Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Huurauto controleren op schade: handige checklist

Huurauto controleren op schade: handige checklist
Omschrijving

Bij het huren van een auto in het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, is het belangrijk om deze na te lopen op aanwezige schade. Zo zorg je ervoor dat dit goed gedocumenteerd wordt, en voorkom je dat er misverstanden kunnen ontstaan tussen jou en de verhuurder. In dit artikel vind je een overzicht van punten waarop je het voertuig kunt controleren, en lees je hoe je de controle van de huurauto documenteert. Zo ga je goed voorbereid te werk bij het ophalen, maar ook het terugbrengen van je huurauto.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Hoe documenteer je schade?

Het is belangrijk dat je eventuele schade aan je huurauto vastlegt, voordat je het contract ondertekent. Maak goede foto’s van de auto in zijn geheel en van details, zodat je de aanwezige beschadigingen later altijd kunt aantonen. Laat daarnaast de schade duidelijk aantekenen op het huurcontract. Zo voorkom je dat de verhuurder deze eerder opgelopen schade aan de auto achteraf op jou kan verhalen.

2. Checklist voor het nalopen van de huurauto

Punten die goed zijn om mee te nemen bij de check van de huurauto:
  • De buitenkant (carrosserie) van de auto.
  • Ramen en spiegels.
  • Banden, velgen en reservewiel.
  • De algehele verlichting.
  • Het interieur van de wagen.
  • Het algehele functioneren van de wagen.
  • De brandstof- en kilometerstand.
  • De aanwezigheid van autopapieren.
  • De aanwezigheid van benodigdheden voor noodgevallen.
In de volgende stappen wordt deze checklist nader toegelicht.

3. Buitenkant van de auto

Controleer de carrosserie van je huurauto op krassen, deuken, roestplekken of andere beschadigingen. Loop rond de auto en neem rustig de tijd om alle zijden te inspecteren, inclusief de voor- en achterkant en bijvoorbeeld de bumper. Vergeet ook het dak van de wagen niet.

4. Ramen en spiegels

Controleer of alle ramen en buitenspiegels in goede staat verkeren. Kijk of er geen barsten in zitten, kleine stukjes zijn afgebroken of dat er sprake is van krassen of andere beschadigingen.

5. Banden, velgen en reservewiel

Controleer de staat van de banden en de velgen. Het is belangrijk dat de banden voldoende profiel hebben en vrij zijn van beschadigingen, ook op het loopvlak en aan de zijkant. Loop daarnaast de velgen goed na. Controleer of het reservewiel aanwezig is en of deze in goede staat verkeert. Ga ook na of deze, net als de normale banden, over de juiste bandenspanning beschikt.
Breng samen met de verhuurder de banden op de juiste spanning voordat je met de huurauto vertrekt. De juiste bandenspanning is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid bagage en het aantal personen waarmee je gebruik maakt van de huurauto.
Ga ook gelijk na of er gereedschap in de huurauto aanwezig is, bijvoorbeeld voor het monteren van het reservewiel.

6. Controleer de verlichting

Test de koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en andere verlichting van de huurauto, om er zeker van te zijn dat alle lampen goed functioneren.

7. Interieur van de huurauto

Stap in de auto en inspecteer het interieur. Controleer de staat van de stoelen, vloermatten, bekleding en het dashboard. Let ook op eventuele vreemde geur.

8. Functioneren van de auto

Start de motor en check of alle bedieningselementen goed werken, zoals de airconditioning, verwarming, bediening van buitenspiegels, claxon (oftewel: toeter), radio en andere elementen die belangrijk kunnen zijn. Vergeet ook de werking van de veiligheidsgordels en de ruitenwissers niet en controleer de sproeivloeistof. Luister of je ongewone geluiden signaleert.

9. Controleer de brandstof- en kilometerstand

Noteer de brandstof- en kilometerstand van de auto om achteraf misverstanden te voorkomen. Zorg ervoor dat deze informatie overeenkomt met wat er op het huurcontract vermeld staat.
Vergeet niet om bij de verhuurder te vragen wat voor brandstof je nodig hebt. Per land kunnen namen en kleurindicaties voor brandstof bij pompstations sterk verschillen.

10. Aanwezigheid van autopapieren

Vraag de verhuurder waar je de autopapieren zoals het kentekenbewijs, het verzekeringsbewijs, het instructieboekje en bijvoorbeeld vignetten of een groene kaart kunt vinden. De groene kaart (internationale verzekeringskaart) heb je nodig bij het invullen van een schadeformulier.

11. Aanwezigheid van artikelen voor noodgevallen

Kijk ook of de huurauto is uitgerust met een veiligheidshamer, EHBO-set, reflecterende vesten, een gevarendriehoek en een brandblusser. Zo ben je voorzien van alle belangrijke benodigdheden in geval van nood, en weet je ze ook gelijk te vinden.

12. Terugbrengen van de auto

Retourneer je de auto, doe de eindcheck dan samen met de verhuurder - en onderteken beiden het formulier dat is gebruikt voor de controle. Is het gezamenlijk nalopen niet mogelijk, doordat je de huurauto bijvoorbeeld buiten openingstijden terugbrengt? Maak dan zelf opnieuw een serie met goede foto’s van het voertuig. Zo beschik je in ieder geval over bewijsmateriaal bij problemen en kun je aantonen dat je de auto schadeloos hebt teruggebracht.
Als je twijfels hebt over de staat van de auto of als je nieuwe schade ontdekt tijdens je huurperiode, neem dan direct contact op met het autoverhuurbedrijf om dit te melden.

13. Huren van een auto in het buitenland

Het huren van een auto in het buitenland kan via een tussenpersoon of rechtstreeks. Er zijn goede vergelijkingstools, zoals deze van Skyscanner of de tool van Rentalcars, waarmee je eenvoudig autoverhuurders kunt vinden op de plek van bestemming.
Meer informatie over het huren van een auto in het buitenland, en waarop je verder moet letten bij het boeken, ophalen en terugbrengen, lees je in dit artikel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!