Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Je auto uit de slip halen: praktische rijtips en advies.

Omschrijving

In noodsituaties is het belangrijk dat je weet hoe je jouw auto uit de slip kunt halen. In deze geschreven instructie krijg je praktische tips om zowel bij een voorwielslip als bij een achterwielslip adequaat te kunnen reageren. Wat je moet doen bij de verschillende manieren waarop een autoslip kan ontstaan, wordt stapsgewijs uitgelegd. Daarnaast krijg je een aantal rijtips om slippen op een glad wegdek te voorkomen. Voor veilig rijden, ook in de natte en gladde wintermaanden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Een voorwielslip: het gas loslaten en uitsturen.

Raakt je auto in een voorwielslip, laat dan voorzichtig het gas los en stuur uit in de richting die je auto op wil. Ga je in een bocht rechtdoor als je auto slipt, blijf dan vooral niet proberen alsnog de bocht in te sturen maar wacht tot je weer grip hebt. Dus stop met insturen, maar blijf wel de bocht inkijken. Een voorwielslip: het gas loslaten en uitsturen.
Probeer niet in paniek te raken maar houd je hoofd koel.

2. Wachten op grip.

Doordat je het gas loslaat krijg je meer druk op de voorwielen en meer druk betekent: meer grip. Zodra je weer grip hebt, kun je de auto weer in de juiste richting sturen.

3. Een achterwielslip: tegensturen.

Raak je in een achterwielslip, kijk dan welke kant je op wilt en kunt en stuur direct deze rijrichting uit. Trap daarbij zo snel mogelijk de koppeling in en REM NIET. Dus zodra de auto achter uitbreekt, tegensturen in de richting waar je naartoe wilt. Komt de auto daarna terug in een tweede slip dan kun je deze rechtzetten. Blijf daarbij vooral steeds goed kijken waar je naartoe wilt. Een achterwielslip: tegensturen.

4. Koppeling intrappen en gas loslaten.

Trap als je in een slip raakt zo snel mogelijk de koppeling in, laat het gas los en rem niet. Doordat je de koppeling intrapt gaan de wielen vrij rollen, waardoor je het snelst weer grip kunt krijgen met het wegdek.
Raak je in een slip, zorg dan dat je nooit te hard remt. Hierdoor blokkeren de wielen, gaat de auto glijden en raak je de controle over de auto kwijt.
Probeer ook niet te hard bij te sturen. De auto gaat dan juist glijden en je verliest grip. Stuur dus rustig en gedoseerd bij als je in een slip raakt.

5. Auto’s met ABS en ESP systeeem

Raak je met een auto met ABS (Anti Blokkeer Systeem) in een slip, dan zorgt het ABS ervoor dat je auto bestuurbaar blijft. De handelingen die je in geval van een slip moet doen blijven hetzelfde, maar je krijgt nu wel hulp van de auto zelf. Zo voorkomt ABS dat je remmen blokkeren en houdt ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma) je auto op de weg. Houd er wel rekening mee dat ook al blijft je auto bestuurbaar, je niet sneller stil staat.

6. Hoe kun je een slipsituatie voorkomen?

Belangrijke punten om een slipsituatie te voorkomen zijn:
  • een goede zithouding;
  • goede banden, dat wil zeggen zomerbanden in de zomer, winterbanden in de winter;
  • geen abrupte stuurbeweging, gas beweging of rembeweging maken;
  • kalm blijven.
Voor veilig rijden bij glad en nat weer!
Het verschil in veiligheid tussen zomerbanden en winterbanden, wordt uitgelegd in de instructie 'winterbanden en zomerbanden: uitleg over het belang ervan'.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!