1. Check de vervaldatum van je betaalpas
Ga je langere tijd naar het buitenland? Check dan ruim van tevoren de vervaldatum van je betaalpas. Let erop dat de vervaldatum niet in de periode valt dat je op reis bent. Zorg daarnaast ervoor dat je betaalpas nog voldoende lang bruikbaar is. Zo voorkom je problemen met bijvoorbeeld het huren van een auto, het boeken van een hotel of simpelweg bij het doen van betalingen.
Nieuwe betaalpassen krijg je vaak automatisch 2 maanden voor de vervaldatum thuisgestuurd. Vraag zelf een vervangende pas aan als je weet dat je in die periode al in het buitenland verblijft.
2. Zorg voor een tweede betaalmiddel
Het is verstandig om altijd een tweede betaalmiddel mee te nemen als je naar het buitenland gaat. Een betaalpas van een bank (debetkaart) heeft meestal geen wereldwijde dekking. Voor vakanties buiten Europa valt het daarom aan te raden om een
creditcard bij je te hebben. Zorg daarnaast ook dat je, naast je betaalpassen, beschikt over contant geld. Reis je binnen Europa, dan is dit een handig standaard tweede betaalmiddel.
3. Je reisgenoot als backup
Wanneer je samen met iemand op vakantie of op reis gaat, spreek dan met elkaar af welke betaalmiddelen jullie meenemen. Vraag je reisgenoot om ook meerdere betaalopties mee te nemen. Jullie beschikken samen dan altijd over een geschikt alternatief.
4. Contactloos betalen in het buitenland
In het buitenland kun je contactloos betalen met je telefoon, mits de betaalautomaat daarvoor geschikt is. Omdat dit niet overal het geval is, is het verstandig om ook altijd je betaalpas mee te nemen op reis.
Limieten voor het contactloos betalen kunnen voor het buitenland anders zijn ingesteld dan voor Nederland. Bekijk, voor je op reis gaat, welke betaallimiet geldt en of je deze wilt wijzigen.
Je betaalpas heb je tevens nodig als je contant geld wilt opnemen via een betaalautomaat.
Wil je in het buitenland met Apple Pay betalen? Houd er dan rekening mee dat je jouw betaalpas ‘aan’ moet zetten voor betalingen buiten Europa. Dit kan via je bankieren-app of internetbankieren.
5. Limieten voor het opnemen van geld
Vaak gelden er limieten voor het opnemen van contant geld in het buitenland. Deze limieten kunnen zijn ingesteld door je bank en hangen vaak samen met het betaalpakket dat je hebt. Zijn de limieten aan de lage kant? Kijk dan of je ze zelf kunt wijzigen. Dat is vaak het geval.
Houd er rekening mee dat buitenlandse geldautomaten eigen opnamelimieten kunnen hanteren.
Neem je een groot bedrag aan contant geld op? Let dan goed op of je het volledige bedrag hebt ontvangen. Sommige buitenlandse geldautomaten geven het in etappes uit.
Geldautomaten in het buitenland maken soms gebruik van een pincode die bestaat uit 6 cijfers. Je kunt dan echter gewoon je 4-cijferige code intoetsen.
6. Kosten voor het opnemen van geld
Voor het opnemen van geld in het buitenland worden kosten in rekening gebracht. Naast opnamekosten betaal je een percentage aan zogenaamde ‘koersopslag’ bij geldopnames in vreemde valuta. Naast deze kosten, die worden berekend door je eigen bankinstelling, kunnen ook de buitenlandse banken extra kosten in rekening brengen. Deze kosten staan vermeld op het scherm van de geldautomaat. Vergelijk eventueel verschillende geldautomaten om te zien via welke buitenlandse bank je het gunstigst uit bent.
7. Gebruik van je betaalpas buiten Europa
Zoals in de tip onder stap 4 al werd vermeld: soms moet een betaalpas worden ingesteld voor gebruik buiten Europa. Kijk of dit het geval is en zorg dat je werelddekking hebt. Je kunt dit nagaan en instellen via de bankieren-app of via internetbankieren.
8. Beperkingen van buitenlandse geldautomaten
Buiten Europa kan het zijn dat je stuit op problemen met geldautomaten, zoals het weigeren van je betaalpas. Ga, ter voorbereiding op je vakantie of reis, tijdig bij jouw bank na of dit aan de orde kan zijn. Banken beschikken soms al over een overzicht van bekende problemen. Zo werkt Rabobank met een overzicht dat wordt verstrekt vanuit Mastercard, en waarop je
problemen met automaten kunt nakijken voor landen in bijvoorbeeld Noord-Amerika, Azië en Zuid-Amerika.
9. Betalen in euro’s of vreemde valuta
In een land buiten Europa heb je bij een betaalautomaat in een winkel vaak de keuze: betalen in euro's of betalen in de munteenheid van het land waar je bent. De laatste optie is vaak goedkoper dan wanneer je in euro's betaalt.
10. Wees voorbereid op problemen
Bereid jezelf voor op problemen met je betaalpas in het buitenland.
- Sla het noodnummer van je bank op in je telefoon, zodat je jouw pas direct kunt blokkeren als deze gestolen of kwijtgeraakt is. Vaak kan het blokkeren van je pas ook via een mobiel-bankieren app. Kijk op voorhand alvast na hoe dit werkt.
- Neem meerdere portemonnees mee op vakantie. Je kunt contant geld dan gespreid bewaren, bijvoorbeeld een deel in een hotelkluis of afgesloten koffer, en een deel in je handtas.
- Zorg ook ervoor dat je betaalkaarten niet allemaal op dezelfde plek bewaart. En houd je identiteitsbewijs en betaalkaart zo nodig gescheiden.
Wordt er iets gestolen? Dan ben je niet alles tegelijkertijd kwijt.
11. Noodgeld of 'emergency cash’
Is je bankpas kwijtgeraakt of gestolen tijdens je verblijf in het buitenland? Veel banken en creditcarduitgevers hebben een regeling om in het buitenland dan snel aan contant geld te komen. Dit heet ook wel ‘noodgeld’ of ‘emergency cash’. Bekijk op voorhand of jouw bank of creditcarduitgever een dergelijke regeling aanbiedt, hoe hoog het bedrag aan noodgeld is, en hoe dit werkt.
Heeft jouw bank geen regeling hiervoor? Dan kan een reisverzekering soms uitkomst bieden.
12. Reisverzekering via je creditcardmaatschappij
Zit er bij je creditcard een reisverzekering inbegrepen? Ga er dan niet zomaar vanuit dat deze voldoende dekkend is. Een reisverzekering via je creditcard kent namelijk vaak veel beperkingen. Zo kan het zijn dat deze alleen geldig is als je een volledige reis hebt geboekt met je creditcard (dus ook inclusief de bestedingen op je vakantie, zoals de huurauto, overnachtingen en etentjes). Ook zijn gebieden met een negatief reisadvies vaak uitgesloten van de verzekering.