt eten. Of ga naar een voordelig restaurant waar veel locals naartoe gaan. Zo weet je dat de kwaliteit er goed is.
In reisgidsen worden vaak goede tips voor goedkopere restaurants gegeven, inclusief recensies. En vergeet niet dat er ook kortingsbonnen kunnen zijn voor bepaalde restaurants. Je vindt ze vaak bij toeristenbureaus of bij recepties van hotels of campings. Daarnaast kunnen er ook apps zijn waarmee je kortingen kunt krijgen. En kun je in het buitenland scherpe restaurant aanbiedingen vinden via het al eerder genoemde Groupon.

5. Besparen op je boodschappen in het buitenland

Wil je liever zelf koken? Zoek dan uit welke supermarkt in de buurt het voordeligst is, of doe je boodschappen bij een grote supermarkt (hypermarkt) buiten een dorp of stad. Kijk bij het doen van je boodschappen ook naar de herkomst van producten. Producten uit de regio zijn voordeliger dan producten die zijn geïmporteerd.
In zo’n hypermarkt vind je behalve etenswaren vaak ook warenhuisartikelen, zoals kleding en speelgoed. Hierdoor heb je er gelijk een leuk uitje aan!

6. Besparen op je lunch en drankjes

Besparen op je lunchkosten kan door de lunch ook tijdens je vakantie gewoon zelf mee te nemen. Of door gewoon onderweg je lunch te kopen bij een lokale bakker. Neem ook iets te drinken erbij mee en geniet van je lunch op een bankje ergens in de zon. Met goed uitzicht is het net zo ontspannen als op een terras, en kun je van het geld dat je bespaart weer een extra ijsje of souvenir kopen.

7. Ontwijk dure toeristische plekken

Een lekker terras pakken op vakantie kan duur uitpakken als je niet weet dat je op een hotspot zit. Ga dus na welke plekken populair zijn onder toeristen. De prijzen zullen hier vele malen hoger liggen dan de prijzen van horeca gelegen op minder toeristische plekken. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan bij het bestellen van je consumptie.

8. Gratis bezoeken van kerken, tempels of musea

Wil je iets cultureels doen tijdens je vakantie? Veel kerken, tempels of andere religieuze plekken zijn gratis te bezoeken. Ook de omgeving rondom deze plekken is vaak mooi om te bezichtigen. Wil je naar een museum? Kijk dan eens of er ook musea zijn waar je gratis toegang hebt. In sommige landen is dit namelijk het geval. Het kan zijn dat de toegang op een bepaalde dag van de week (zoals zondag) gratis is. Of dat je er twee uur voor sluitingstijd in kunt zonder dat je hoeft te betalen. In dit tijdsbestek kun je meestal al een heleboel zien. Toch te weinig tijd? Ga dan gewoon nog een andere middag terug.

9. Publiek toegankelijke historische gebouwen

Hetzelfde geldt voor publieke gebouwen, bijvoorbeeld van overheidsinstanties. Dit zijn vaak prachtige gebouwen met een rijke historie, die gedeeltelijk of helemaal zijn opengesteld voor het publiek. De toegang kan ook hier kosteloos zijn. Is dat niet het geval, dan kun je vaak vrij rondlopen in en rondom het gebouw. Dat is vaak de moeite van je bezoek al waard.
Via deze blog van de Rough Guide en via de website van Lonely Planet kun je direct zoeken op bestemming en daarover veel leuke tips vinden.

10. Profiteer van kortingskaarten en kortingspassen

Naast gratis toegang kun je soms ook korting krijgen op toegang voor musea of andere culturele instellingen. Informeer bij toeristenbureaus welke kortingskaarten er te koop zijn. Zo zijn er vaak zogenaamde Citycards (waaronder de Citypass) te koop waarmee je voordeel krijgt op meerdere dingen tegelijk (zoals het stadsvervoer, musea en Hop on Hop off bus). Of kijk bijvoorbeeld eens voor een combikaart voor musea, waarbij toegang voor meerdere musea is inbegrepen. Dat scheelt dus in entreekosten als je tijdens je vakantie meerdere musea bezoekt.
Kijk ook waar je gebruik kunt maken van een studentenkaart of seniorenkorting, en tegen welke voorwaarden. Vraag bij een toeristenbureau gelijk eens of je als jongvolwassene, student of oudere van nog meer voordelen profiteert in het land waar je verblijft. Bijvoorbeeld bij het reizen met het openbaar vervoer of het bezoeken van attracties.

11. Reis goedkoop (of gratis) van A naar B

Taxi’s zijn vaak de duurste manier om van A naar B te komen. Bespaar op je vervoer door je van tevoren te verdiepen in de mogelijkheden van het reizen met het openbaar vervoer in jouw vakantieland. Wederom kan een reisgids (of een reis-app) hierbij behulpzaam zijn. Trams, bussen en metro’s kunnen een voordelig alternatief bieden. Of ga gewoon eens lekker lopen. Je ziet dan een stuk meer van een stad. Is de afstand te ver om lopend te overbruggen? Soms kun je in buitenlandse steden goedkoop of zelfs kosteloos een fiets gebruiken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!