Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Krassen verwijderen uit autolak: wanneer kun je dit zelf?

Omschrijving

Krassen op je auto kun je in sommige gevallen zelf herstellen. Dit is natuurlijk goedkoop en het is makkelijker dan dat je het professioneel moet laten doen. Welke krassen je zelf kunt verwijderen en hoe je dit bij oppervlakkige krassen aanpakt, lees je in deze instructie. Er wordt uitgelegd hoe de laklaag van je auto is opgebouwd en wanneer je een kras met een lakstift kunt wegwerken. Daarnaast wordt informatie gegeven over het kiezen van de juiste kleur lakstift voor jouw auto. Succes met het herstellen van de kras in je autolak!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Hoe ontstaan krassen en deukjes?

Krassen en deukjes in je auto kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals steentjes op de weg of takken die uit de boom vallen. Er kan tijdens het rijden, maar ook als de auto geparkeerd staat, van alles op je auto belanden.

2. Het belang van het herstellen van krassen

Krassen en deuken in je auto kun je het best zo snel mogelijk laten herstellen. Doe je dit niet, dan kan er roest ontstaan door de verschillende weersinvloeden en bijvoorbeeld pekel die bij vorst op het wegdek wordt gestrooid. Roestvorming kan leiden tot onherstelbare schade.

3. Welke soorten krassen zijn er?

Je kunt twee soorten krassen hebben op je auto, en dus twee vormen van lakschade:
  • Je hebt een grote lakschade die je moet uitbesteden aan een professional. Dit soort krassen zijn te diep en te breed om goed zelf te kunnen behandelen.
  • Je hebt kleine soorten krassen die oppervlakkiger zijn en die je zelf makkelijk kunt herstellen.
Hieronder lees je meer over krassen op je auto en de relatie tot de verschillende typen laklagen van je auto.

4. Verschillende laklagen van een auto

De auto is opgebouwd uit een metalen frame met daaroverheen achtereenvolgens een grondlak, kleurlak en een blanke lak. Onbehandeld metaal gaat roesten; de laklagen beschermen hiertegen. De grondlak vormt dus puur een eerste bescherming. De kleurlak geeft een tweede laag bescherming - en geeft de kleur aan de auto. Tenslotte wordt een blanke lak aangebracht ter bescherming van het verkleuren van de auto.

5. Wanneer kun je krassen op je auto zelf herstellen?

Oppervlakkige krassen (tot aan de kleurlak) kun je probleemloos zelf herstellen. Denk aan een kras op de bumper of een kleine kras op de deur van de auto. Je kunt deze krassen zelf bijwerken met een lakstift. De prijs van een lakstift is gemiddeld 15 euro en je kunt oppervlakkige krassen hier prima mee herstellen.
Zit de hele auto onder de beschadigingen, zijn de krassen diep of heb je veel krassen op een klein oppervlak, dan zul je het herstel door een professional moeten laten aanpakken. Wanneer kun je krassen op je auto zelf herstellen?

6. Welke kleur lakstift moet je kiezen?

Hoe weet je nu welke kleur lakstift je nodig hebt voor het bijwerken van de kras? Dit staat meestal vermeld in een instructieboekje, een serviceboekje van de auto, een sticker op de deur, een sticker onder de motorkap. Kom je er niet uit? Dan kun je de kleur ook achterhalen via het VIN-nummer (Vehicle Identification Number) oftewel het chassisnummer dat je kunt opvragen bij je garage.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!