Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 927 instructies gemaakt

Auto huren in het buitenland: waarop moet je letten?

Auto huren in het buitenland: waarop moet je letten?
Omschrijving

Ben je van plan om een auto te huren in het buitenland? Bij het huren van een auto op vakantie is het raadzaam om op een aantal zaken goed te letten. Je wilt voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan bij het boeken, het ophalen van de huurauto, in geval van een ongeval, of wanneer je de auto bij vertrek weer inlevert. In dit artikel vind je een overzicht van aandachtspunten, die je kunnen helpen om onverwachte kostenposten of problemen met de verhuurder te voorkomen. Zo weet je waarop je moet letten en kun je op basis van de tips goed voorbereid met de huurauto op pad.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Leeftijdsbeperkingen bij autohuur in het buitenland

Ben je jong, of juist al een dagje ouder? Voor het huren van een auto in het buitenland kunnen leeftijdsrestricties gelden. Deze restricties voor leeftijden kunnen per land verschillen. Let er daarnaast op dat ook verhuurbedrijven eigen leeftijdsbeperkingen hanteren. In de meeste gevallen geldt dat je vanaf 21 of 23 jaar een auto mag huren. De maximum leeftijd is veelal 75 jaar. Naast de minimum leeftijd voor het huren, kan het zijn dat je te maken krijgt met leeftijdstoeslag als je jonger bent dan 25 jaar. Let ook hier dus op.

Verder geldt bij autoverhuurbedrijven vaak de eis dat je minimaal 1 of 2 jaar in het bezit moet zijn van je rijbewijs, zodat je voldoende rijervaring hebt opgebouwd.

2. Let op het opgeven van extra bestuurders

Wil je dat meerdere personen de huurauto kunnen besturen? Geef de extra bestuurders dan op aan het verhuurbedrijf. Dit kan soms al bij de boeking. Bij de ene verhuurder is dat kosteloos, bij de andere betaal je hiervoor een kleine meerprijs. Het opgeven van extra bestuurders is belangrijk omdat dit bijvoorbeeld geregistreerd moet worden voor de verzekering.
Meerkosten voor de extra bestuurders kan dus onder meer zitten in een verhoogde verzekeringspremie voor het verhuurbedrijf.

3. Houd rekening met de borgsom

Bij het huren van een auto in het buitenland moet je vaak borg betalen. Deze borgsom kan verschillen per land en per verhuurbedrijf. Zorg er dus voor dat je voldoende budget hebt vrijgemaakt hiervoor. Let ook op wat wel en niet in de borg is opgenomen, en in welke situaties de borg (deels of geheel) kan worden ingehouden.

4. Creditcard voor het boeken of betalen van de borg

Controleer of er voor de betaling van de huurauto speciale eisen zijn, zoals het gebruik van een creditcard. Dit is namelijk meestal het geval. Je kunt dan ofwel de huurauto niet boeken zonder creditcard, ofwel de borg moet via je creditcard worden gereserveerd. Heb je geen creditcard? Kijk dan voor zowel het boeken als voor de borg, of er een alternatief wordt geboden. Bij sommige partijen kun je bijvoorbeeld ook terecht met iDeal.
Zogenaamde prepaid creditcards worden veelal niet geaccepteerd.

5. Zorg voor een geldig (internationaal) rijbewijs

Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs hebt dat internationaal erkend wordt op de plek van bestemming. Soms is daarvoor een aanvulling nodig op je eigen rijbewijs in de vorm van een internationaal document. Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid.
Sommige autoverhuurders hanteren een minimale geldigheidsduur voor je rijbewijs. Deze moet dan nog minimaal 1 jaar, en soms zelfs 2 jaar, geldig zijn. Let ook hier dus goed op.
Een internationaal rijbewijs kun je alleen aanvragen via de ANWB.

6. Dekking van een verzekering

Controleer je bestaande autoverzekering of reisverzekering om te zien of deze dekking biedt voor huurauto's, en in welke mate. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af bij het autoverhuurbedrijf. Lees de polisvoorwaarden uitvoerig door, zodat je volledig op de hoogte bent van de dekking en eventuele uitsluitingen waarvan sprake kan zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij een ongeval, schade of pech. Kijk ook na of de verzekering dekking biedt voor schade aan derden, en of er een eigen risico geldt.
In dit artikel van ANWB vind je een overzicht van verzekeringen en alle termen die je tegen kunt komen bij het huren van een auto in het buitenland.

7. Let op extra kosten

Let op extra kosten die komen kijken bij het huren van de auto. Zo kan er sprake zijn van belastingen, toeslagen of kosten voor extra bestuurders. Ga dit op voorhand na bij het autoverhuurbedrijf en controleer ook het huurcontract voordat je het ondertekent. Let daarnaast op of er extra kosten worden berekend voor:
  • Het afleveren van de auto op een ander adres dan waar je de auto huurt.
  • Het inleveren van de auto na sluitingstijd wanneer je deze retourneert.

8. Let op het brandstofbeleid van het verhuurbedrijf

Vraag naar het brandstofbeleid van het autoverhuurbedrijf. De meeste bedrijven leveren de auto met een volle tank en verwachten dat je deze ook weer vol terugbrengt. Moet je de huurauto met volle tank retourneren en doe je dit niet? Houd er dan rekening mee dat er naast de brandstofkosten ook vaak aftankkosten in rekening worden gebracht. Daarnaast kan er meer worden berekend voor de brandstofkosten dan wanneer je zelf had getankt.
Heb je een auto gehuurd op het vliegveld? Tankstations die direct aan het vliegveld liggen zijn vaak duurder dan alternatieven. Het aftanken kun je dus beter net buiten het vliegveld doen.

9. Reserveer de huurauto op tijd

Vooral tijdens drukke vakantieperiodes is het verstandig om een huurauto van tevoren te reserveren. Je hebt dan de grootste kans dat het type en model auto van jouw voorkeur nog beschikbaar is. Ook zijn de goedkopere modellen vaak nog niet verhuurd en kun je nog gebruik maken van eventuele kortingen. Het kan zijn dat die kortingen vervallen naarmate de beschikbaarheid minder wordt.
Prijzen van huurauto’s kunnen per dag variëren.
Neem een eigen navigatiesysteem mee op vakantie of navigeer offline via een app. Je hoeft dan geen duur navigatiesysteem te huren!

10. Let op voor extra kosten bij te laat retourneren

Zoals eerder vermeld: ga na of er sprake is van meerkosten wanneer je de auto te laat retourneert. Loopt het erg uit, dan kan het zijn dat je extra huurkosten moet betalen en/of een boete krijgt. De ‘uitlooptijd’ kan per autoverhuurbedrijf verschillen, maar soms overschrijd je deze al na 30 minuten.

11. Inspectie van de auto

Ga je de auto ophalen? Inspecteer deze dan op voorhand goed. Waar je op moet letten en hoe je bestaande schade het best kunt documenteren, lees je in dit artikel.

12. Neem het contract goed door!

Lees het huurcontract goed door voordat je ondertekent. Extra kosten, voorwaarden voor de verzekering, maar ook restricties voor het aantal kilometers en belangrijke details (zoals of je de grens over mag met je huurauto), vind je terug in het huurcontract.
Heb je een auto gehuurd met een onbeperkt aantal kilometers? In de praktijk kan dit afwijken, dus let op of hier niet alsnog restricties voor gelden.

13. Vergelijken van huurauto’s

Wil je verschillende aanbieders van huurauto’s vergelijken, dan zijn hier goede vergelijkingstools voor zoals die van Skyscanner of Rentalcars. Beschikbaarheid van auto’s bij verschillende verhuurders op de plaats van jouw bestemming worden hiermee handig voor je op een rijtje gezet. Kijk wel de huur- en verzekeringsvoorwaarden van het autoverhuurbedrijf altijd zelf na voordat je tot boeking overgaat.

14. Let op dubbele verzekeringen of juist onderverzekering

Let bij het boeken via een tussenpersoon ook erop dat je jezelf niet dubbel verzekert. Veel autoverhuurbedrijven proberen je bij de balie extra verzekeringen af te laten sluiten, omdat ze daar commissie over ontvangen. Let tegelijkertijd ook erop dat je niet onderverzekerd bent wanneer je een ongeval krijgt, bij pech of bij schade aan de auto. Je wilt voorkomen dat je met een goedkope basisverzekering in dit soort situaties voor hoge kosten komt te staan. Bekijk daarom op voorhand goed of je de verzekering wilt afsluiten via een tussenpersoon of rechtstreeks bij de verhuurder, en verdiep je in de voor- en nadelen hiervan. Op de site van ANWB vind je hierover meer informatie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!