Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Boter, Kaas en Eieren: spelregels en tactiek!

Boter, Kaas en Eieren: spelregels en tactiek!
Omschrijving

Hoe speel je Boter, Kaas en Eieren? In deze stapsgewijze instructie vind je alle regels en de tactieken voor het spelen van dit spelletje. Boter, kaas en eieren is een kort en simpel spel dat je met 2 spelers tegen elkaar speelt. Het wordt ook wel ‘3 op een rij’ genoemd. De spelregels zijn voor beide spellen hetzelfde. Het is een leuk tijdverdrijf tijdens een pauze op school of op het werk. Meer dan een stuk papier en een pen heb je niet nodig!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Twee spelers
 • Papier of een whiteboard
 • 2 pennen, stiften of potloden
 • Voor een digitale versie: een digitaal apparaat en internetverbinding
 • Optioneel:
 • Een kant-en-klaar spel koop je hier bij Bol.com

1. Wat is Boter, Kaas en Eieren?

Boter, Kaas en Eieren (of ‘3 op een rij’) is een eenvoudig spel dat je speelt met 2 spelers. Het wordt in veel landen gespeeld en het spel kent daardoor meerdere namen. In het Engels wordt Boter, Kaas en Eieren ‘Tic Tac Toe’ genoemd. De spelregels zijn overal hetzelfde.

2. Hoe werkt Boter, Kaas en Eieren?

Bij Boter, Kaas en Eieren tekenen 2 spelers om-en-om een symbool in een raster. Het doel is om als eerste speler een aaneengesloten rij van 3 gelijke symbolen (X of O) te maken. Deze rij kan horizontaal, verticaal of diagonaal in het raster worden getekend.
Boter, Kaas en Eieren is een spel waarbij een goede tactiek belangrijk is. Alle spelregels en tips voor tactieken, lees je verderop.

3. Hoe maak je Boter, Kaas en Eieren?

Je kunt het spel Boter, Kaas en Eieren gemakkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een raster van 3x3 vakjes, dat je als speelbord gebruikt. Teken dit raster op papier, karton, of bijvoorbeeld op een whiteboard. Je kunt het spel ook buiten spelen (zoals op het schoolplein of de stoep) en met krijt een raster tekenen.
Er zijn ook digitale versies beschikbaar die je kunt spelen op je computer of je mobiele apparaat.
Een kant-en-klaar spel koop je hier bij Bol.com.

4. Voorbereiding: raster tekenen

Voordat het spel begint moet er eerst een raster getekend worden van 3x3 vakjes (dus met 3 vakjes verticaal en 3 vakjes horizontaal). Het maakt niet uit als de lijnen van het raster niet helemaal recht zijn, zolang er maar genoeg ruimte is voor de symbolen (zie ook de voorbeelden). Heb je het raster gemaakt, dan kan het spel beginnen.

5. De regels voor het spel op een rijtje

De spelregels van Boter, Kaas en Eieren zijn als volgt:
 • Beslis wie begint en laat de eerste speler een X in een vakje naar keuze zetten.
 • De tweede speler plaatst nu een O in een ander (leeg) vakje naar keuze.
 • De spelers blijven om beurten hun symbool in een vakje plaatsen totdat één van beide spelers 3 gelijke symbolen op een rij heeft staan. Deze rij kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal zijn.
 • Wanneer een speler een rij heeft weten te maken, óf wanneer alle 9 vakjes vol zijn, is het spel afgelopen.
Het voorbeeld hieronder laat het begin van een spel zien. De regels voor het spel op een rijtje
Door middel van Steen, Papier, Schaar kun je bepalen wie het spel mag beginnen.

6. Wanneer win je met Boter, Kaas en Eieren?

De speler die als eerste een aaneengesloten rij van 3 symbolen heeft, die wint het spel. In onderstaande afbeelding is te zien hoe de speler met het X symbool het spel heeft gewonnen. Wil je het spel tactisch spelen? Lees dan de tips onder stap 9! Wanneer win je met Boter, Kaas en Eieren?

7. Gelijkspel spelen bij Boter, Kaas en Eieren

Het spel eindigt wanneer een speler een rij van 3 symbolen heeft gemaakt. Wanneer alle 9 vakjes vol zijn en geen van beide spelers een rij heeft, is het spel ook afgelopen. In dat geval is er sprake van een gelijkspel. Een voorbeeld van een gelijkspel is in de afbeelding hieronder te zien. Gelijkspel spelen bij Boter, Kaas en Eieren

8. Hoe win je Boter, Kaas en Eieren? Handige tactieken

Er zijn een aantal tactieken die je kunt gebruiken om te winnen met Boter, Kaas en Eieren. Hier zijn enkele tips voor trucjes die je kunt toepassen:
Wanneer JIJ begint:
 • Begin altijd in een hoek. Door je symbool in een van de hoeken te plaatsen, heb je meer kans om een rij van 3 te maken. Wanneer je tegenstander zijn symbool op een andere plek dan het midden zet, kun je het spel gegarandeerd winnen.
 • Probeer twee rijen te creëren. Door zetten te doen waarmee je twee mogelijke rijen kunt maken, maak je een grote kans om te winnen. Zet jij jouw kruisje bijvoorbeeld in drie verschillende hoeken? Dan kan je tegenstander niets meer doen aangezien je nu in 1 beurt twee kansen hebt om een rij te maken.
Wanneer je TEGENSTANDER begint:
 • Als je tegenspeler met de eerste zet in de hoek begint, kun jij daarna het beste het middelste vakje in die rij kiezen. Hierdoor vergroot je de kans op een gelijkspel in plaats van een verlies.
 • Zorg dat je je tweede zet op een randvlak doet, dus niet in een hoek (tenzij je natuurlijk jouw tegenspeler moet blokkeren). Wanneer je deze strategie gebruikt, wordt elk spel een gelijkspel - tenzij je tegenspeler een fout maakt en iets over het hoofd ziet.
Tactiek voor ALLE spelers:
 • Probeer een rij te maken terwijl je tegelijkertijd de tegenstander blokkeert. Dit geeft je een dubbele kans om te winnen.

9. Vanaf en tot welke leeftijd kun je het spel spelen?

Boter, Kaas en Eieren is een simpel spelletje, waardoor het voor iedereen vanaf 5 jaar leuk is om te spelen. Voor kinderen onder de 5 jaar kan het spel nog wat te ingewikkeld zijn.
Kant-en-klare spellen, bijvoorbeeld van hout, kunnen vaak al vanaf 3 jaar worden gespeeld.

10. Met hoeveel spelers kun je het spel spelen?

Boter, Kaas en Eieren kan enkel met 2 spelers tegen elkaar gespeeld worden. Ben je met meer personen, dan kun je steeds 2 spelers tegen elkaar laten spelen. Je kunt er dan ook een competitie van maken door de beste spelers uiteindelijk tegen elkaar verder te laten spelen.

11. Wanneer is het leuk om Boter, Kaas en Eieren te spelen?

Boter, Kaas en Eieren is een simpel spel dat eigenlijk altijd en overal gespeeld kan worden. Het is een perfect spel voor in een schoolpauze, voor op vakantie of om te doen als je onderweg bent. Doordat je alleen pen en papier nodig hebt, hoef je maar weinig ervoor mee te nemen.
Speel het ook eens voor de lol met collega’s of met een groep vrienden!

12. Hoe lang duurt het spel?

Het spel Boter, Kaas en Eieren duurt ongeveer 5 minuten. De duur van het spel hangt af van de snelheid waarmee spelers hun zetten bepalen.

13. Kant-en-klare spellen

Van ‘Tic Tac Toe’ of ‘Boter Kaas en Eieren’ zijn verschillende kant-en-klare spellen op de markt. Zo kun je rasters kopen die je buiten kunt gebruiken, of het spel kopen als bordspel met daarbij de 9 symbool stenen - bijvoorbeeld hier bij Bol.com. Het is ook leuk om zelf een spel te knutselen.
Speel Boter, Kaas en Eieren onder volwassenen eens als drankspel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!