Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

9 originele tips voor een goedkope vakantie overnachting

9 originele tips voor een goedkope vakantie overnachting
Omschrijving

Leuke verblijfplaatsen tijdens je vakantie hoeven niet altijd duur te zijn. Wil je lekker weg maar niet overbodig veel geld uitgeven aan accommodatie? Dan worden in dit artikel een aantal bruikbare tips gegeven om je te helpen bij het vinden van een goedkope overnachting tijdens je vakantie. Zo kun je er onbezorgd tussenuit zonder dat je constant op je uitgaven hoeft te letten. En slaap je alsnog op de leukste plekken!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is accommodatie?

Accommodatie is een term die verwijst naar een tijdelijke verblijfplaats. Het wordt vaak genoemd in de context van een vakantie. Voorbeelden van accommodatie zijn een hotel, motel, hostel, vakantiewoning, appartement, gastenverblijf, camping - of andere soortgelijke locatie waar je kunt verblijven tijdens het reizen. In dit artikel worden tips gegeven voor het vinden van goedkope overnachtingen.

2. Kies voor accommodatie op een minder populaire locatie

Accommodaties in het centrum van een stad zijn vaak duurder dan overnachtingsplekken net buiten het centrum. Overweeg om goedkoper te overnachten door iets verder weg te boeken. Je kunt ervoor kiezen om in een buitenwijk te gaan zitten, of zelfs kiezen voor een leuk dorp in de buurt. Gebruik het openbaar vervoer om naar bezienswaardigheden te reizen.

3. Ga kamperen

Ga je langer op vakantie, dan kan een camping een goedkope optie bieden. Heb je geen zin om zelf je tent mee te nemen, kijk dan eens of je een tent kunt huren. Er staat dan een compleet ingerichte tent voor je klaar. Maar ook glampings, safaritenten en stacaravans kunnen een comfortabele keuze zijn. Per type accommodatie kan de prijs sterk verschillen, maar het kan lonen om deze alternatieven in overweging te nemen.

4. Huur een camper

Ga eens met een camper op pad. Je hebt dan een mobiel vakantiehuis waardoor je geld kunt besparen op accommodatie en eten. Je kunt zelf koken en hebt de vrijheid om te reizen waar je maar wilt. Het huren van een camper kan duurder zijn maar op deze manier kun je wel goedkoop overnachten en heb je weinig bijkomende kosten. Het is de doorberekening waard.

5. Verblijf goedkoop bij een local

Door te verblijven bij een local kun je geld besparen op accommodatie en tegelijkertijd de lokale cultuur leren kennen. Websites zoals Airbnb en Couchsurfing zijn populaire opties voor het vinden van goedkope, lokale overnachtingsplekken.
Ben je met een groep? Boek dan een vakantiehuis of een appartement dat je met elkaar kunt delen. Op Airbnb kun je ook luxe appartementen of vakantiehuizen vinden voor grotere groepen, soms zelfs met ieder een eigen badkamer.

6. Boek een luxe hostel in plaats van een hotel

Hotels zijn vaak een stuk duurder dan hostels. Kijk eens naar luxere, duurdere hostels die ook eenpersoonskamers verhuren. Hostels met hoge reviews kunnen dan alsnog de ervaring geven van een hotel, met het voordeel dat je er een goedkope overnachting aan hebt.
Niet alleen door de kamer die je er boekt kun je geld besparen, maar ook door de mogelijkheid om er zelf te koken.

7. Doe aan vakantie huizenruil

Denk ook eens aan huizenruil, wanneer je goedkoop wilt overnachten. Je ruilt dan jouw eigen huis met dat van een andere huiseigenaar. Zo kun je vakantie houden in elkaars huis zonder dat het je veel geld kost. Er zijn verschillende websites waar je aan huizenruil kunt doen met iemand in het buitenland, waaronder HomeExchange en HomeLink.
Overweeg ook eens het ruilen van je huis met een kennis of familielid. Of pas op het huis als diegene zich in het buitenland bevindt.
Ben je geen eigenaar van het huis maar huur je de woning? Ga dan eerst na of huizenruil door jouw verhuurder is toegestaan.

8. Oppassen op het huis van een ander

Door op het huis van een ander te passen, kun je eveneens goedkoop op vakantie. Soms is het oppassen gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Er zijn bijvoorbeeld huiseigenaren die op zoek zijn naar een oppas voor huisdieren tijdens hun eigen vakantie. Kijk hiervoor eens op een website als TrustedHousesitters of House Carers.

9. Ga op WWOOF (werk)vakantie

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) is een wereldwijd netwerk van vrijwilligersprogramma's. Via WWOOF krijg je de mogelijkheid om te werken op biologische boerderijen in ruil voor kost en inwoning. Als vrijwilliger kun je via dit programma genieten van een periode weg, zonder dat je daar veel kosten aan hebt. Meer informatie vind je via WWOOF Nederland of via de Internationale website.

10. Denk ook eens aan een Bed & Breakfast

In plaats van je direct te oriënteren op een hotel, kun je ook eens kijken naar een goede en betaalbare Bed & Breakfast (B&B). Dit zijn kleinschalige accommodaties waar je als reiziger vaak relatief goedkoop kunt overnachten en kunt genieten van een ontbijt in de ochtend (dit is inbegrepen). B&B's zijn meestal gevestigd in particuliere huizen of historische gebouwen en bieden vaak een gezellige en huiselijke sfeer. Je vindt deze opties ook op sites als Booking.com of AirBnB.

11. Tot slot: gebruik kortingscodes of zorg voor directe boekingen

Veel websites bieden kortingscodes aan voor nieuwe gebruikers of voor specifieke accommodaties. Zoek online naar kortingscodes voorafgaand aan je boeking. Ook ben je soms goedkoper uit op een overnachting door rechtstreeks te boeken bij het hotel zelf, in plaats van via een tussenpartij zoals een boekingssite. Houd er wel rekening mee dat het boeken via boekingssites als Booking.com soms een extra garantie kan bieden in geval van problemen - of de kans op een goede kamer kan vergroten. Doordat je als gast achteraf je review kunt achterlaten, zijn de aangesloten accommodaties hier soms extra bedachtzaam op.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!