Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Wat mee te nemen op fietsvakantie? Gewicht besparen en bagage inpakken.

Omschrijving

Hoe pak je de fietstassen in en houd je het gewicht van je bagage als vakantiefietser zo laag mogelijk? Om optimaal van je fietsvakantie te kunnen genieten, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Voorkom dat er bij het inpakken van je fietstassen ruimtegebrek ontstaat of dat je fiets bagage wordt overladen - voor of tijdens je fietsvakantie. Goed voorbereid op vakantie met de fiets? In deze instructievideo leer je wat mee te nemen, hoe je gewicht kunt besparen en hoe je de fiets bagage optimaal kunt verdelen over de verschillende fietstassen van je trekkingfiets. Onder de video vind je de geschreven handleiding, een benodigdhedenlijstje en wat extra tips om voor vertrek nog eens te kunnen nalezen. Voor een actieve maar ontspannen en goed voorbereide fietsvakantie. Veel plezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Welke fietskleding neem je mee op fietsvakantie?

Het dragen van een fietshelm is een belangrijk veiligheidsaspect voor een vakantiefietser. Fietshandschoenen en fietsschoenen zorgen voor extra veiligheid en comfort. Ook een speciale fietsbroek is geen overbodige luxe om comfortabel te kunnen fietsen. Een Gore-Tex jas zorgt ervoor dat je tijdens je fietstocht droog en warm blijft.

2. Wat voor overige kleding neem je mee?

Neem zo veel mogelijk lichtgewicht kleding mee. Kies kledingstukken die je, indien nodig, als laagjes over elkaar heen kunt aantrekken. Dat scheelt een dikke, zware trui in de tassen van je trekkingfiets. Neem vooral kleding mee die je veelzijdig kunt dragen en die gemaakt is van stoffen die snel drogen. Zorg ook dat je naast je Gore-Tex jas extra regenkleding bij je hebt.
Neem zo min mogelijk mee en zorg dat het gewicht zo laag mogelijk blijft. Bij twijfel vooral niet meenemen; je kunt in een noodgeval altijd onderweg nog iets kopen.

3. Welke spullen neem je mee als je onderweg gaat kamperen?

Neem een zo licht mogelijke tent mee. Kies verder voor lichtgewicht spullen zoals een donsslaapzak (licht in gewicht maar wel warm) en een comfortabel zelf opblaasbaar matje. Neem zoveel mogelijk lichtgewicht inklapbare keukenspullen mee zoals pannen, borden, bekers en bestek. Een brandertje en een waterfilter mogen niet in je uitrusting ontbreken, evenals een lakenzak en een lichtgewicht kampeer hoofdkussen - al dan niet opblaasbaar.
Je kunt ook gewoon een opgevouwen trui of fleece jack gebruiken als hoofdkussen. Eventueel kun je een kussenhoes meenemen zodat je trui of jack in kussenvorm blijft tijdens het slapen.
Ben je met meerdere personen, verdeel dan de mee te nemen kampeer- en keukenspullen over het aantal vakantiefietsers. Let op dat je geen dingen dubbel meeneemt.

4. Reservemateriaal en reparatiespullen meenemen

Reservemateriaal als remblokjes, extra spaken en een nieuwe binnenband zijn onmisbaar op je fietsvakantie. Daarnaast mogen een bandenreparatieset, een lichtgewicht mini fietspomp en een multitool set (met o.m. een passende schroevendraaier, moer- en inbussleutel) niet ontbreken. Verder nog duct tape en wat touw en je basisset gereedschap is compleet.
Vaak kost het minder tijd en is het makkelijker om een lekke binnenband direct te vervangen, dan om het lek te zoeken.

5. Toiletspullen en diversen

Vergeet naast de gebruikelijke toiletartikelen vooral niet anti muggen spray en voldoende zonnebrandcrème mee te nemen voor op de fiets. Een doosje vaseline kan voor meerdere doeleinden handig zijn. Denk ook aan je opladers van telefoon en tablet, een handwasmiddel, een wereldstekker en een reis naaisetje en neem een extra zonnebril mee. Met een fietskaart en stadsplattegrond weet je altijd waar je bent, tenzij je volledig op GPS wilt fietsen.
Gebruik een vakantie checklist om zeker te zijn dat je niets essentieels vergeet.
Ga je op GPS fietsen, dan kan het meenemen van een fietskaart alsnog verstandig zijn. Indien je mobiele telefoon of ander apparaat leeg is of het begeeft, heb je altijd een backup.

6. Hoeveel bagage kun je meenemen op je vakantiefiets?

Het ideale totaalgewicht van je fietsbagage ligt tussen de 6,5 en 20 kilogram. Bij een trekkingfiets kun je zowel aan de voorwielen, als aan de achterwielen fietstassen kwijt en als extra nog een stuurtas. Om comfortabel te kunnen fietsen doe je 40% van het totaalgewicht in de voortassen en 60% in de achtertassen.
Let erop dat de fietstassen zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde stevig genoeg zijn bevestigd en controleer of de tassen (nog) waterdicht zijn! Zo niet, pak dan de gevoelige spullen in waterdichte zakken.

7. Wat stop je in de voortassen?

Spullen zoals gereedschap, kookmateriaal, fietskleding en etenswaren stop je in de voortassen van je vakantiefiets.
Zorg dat je altijd voldoende drinken bij je hebt en etenswaren die een “dip” kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld bananen, mueslirepen, dadels en wat zoute pinda’s of noten.

8. Welke bagage stop je in de achtertassen van je fiets?

De rest van je kleding gaat in de achtertassen van je fiets, evenals je slaapzak en tent. Het grotere en zwaardere reparatiemateriaal gaat ook in de achtertassen. Stop voor een goede stabiliteit de zwaardere spullen onderin de fietstas. Welke bagage stop je in de achtertassen van je fiets?
Let erop dat je achtertassen zodanig zijn opgehangen aan de fiets, dat je tijdens het trappen voldoende ruimte hebt voor je hielen.

9. Wat stop je tijdens je fietsvakantie in je stuurtas?

Waardevolle spullen als je portemonnee, identiteitsbewijs, telefoon, camera e.d. en alles wat je onderweg vaak nodig hebt, stop je in de stuurtas van je fiets. Ook klein reparatiemateriaal stop je in deze tas. Je kunt er tot maximaal 2 à 3 kg in kwijt. Tot slot nog je fietskaart in het speciale vak en je bent klaar voor vertrek. Wij wensen je een fijne fietsvakantie toe!
Verlaat nooit je fiets, zonder je stuurtas met waardevolle dingen mee te nemen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!