Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe moet je Spijkerpoepen? Uitleg en spelregels

Hoe moet je Spijkerpoepen? Uitleg en spelregels
Omschrijving

Ben je op zoek naar de spelregels en aanvullende uitleg voor Spijkerpoepen? En wil je weten hoe je dit hilarische Oud-Hollandse spel ook alweer speelt? In deze instructie lees je precies hoe je moet spijkerpoepen, waarop je moet letten bij het maken van spijkerpoepen en wat je ervoor nodig hebt. Spijkerpoepen wordt traditioneel veel gespeeld tijdens Koningsdag, maar is ook voor verjaardagen en partijtjes een vermakelijke bezigheid.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Lege bierflesjes (of plastic flesjes)
 • Touw - Bol.com
 • Groter formaat platkopspijkers - Bol.com of grote schroef
 • Optioneel:
 • Timer / stopwatch - Bol.com

1. Wat is spijkerpoepen?

Spijkerpoepen is een oud-Hollands spel waarbij er een touw met een spijker tussen de benen van de deelnemer hangt. De deelnemers moeten proberen om de spijker zo snel mogelijk in een fles te krijgen. Hoe je het spel speelt, lees je hieronder.

2. Wat is het doel van spijkerpoepen?

Het doel van het grappige spel is om de spijker die aan een touwtje hangt in de fles te krijgen. Het touw wordt om het middel van de deelnemers gebonden, waardoor de spijker tussen de benen en boven het flesje bungelt. Hoewel het misschien heel makkelijk lijkt, vergt spijkerpoepen veel concentratie en een goede coördinatie.

3. Wat heb je nodig om het spel te spelen?

Om te kunnen spijkerpoepen heb je bierflesjes, touw en spijkers nodig. Elke deelnemer heeft een eigen bierflesje, touw en een spijker nodig. Het is hierdoor dus belangrijk om rekening te houden met het aantal deelnemers zodat er genoeg spullen zijn voor iedereen.
Je kunt er ook voor kiezen om het spel om en om te spelen, eventueel met een timer. In dat geval heb je aan 1 flesje, 2 spijkers en 2 stukken touw, voldoende. De eerstvolgende speler kan dan vast gaan klaarstaan.
Gebruik een soepel touw zodat de spijker mooi recht naar beneden komt te hangen.

4. Hoe moet je spijkerpoepen maken?

 • Neem een spijker met voldoende grote kop, zodat het touwtje er niet vanaf kan schieten. Heb je geen geschikte spijker, dan kun je ook een grote schroef gebruiken.
 • Knip een lang stuk touw af. Zorg ervoor dat het lang genoeg is om ook om het middel van de speler te binden. Of knoop het aan de lus van de broek van de speler.
 • Bind het einde van het touw om de bovenkant van de spijker, net onder de kop.
 • Zorg ervoor dat je het touw er zodanig omheen knoopt, dat de spijker voldoende recht naar beneden komt te hangen.
Voor spijkerpoepen heb je verder alleen een schoon en leeg flesje nodig, waarin je de spijker kunt ‘poepen’.
Zorg ervoor dat de spijker of de schroef die je gebruikt groot genoeg is. Een klein formaat is te licht om het touw strak te trekken.

5. Voorbereiding van het spijkerpoepen

Voordat het spel kan beginnen moeten de spijkers aan het touw vastgemaakt worden. Het is belangrijk dat het touw niet te kort, maar ook niet te lang is. Test dit dus even bij een proefpersoon. Daarnaast moeten er één of meerdere (bier)flesjes op de grond worden klaargezet (afhankelijk van hoe je het spel speelt). Om het spel makkelijker te maken kun je ook (plastic) flesjes gebruiken met een grotere opening.
Speel je het spel met een timer? Houd dan een mobiele telefoon of stopwatch bij de hand.
Als het touw te kort is dan hangt de spijker stil. Met een touw dat te lang is hangt de spijker al bijna in de fles. In beide gevallen wordt het spel te makkelijk, omdat de spijker niet meer bungelt.
Door de flesjes voor een deel te vullen met water, zorg je ervoor dat ze minder snel omvallen.

6. Hoe moet je het spel beginnen?

De spelers krijgen allemaal het touw met de spijker om hun middel gebonden. Het touw kan ook worden vastgemaakt aan een lusje aan de achterkant van de broek. Na het startsein mag elke speler proberen de spijker in de fles te krijgen.

7. De spelregels van spijkerpoepen

 • Elke speler heeft een touwtje met een spijker tussen zijn of haar benen.
 • De spelers zetten het flesje op de grond en gaan met gespreide benen erboven klaarstaan.
 • Wanneer het startsein heeft geklonken moeten de spelers proberen om zo snel mogelijk de spijker in de fles te krijgen.
 • De spelers moeten dus met hun onderlichaam de spijker proberen te laten zakken. Dit kan door diep door de knieën te zakken.
 • Het is niet toegestaan om de handen te gebruiken.
 • De speler die de spijker het eerst in de fles heeft gekregen, heeft gewonnen.
 • Speel je het spel met een timer? Kijk dan welke speler de spijker het snelst in het flesje heeft gekregen.
De spijker is enkel in het flesje te krijgen door een ‘poep-houding’ aan te nemen. Het spel heet daarom ook niet voor niets spijkerpoepen.

8. Spijkerpoepen met tijdslimiet

Je kunt de spelers ook een tijdslimiet geven. Zo kun je bijvoorbeeld een wedstrijd maken van wie de spijker het vaakst in de fles krijgt binnen een bepaalde tijdsduur, bijvoorbeeld 5 minuten. Of je laat spelers om en om spelen en houdt bij hoe snel iedere speler de spijker in de fles heeft gekregen.
Je kunt de timer ook gebruiken om het spel niet te lang te laten duren. Speel dan bijvoorbeeld met een vaste tijd per ronde. Is de speeltijd voorbij, dan stopt het spel. Spijkerpoepen met tijdslimiet

9. Wanneer win je bij spijkerpoepen?

De speler die de spijker als eerste in het bierflesje heeft ‘gepoept’ wint het spel. Het spel is hiermee geëindigd, tenzij je nog een volgende ronde speelt. Speel je op tijd, zoals beschreven in de vorige stap? Dan wint degene die zo snel mogelijk of zo vaak mogelijk de spijker in het flesje heeft gekregen.

10. Hoe lang duurt spijkerpoepen?

De duur van het spel is afhankelijk van de behendigheid van de spelers. Je kunt het spel stoppen nadat de eerste speler de spijker in de fles heeft gekregen of nadat alle spelers de spijker in de fles hebben gekregen. Of je speelt met een vastgestelde tijd. Gemiddeld duurt het spijkerpoepen zo’n 5 tot 15 minuten.

11. Wanneer is het leuk om dit spel te spelen?

Spijkerpoepen wordt met name gespeeld op Koningsdag. Op Koningsdag zijn Oud-Hollandse spellen erg populair. Het spel is ook geschikt voor een partijtje, voor een buurtfeest of als jaarafsluiting met een klas. Je kunt het spel zowel binnen als buiten spelen. Spijkerpoepen wordt meestal buiten gespeeld, maar daarbij is mooi weer natuurlijk wel belangrijk.

12. Met hoeveel spelers kun je het spel spelen?

Het spel kan met een onbeperkt aantal deelnemers worden gespeeld. Je kunt het spel individueel spelen (met een timer), met twee tegen elkaar of in teams.

13. Vanaf en tot welke leeftijd kun je het spel spelen?

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor spijkerpoepen is veel coördinatie- en concentratievermogen nodig. Hierdoor kan het spel te moeilijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Er zit geen leeftijdslimiet aan het spel. Het spel wordt over het algemeen gespeeld door kinderen, maar is ook voor volwassenen leuk en uitdagend om te spelen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!