Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 59 instructies gemaakt

Hoe werkt het steen, papier, schaar spel?

Hoe werkt het steen, papier, schaar spel?
Omschrijving

Hoe het steen, papier, schaar spel werkt, leer je in deze instructie. Steen, papier, schaar wordt vaak gespeeld, wanneer er een beslissing genomen moet worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een spelletje in de gymles (wie begint als eerste) of andere beslissingen zoals: wat eten we vandaag of wat gaan we doen? Hoe het steen, papier, schaar spel gespeeld moet worden, de basis spelregels en hoe je het spel vaker kunt winnen, wordt in deze geschreven handleiding toegelicht.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is het doel van het steen, papier, schaar spel?

Het spelen van steen, papier schaar kan handig zijn voor verschillende doeleinden. Je kunt bijvoorbeeld met steen, papier, schaar bepalen wie er bij een spel als eerste mag beginnen, zoals in een gymles, wie er als eerste iets mag kiezen, of het spel gebruiken bij andere beslissingen die genomen moeten worden. Natuurlijk kun je steen, papier, schaar ook voor de lol spelen.

2. Steen, papier, schaar: de voorwerpen uitbeelden

De basis van het spel zijn 3 verschillende voorwerpen die je met je hand moet uitbeelden, namelijk steen, papier en schaar (zie de hoofdafbeelding voor een illustratie hiervan).
  • Het voorwerp 'steen' maak je door met je hand een vuist te maken.
  • Het voorwerp 'papier' maak je door je hand plat en in een normale positie te houden (geen vingers buigen).
  • Het voorwerp 'schaar' maak je door je ringvinger en pink te buigen en je duim hierover heen te leggen. Je wijsvinger en middelvinger blijven dan gestrekt.

3. Hoe speel je steen, papier, schaar?

Het steen, papier, schaar spel wordt gespeeld met 2 personen. Er worden meestal 3 potjes gespeeld. Wie 2 of 3 keer wint, heeft het hele spel gewonnen. De potjes waarbij gelijkspel wordt gespeeld (beide spelers kiezen hetzelfde voorwerp) worden niet meegeteld.

4. Hoe begin je met steen, papier, schaar?

De spelers beginnen door tegenover elkaar te gaan staan of te zitten.
Beide spelers houden één hand open met de handpalm omhoog. Van de andere hand maken ze een vuist en leggen deze op de uitgestrekte handpalm. Als beide spelers er klaar voor zijn zeggen ze: 'steen, papier, schaar!' De spelers heffen hun vuist en tikken bij ieder woord met hun vuist de handpalm aan. Bij 'schaar' leggen beide spelers tegelijkertijd de hand weer op de handpalm waarbij ze met hun hand het door hen gekozen voorwerp vormen. Wordt daarbij het voorwerp steen gekozen, dan verandert de vuist dus niet. Men bepaalt wie er heeft gewonnen, waarna de spelers het volgende potje steen, papier, schaar gaan spelen. Hoe begin je met steen, papier, schaar?

5. Steen, papier, schaar: wie wint?

Met elk voorwerp dat je kiest, heb je evenveel kans om te winnen. Zo wint de steen van de schaar, omdat de schaar bot wordt van een steen. Het papier wint van de steen, omdat je het papier over de steen kunt leggen. En de schaar wint uiteindelijk weer van het papier, omdat de schaar in het papier knipt. Steen, papier, schaar: wie wint?

6. Extra tips om steen, papier, schaar te winnen

  • Als je tegen een man speelt, kun je het beste in het eerste potje kiezen voor 'papier'. Mannen kiezen vaak voor steen in het eerste potje.
  • Heb jij voor papier gekozen en daardoor verloren van schaar? Dan kun je in het volgende potje het beste voor steen kiezen. Mensen die winnen, zullen meestal hetzelfde voorwerp kiezen in het volgende potje.
  • De meeste mensen kiezen nooit 3 keer achter elkaar hetzelfde voorwerp. Je kunt dus beter wisselen.
  • Als je gewonnen hebt, moet je in het volgende potje niet weer hetzelfde voorwerp kiezen. Kies in plaats daarvan het voorwerp dat jouw winnende set zou verslaan.
Als het goed is ben jij nu de persoon die steen, papier, schaar goed kan spelen en kan winnen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!