Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Lisanne

Lisanne
Heeft 55 instructies gemaakt

Hoe kun je goed voorbereid en zonder stress op vakantie gaan?

Hoe kun je goed voorbereid en zonder stress op vakantie gaan?
Omschrijving

Vakantie brengt vooraf vaak een hoop gedoe en stress met zich mee. Elke keer weer dezelfde problemen waar je je druk om maakt. Probeer het dit jaar eens anders en ga goed voorbereid op vakantie. Maak een lijstje, laat je werk netjes achter en verdiep je een beetje in de bestemming. Zo zul je zien dat je meer zin krijgt in je reis en dat je zonder stress door de laatste dagen heen komt. Deze instructie legt je uit hoe je vóór je vakantie al tot rust kunt komen.

Handleiding

1. Voorbereiding voor het inpakken

Het is handig om op tijd te bedenken wat je allemaal wilt meenemen. Maak een plekje vrij waar je alle spullen kunt klaarleggen die je meeneemt op reis. Wees je bewust van het type vakantie en het soort vervoer naar de plaats van bestemming: een zonvakantie, een skivakantie of backpacken? Ga je met het vliegtuig, de boot of met de auto? Dit voorkomt overvolle koffers met overbodige spullen.

2. Inhoud van je koffer

Maak een lijstje met dingen die je absoluut niet mag vergeten (zie hiervoor ook onze uitgebreide checklist). En bepaal op voorhand welke kleding je kunt combineren, in plaats van dat je random wat kledingstukken in je koffer stopt. Zo voorkom je dat achteraf blijkt dat je de helft niet hebt gedragen omdat het nergens mee te combineren viel. Denk ook goed na over de keuze van je schoenen, deze nemen veel ruimte in beslag. Dus heb je die drie paar gympen echt nodig en weet je zeker dat je die pumps gaat dragen?
Rol je kleding op en stop het op die manier in je tas of koffer. De kleding neemt zo het minste ruimte in beslag en zal relatief ook niet teveel kreuken.

3. Papieren

Check de identiteitsbewijzen, wanneer verlopen ze? Het is belangrijk om op tijd een reisverzekering af te sluiten. Als er thuisblijvers zijn, laat dan belangrijke adressen en telefoonnummers achter. Zorg er zelf voor dat alle reispapieren in orde zijn en dat je hier kopieën of scans van maakt. Zet het noodnummer van je bank in je telefoon voor het geval er iets gebeurt met je bankpasje.

4. Cultuurgebonden normen en waarden

Ben je een planner of laat je alles op je af komen? Om teveel stress te voorkomen kun je het beste een reisgids (of app) kopen of je alvast even verdiepen in je bestemming via het internet. Wat is er allemaal te doen en wat wil je absoluut niet missen? Welke zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden vanuit cultureel oogpunt? Denk daarbij aan omgangsvormen en andere cultuurgebonden normen en waarden.
Bereid de reis goed voor, zodat je zo veel mogelijk uit je vakantie kunt halen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je geen overvol reisschema hebt waar je alleen maar onrustig van wordt. Het beste van vakantie is tenslotte dat je het allemaal lekker op je af kunt laten komen!

5. Afronden van je werk

Hoe lang heb je vrij van je werk en staan er geen belangrijke punten meer in de planning? Geef op tijd aan dat je op vakantie gaat, zodat dat collega's daar rekening mee kunnen houden. En werk ruim vooruit zodat je niet in de laatste week nog een ellenlange to-do list moet afwerken.

Zorg ervoor dat alles op tijd afgerond is en je een 'out of the office'-reply hebt ingesteld met eventueel de contactgegevens van een collega die jouw zaken kan waarnemen. Misschien handig om een extra (overbruggings)dag in te stellen voor dit auto reply bericht, zodat je tijdens jouw eerste werkdag de tijd hebt om rustig wat zaken weer op te pakken? En vergeet verder de voicemail van je werktelefoon niet in te stellen met een afwezigheidsbericht!
Check voor een goede vakantievoorbereiding ook de instructie 'hoe kun je als je met vakantie gaat je huis veilig achterlaten?'
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!