Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 61 instructies gemaakt

Hoe werkt huizenoppassen en wat is het?

Hoe werkt huizenoppassen en wat is het?
Omschrijving

Op een huis oppassen is een unieke reiservaring. Je past namelijk op het huis van iemand anders, terwijl je zelf op vakantie bent. In dit artikel worden de voordelen van huizenoppassen besproken, maar lees je ook waarop je moet letten. Daarnaast wordt aangegeven hoe je een passende huizenoppassite vindt en waar je rekening mee moet houden bij het huizenoppassen in binnen- of buitenland.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Platform om een huisoppas/huisoppasadres te vinden
  • Foto's voor profiel

1. Wat is huizenoppassen?

Bij huizenoppassen pas je op een huis van iemand anders. Doorgaans gebeurt dit wanneer iemand voor een langere tijd afwezig is, bijvoorbeeld in verband met een vakantie. Meestal zijn er ook huisdieren aanwezig, waarop gepast moet worden.

2. Oppassen op huizen: welke voordelen biedt het?

Dit zijn de voordelen voor de huiseigenaar:
- Jouw huis staat niet leeg als je langere tijd weg bent. De kans op inbraak wordt hierdoor een stuk kleiner.
- Er wordt ook op jouw huisdieren gepast, als je die hebt. Dit is voor de dieren fijn, omdat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Daarnaast hebben de dieren ook gezelschap. Dat is toch anders dan dat er iemand een paar keer per dag kort langskomt om ze te voeren of uit te laten.
- Verder kan iemand de post voor je bijhouden, krijgen jouw plantjes ook water en kun je de oppasser eventueel verzoeken om ook wat lichte tuinwerkzaamheden te verrichten (indien nodig), zoals sproeien bij warm weer.

Dit zijn de voordelen voor de huisoppasser:
- Je hebt een vakantieadres in de vorm van een gehele woning. Dit is toch wat comfortabeler dan bijvoorbeeld alleen een hotelkamer.
- Je past op huisdieren. Het is bewezen dat dit een gelukkig gevoel geeft. Het artikel op Medpets, kan hier wat meer over vertellen.
- Je kunt een nieuwe omgeving verkennen en je bent er zelf even helemaal lekker uit.

3. Oppassen op huizen: welke nadelen kan het hebben?

Dit kunnen nadelen zijn van huizenoppassen:
- Pas je op huisdieren, dan ben je meer gebonden dan wanneer je zonder huisdieren op vakantie bent. Houd hier dus rekening mee. Wil je meer vrijheid in wat je overdag kunt doen? Kies dan voor een huis met katten of kleine huisdieren in plaats van een hond die je meerdere keren per dag moet uitlaten.
- Je bent doorgaans wel een paar weken op dezelfde plek. Omdat je te maken hebt met een huis (en huisdieren) waar je op moet passen, kun je niet zomaar meerdere dagen een uitstapje maken naar een andere plaats. Dit kun je ondervangen door een periode te kiezen die voor jou past en daarna eventueel nog een paar dagen elders in de omgeving te verblijven.
Verder weet je van tevoren niet waar je terechtkomt. Lees daarom reviews en maak online (of offline) alvast kennis met de huiseigenaar, de huisdieren en het huis. Meer tips voor het maken van de juiste match, lees je in dit artikel.

4. Is huizenoppassen gratis?

Het is gratis om op huizen te passen. Dit komt omdat het een win-winsituatie is. De huiseigenaar kan onbezorgd weggaan, omdat er iemand op het huis en de huisdieren past. En de huisoppasser heeft een vakantieadres en kan op leuke huisdieren passen.
Soms betaalt de huiseigenaar de huizenoppasser een kleine vergoeding voor bijvoorbeeld de reiskosten. Dit is echter wel uitzonderlijk.

5. Welke huizenoppassites zijn er?

Er zijn diverse huizenoppassites waar je jezelf als huiseigenaar of huizenoppasser kunt inschrijven:
- Voor-elkaar.net
- Huizenoppassite.nl
- Trustedhousesitters.com
- Huisoppas.nl
- Pawshake.nl
Om jouw huis erop te kunnen plaatsen of om te reageren op een huis, moet je eerst een account aanmaken.

6. Oppassen op een huis in Nederland of het buitenland

Het is mogelijk om op te passen op een huis in Nederland of in het buitenland. De huizenoppassites Voor-Elkaar, Huizenoppassite, Huisoppas en Pawshake hebben vooral een aanbod in Nederland. De huizenoppassite Trusted Housesitters is een internationale site. Je vindt daar dus ook buitenlandse huiseigenaren die een huisoppasser zoeken.

7. Hoe kies je een geschikte huizenoppassite om je op aan te melden?

De keuze voor een geschikte huizenoppassite, kan gebaseerd zijn op de reviews of het beschikbare aanbod aan huizenoppassers of oppaswoningen. Verder is het ook zo dat de websites iets van elkaar verschillen. Sommige huizenoppassites hebben bijvoorbeeld meer focus op Nederland, anderen zijn internationaal. Zodra je een keuze gemaakt hebt, kun je je aanmelden en een profiel aanmaken. Vanaf dat moment kun je beginnen te zoeken naar een geschikte woning om op te passen of, als huiseigenaar, naar een geschikte huisoppasser.

8. Waarmee moet je rekening houden bij het oppassen?

Houd er rekening mee dat je op het huis van iemand past. Dit is anders dan wanneer je kampeert, een hotel boekt of een vakantiehuisje huurt. Er komt veel verantwoordelijkheid bij kijken. Zorg er daarom onder andere voor dat je goed verzekerd bent. Pas je een langere periode op een woning in jouw thuisland? Dan kan het fijn zijn om de huiseigenaar en de huisdieren op voorhand te ontmoeten. Je kunt dan kijken of het goed klikt. En of je jezelf op je gemak voelt in de woning en in de buurt. Lukt het niet om elkaar op voorhand te ontmoeten, bijvoorbeeld bij huizenoppassen in het buitenland? Dan kun je elkaar als alternatief online ontmoeten, bijvoorbeeld via een video-call. Met een of meerdere gesprekken krijg je zo ook een goed beeld van elkaar.
Vergeet ook de reviews van een huizenoppasser of woningeigenaar niet te checken. Of zoek de persoon online even op, bijvoorbeeld via social media.

9. Let op verzekeringen

Zoals al eerder werd aangegeven: als je op een huis past, of een huis aanbiedt, ga dan op voorhand goed na hoe je gedekt bent met je verzekering. Neem hiervoor contact op met je verzekeringsmaatschappij (bijvoorbeeld voor de aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering). Veroorzaak je zelf schade aan een woning, of wordt er schade veroorzaakt aan jouw huis door een huizenoppasser? Dan weet je of, en op welke manier je hiervoor gedekt bent. Mocht er een mogelijkheid zijn om de auto van de huiseigenaar te gebruiken, controleer samen dan ook de dekking van de autoverzekering.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies