Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Polijsten van je auto: wat is het en hoe werkt het?

Polijsten van je auto: wat is het en hoe werkt het?
Omschrijving

Polijsten is een techniek waarmee je de lak van je auto weer zijn oorspronkelijke glans teruggeeft. Heb je lichte schade aan je auto? Zoals oppervlakkige krassen van een struik of boom? Dan kun je door het polijsten of simoniseren van je autolak, de zichtbaarheid van de krassen verminderen. Wat de voordelen zijn van polijsten, en welke technieken je ervoor kunt gebruiken, wordt hieronder uitgelegd. Zo kun je jezelf goed inlezen voordat je eraan begint.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor het met de hand polijsten:
  • Materialen zoals microvezeldoeken, schoonmaakmiddel, polijst klei - Bol.com
  • Voor machinaal zelf polijsten:
  • Polijstmachine - Bol.com
  • Let op: doe goed onderzoek naar de verschillen tussen polijstmachines voordat je tot aanschaf overgaat

1. Wat is het polijsten? (autolak)

Polijsten is een techniek die wordt toegepast om het oppervlak van een materiaal, in dit geval de autolak, weer zijn glanzende effect terug te geven. Door het polijsten wordt een heel dun laagje van de bovenste laklaag van de auto weggehaald. Er verschijnt daardoor een frisse laklaag zodat je autolak er weer mooi glanzend en verzorgd uit komt te zien.

2. Waarom zou je jouw auto polijsten?

Ook de zichtbaarheid van krassen wordt door het polijsten verminderd. Krasjes bij handvatten van de auto, maar ook microkrasjes veroorzaakt door struiken of door het op de verkeerde manier schoonmaken van de auto, kun je door het toepassen van deze techniek minder zichtbaar maken.

3. Hoe gaat het polijsten van je auto in zijn werk?

Polijsten doe je in verschillende stappen. Je maakt de auto grondig schoon door deze te wassen. Daarna verwijder je hardnekkig vuil met daarvoor geschikte materialen en middelen (zoals een speciale klei). Intensief schoonmaken is altijd noodzakelijk ter voorbereiding van het polijsten. Zowel om goed bij de laklaag te kunnen als om te voorkomen dat je juist krassen op de auto maakt.
Nadat je het nodige voorwerk hebt gedaan, kun je aan de slag met het met de hand of machinaal polijsten van de lak. Heb je dat gedaan, dan kun je de auto ten slotte in de wax zetten.

4. De voordelen van het polijsten van je auto

Door je auto te polijsten werk je oppervlakkige gebruikssporen weg en ga je verwering van de auto tegen. Je geeft de lak zijn glans terug. Doordat je de auto na het polijsten in de wax zet, zal het schoonhouden van de wagen eenvoudiger zijn. Dankzij de wax hecht vuil zich namelijk minder goed aan je lak.
Ga op voorhand na of de lak van je auto niet te dun is voor het polijsten. Bij oudere auto’s die al regelmatig gepolijst zijn, kan dit namelijk het geval zijn.

5. Polijsten of… simoniseren?

Polijsten en simoniseren zijn twee verschillende technieken die regelmatig door elkaar worden gebruikt. Simoniseren is echter een lichtere vorm van het corrigeren van lakschade dan polijsten. Je verwijdert door te simoniseren enkel de lichte gebruikssporen uit de bovenste laag transparante lak. Simoniseren is dus eenvoudiger dan polijsten en je hebt er vaak maar één behandeling voor nodig. Polijsten is een grondiger manier om de glans van je auto weer naar de oorspronkelijke staat terug te brengen. De zichtbaarheid van ook de dieper liggende krassen kun je verminderen door het polijsten van je auto. Je kunt lakschade er niet door herstellen maar krassen worden er wel een stuk minder zichtbaar door.
Simoniseren doe je veelal alleen met polish en wax (of met een twee-in-één product). Je hebt er dus minder materialen voor nodig en het is eenvoudiger uitvoerbaar.

6. Verschillende manieren om te polijsten

Er zijn verschillende manieren om je auto te polijsten:
  • Het polijsten kun je met de hand doen.
  • Machinaal, door het gebruik van een polijstmachine.
  • Je kunt de klus uitbesteden aan een professional.

7. Polijsten met de hand of met een machine: voordelen en nadelen

Polijsten met de hand heeft twee grote voordelen: je hoeft er geen dure machine voor aan te schaffen en het is de meest eenvoudige techniek om toe te passen. Hierdoor kan iedereen dit doen. Het nadeel van polijsten met de hand is echter dat het zeer arbeidsintensief is. Je hebt er - afhankelijk van de grootte van je auto - vaak meerdere dagen voor nodig. Ook lichamelijk is het dus een zware klus. Een polijstmachine maakt het een stuk eenvoudiger. Machinaal polijsten gaat sneller en vergt een stuk minder inspanning. Het nadeel is dat je de techniek wel even onder de knie moet zien te krijgen. Dat is niet al te lastig, maar vraagt wel een goede voorbereiding en verdieping. Zowel voor het aanschaffen van de juiste machine als voor het op de juiste manier werken ermee. Meer informatie en tips voor het handmatig of machinaal polijsten, vind je in deze instructie.

8. Het polijsten uitbesteden aan de vakman

Het goed polijsten van je auto kun je prima zelf doen, maar het brengt dus wel de nodige risico’s met zich mee. Heb je weinig geduld of simpelweg geen zin of tijd om deze intensieve klus zelf uit te voeren, kies er dan voor om het te laten doen door een professional. Er zijn genoeg reparateurs die het vakkundig voor je kunnen uitvoeren. De prijzen en de kwaliteit kunnen verschillen, dus doe hier op voorhand onderzoek naar. Gebruik een site zoals Wondercar als je op zoek bent naar een reparateur in België voor professioneel auto polijsten. In Nederland kun je een offerte aanvragen en schadeherstellers vergelijken via een partij als Fixeco.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!