Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe speel je het Boter Kaas en Eieren drankspel?

Hoe speel je het Boter Kaas en Eieren drankspel?
Omschrijving

Wil je Boter, Kaas en Eieren spelen als drankspel? Dat kan! In deze speluitleg lees je hoe je het spel zelf kunt maken en wat de spelregels zijn. Dit vermakelijke spel, waarbij je met shotjes sterke drank speelt, staat ook wel bekend als ‘Tic Tac Toe’ drankspel. Het is namelijk ook in andere landen, zoals in Engeland, populair om te spelen. Dit gezelschapsspel is een drankspel dat je zonder kaarten en dobbelstenen kunt spelen. Wel zo makkelijk dus!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Shotglaasjes, 8 of 9 stuks
 • Een groot vel papier of stuk karton
 • (Watervaste) stift en/of stickers
 • (Sterke) drank
 • Optioneel:
 • Kant-en-klaar spel - Bol.com

1. Wat heb je nodig voor dit drankspel?

Voor het spelen van het spel heb je een speelbord nodig (zie volgende stap) en 8 shotglaasjes. Bij het originele spel Boter, Kaas en Eieren speel je met twee symbolen (de X en de O) tegen elkaar. Dit werkt bij het drankspel hetzelfde. Alleen speel je nu met shotglaasjes die je markeert. Je hebt dus verder nodig:
 • Een watervaste stift of stickers, waarmee je symbolen op de shotglaasjes kunt maken.
 • En niet te vergeten… de sterke drank.
Neem twee soorten likeur om shotjes mee te maken en speel zo met twee kleuren sterke drank tegen elkaar.
Dit spel kun je altijd spelen. Het is een drankspel zonder benodigdheden zoals speelkaarten of dobbelstenen. Je gebruikt alleen een aantal basics, die iedereen wel in huis heeft!
Dit spel liever als bierspel spelen? Hoe je dat doet, lees je verderop.

2. Met 8 of 9 shotglaasjes spelen?

Je speelt op een raster dat bestaat uit 9 vakken. Acht shotglaasjes zijn voldoende om het spel al uit te spelen - je houdt dan aan het einde van het spel 1 vakje over. Dat vak blijft open. Je kunt ook ervoor kiezen om 9 shotglaasjes te gebruiken, waarbij je van 1 symbool dan een glaasje extra hebt. De speler die met dit symbool speelt, heeft daar verder geen voordeel bij.

3. Hoe maak je het Boter Kaas en Eieren shotspel?

Het maken van het Boter, Kaas en Eieren drankspel doe je als volgt:
 • Maak op 4 glaasjes een X symbool. Dit kun je doen door een sticker met het symbool op het glas te plakken of door het symbool op het glas te tekenen.
 • Doe hetzelfde met de andere 4 shotglaasjes en maak hierop het O symbool.
 • Maak nu het speelveld. Teken hiervoor op een groot vel papier of stuk karton een raster van 3x3 vakken (zie ook de afbeelding).
Je kunt het drankspel ook kant-en-klaar kopen hier bij Bol.com.
Speel je het spel met je studentenvereniging? Maak dan per team glaasjes met het symbool van je dispuut erop.

4. Met hoeveel spelers kun je spelen?

Bij dit drankspel speel je met twee spelers tegen elkaar. Ben je met meer dan twee deelnemers? Dan moeten de andere spelers wachten en kijken zij toe, tot de beurt voorbij is. Verderop lees je hoe je het spel in teams kunt spelen.

5. De spelregels voor het Boter, Kaas en Eieren drankspelletje

De regels voor het Boter, Kaas en Eieren drankspel, zijn als volgt:
 • Geef beide spelers hun vier shotglaasjes met symbool.
 • Vul de shotglaasjes met een sterke drank naar keuze.
 • Begin nu met het spelen van het spel, zoals bij het traditionele spel. Je zet dus om-en-om een glaasje met een symbool in een vak.
 • Heeft een van de spelers drie symbolen op een rij gemaakt? Dan heeft diegene gewonnen!
De uitgebreide spelregels voor het spelen van Boter, Kaas en Eieren, vind je hier.

6. Wat doet de winnaar en wat doet de verliezer?

Win je het spel? Dan hoef je niet te drinken! Degene die verliest, moet shotjes nemen. Je kunt voor dit drankspel verschillende afspraken maken:
 • Je kunt ervoor kiezen om de verliezer 1 shotje te laten drinken.
 • Of alle 3 de shotjes (de drie symboolglaasjes op een rij).
Ten slotte kun je ook een heel team ieder een shotje laten nemen, als je dit drankspel in teamverband speelt. Zie hiervoor de volgende stap.

7. Boter Kaas en Eieren drankspel in teams

Speel je het spel met meer dan twee spelers, dan kun je de deelnemers ook in twee gelijke teams verdelen. Ben je met een oneven aantal spelers? Laat dan degene die het hardst kan drinken, gewoon twee rondes spelen.
Van beide teams zijn er steeds twee spelers die tegen elkaar spelen. Per speelronde krijgt de speler die wint, 1 punt. De speler die verliest, neemt een shotje. Zijn alle spelers geweest, bekijk dan welk team totaal het minst aantal punten heeft. Heeft een team verloren? Dan moeten ALLE spelers ook als team een shotje nemen.

8. Boter, Kaas en Eieren Bierspel

Speel je liever met bier? Dan kun je het Boter, Kaas en Eieren spel ook spelen met (plastic) bierglazen die je markeert. Maak het speelveld gewoon wat groter, zodat de vakken ruim genoeg zijn voor de bekers of bierglazen. De spelregels voor het ‘Tic Tac Toe’ bierspel, blijven verder hetzelfde.

9. Alcolholvrije variant

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een variant waarbij je zonder alcohol speelt. Vul de glaasjes dan gewoon met fris. Of speel met een mixdrank, waardoor de shotjes minder sterk zijn. Je kunt ook voor de lol spelen met een grappig vies drankje dat gedronken moet worden, of de glaasjes bijvoorbeeld vullen met ketchup of knoflooksaus.
Het kant-en-klare drinkspel of het bierspel koop je hier.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!