Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Goedkoop op vakantie: handige tips voor een klein budget

Goedkoop op vakantie: handige tips voor een klein budget
Omschrijving

Wil je goedkoop op vakantie en ben je op zoek naar ideeën? In dit artikel worden een aantal tips gegeven die je kunt gebruiken om goedkoop er tussenuit te gaan. Zo kun je boeken in goedkopere periodes, maar ook kijken naar mooie aanbiedingen of net over de grens op vakantie gaan. Kortom: ook met een klein budget zijn er genoeg mogelijkheden om alsnog lekker weg te kunnen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Zoek naar scherpe aanbiedingen

Er zijn altijd wel kortingen en aanbiedingen beschikbaar, dus zorg ervoor dat je deze goed in de gaten houdt. Je kunt bijvoorbeeld mooie aanbiedingen voor goedkope vakanties vinden op websites zoals Groupon en VakantieVeilingen.nl. Veel websites geven daarnaast kortingscodes voor nieuwe gebruikers: wanneer je een account aanmaakt of jezelf inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je deze. Het loont dus om daarnaar te kijken.

2. Ga op vakantie in eigen land - of direct over de grens

Denk eens aan een vakantie in eigen land of net over de grens. Woon je niet aan de kust, dan kan een vakantie aan de Nederlandse zee een leuk alternatief bieden om er tussenuit te gaan. Of ga eens naar een mooie kustplaats in België, rijd naar een pittoresk Belgisch dorp of geniet van een natuurcamping in Franstalig België. Het hoeft niet altijd ver weg te zijn om toch het gevoel van een volwaardige vakantie teweeg te brengen. Wordt er een andere taal gesproken, dan voelt het al snel alsof je er helemaal tussenuit bent. Met een aantal mooie warme dagen in het vooruitzicht, heb je dan eigenlijk weinig nodig! Voor Duitsland geldt hetzelfde: net over de grens kun je al genieten van een totaal andere keuken, architectuur en prachtige natuurparken.

3. Ga op werkvakantie of doe vrijwilligerswerk

Wil je goedkoop weg, dan kun je ook overwegen om vrijwilligerswerk te doen in ruil voor een verblijf. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) is een van de bekendste platformen. Je helpt mee bij landbouw- en tuinwerkzaamheden in ruil voor accommodatie en maaltijden.
Goede alternatieven met een soortgelijke opzet:
1. HelpX is een online platform waarop reizigers contact kunnen leggen met hosts die hulp nodig hebben bij diverse taken, zoals tuinieren, huis- en dierverzorging of culturele uitwisseling. In ruil daarvoor bieden ze accommodatie en soms ook maaltijden aan.
2. Workaway is een vergelijkbaar online platform waarop reizigers kunnen zoeken naar hosts die hulp nodig hebben. Dit kan zijn bij verschillende taken, zoals taalonderwijs, landbouw, bouwwerkzaamheden en sociale projecten. Ook hier krijg je in ruil voor jouw hulp accommodatie en maaltijden aangeboden.
3. HelpStay brengt reizigers in contact met hosts die hulp nodig hebben bij taken zoals hotelwerkzaamheden, sociaal werk en eco-projecten. Ook voor dit platform geldt dat je in ruil daarvoor accommodatie en/of maaltijden krijgt.

4. Denk eens aan een fietsvakantie

Een fietsvakantie is een sportieve en goedkope manier om te reizen. Stippel bijvoorbeeld een fietsvakantie uit door Nederland, België of Duitsland. Zo geniet je van het landschap, ben je gezond bezig en kun je er goedkoop tussenuit. Ook kun je kiezen voor verrassende en goedkope accomodatie om je fietsvakantie extra voordelig te maken.

5. Doe aan huizenruil of wordt huisoppas

Als je een eigen huis hebt en graag goedkoop op vakantie wilt, denk dan eens aan huizenruil. Of wordt huisoppas, dat kan ook als je niet over een koopwoning beschikt. Websites als HomeExchange.com bieden mogelijkheden om je huis te ruilen met andere huiseigenaren, ook in het buitenland. Via websites als MindMyHouse.com, TrustedHousesitters.com en Housecarers.com kun je jezelf aanbieden als huisoppas of mooie oppashuizen vinden.

6. Reis goedkoop met een touringcar

Ga je naar een bestemming binnen Europa? Vergeet dan de touringcar niet. Er zijn erg goede busmaatschappijen die je voor scherpe tarieven naar een vakantiebestemming brengen. Zowel voor stedentrips (zoals Berlijn of Parijs) als voor populaire strandbestemmingen kan reizen met de bus voordelig zijn. En: je reist op die manier ook nog eens milieuvriendelijker!

7. Maak een mooie treinreis door Europa

Een leuk alternatief dat soms even goedkoop of zelfs goedkoper is dan het vliegtuig, is de trein. Ook het reizen naar je bestemming met de trein kan dus lonen in het besparen van geld. Kinderen reizen vaak met korting en in sommige landen zelfs gratis. Verdiep je daarom eens in de opties voor internationale treinreizen.
Op NSinternational vind je tips voor mooie reizen en kun je de prijzen voor internationale tickets vinden.
Kijk voor early bird tickets en houd aanbiedingen voor internationale treinreizen in de gaten, als je zo goedkoop mogelijk met de trein op vakantie wilt.

8. Deel je vakantierit

Reis je liever met de auto naar je vakantiebestemming maar heb je geen zin om alle kosten voor brandstof en tol zelf te betalen? Er zijn verschillende manieren waarop je een autorit naar je vakantiebestemming kunt delen. Blablacar is hier een voorbeeld van.
Hier lees je alles over autodelen voor vakantie.

9. Boek in het laagseizoen

Deze tip is je wellicht bekend, maar we herhalen hem graag nog even. Ben je niet gebonden aan specifieke vakantieperiodes, zoals kindervakanties of bouwvak? Boek dan je vakantie in het laagseizoen. Zowel vluchten, treinreizen als accommodaties zijn in die periode vele malen goedkoper. In de overige artikelen op onze site vind je hierover meer informatie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!