Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 694 instructies gemaakt

Profieldiepte banden gemakkelijk zelf meten.

Omschrijving

De profieldiepte van de banden van je auto, kun je heel eenvoudig zelf meten met een profieldieptemeter. Voor een veilige wegligging is het verstandig om dit regelmatig te doen. Ook zijn er wettelijke eisen opgesteld waaraan de profieldiepte van de banden moet voldoen.
Hebben je banden te weinig profiel, dan kan dit aquaplaning veroorzaken met als gevolg een slippartij. Kortom: even meten en je kunt weer veilig op weg.

Handleiding

1. Profieldiepte meten: de voorbereiding.

Parkeer je auto op een egale ondergrond. De voorbanden zijn het makkelijkst te meten als je de wielen helemaal naar buiten draait. Zo heb je goed zicht op het profiel (de groeven) van de band. Bij de achterwielen gaat het meten iets moeilijker en zul je even door de knieën moeten. Profieldiepte meten: de voorbereiding.

2. Waar moet je precies meten?

Om de profieldiepte goed te kunnen bepalen moet je op het loopvlak van de band meten. Doe de meting op verschillende punten in de groeven, om een goed beeld te krijgen van de algehele staat van de autoband. Waar moet je precies meten?

3. Wanneer moet je een band vervangen?

De wettelijk vereiste minimale profieldiepte is 1,6 millimeter. Dit geldt ook voor de APK keuring. Met het oog op de verkeersveiligheid, adviseert de ANWB de banden te vervangen bij een minimale profieldiepte van 2 millimeter en winterbanden te vervangen bij minimaal 4 millimeter profiel.
Ook al zit er nog voldoende profiel op, het is veiliger banden die ouder zijn dan zes jaar te vervangen.

4. Een scheef afgesleten band

Let erop dat banden ook scheef kunnen afslijten. De buitenkant van het loopvlak (het deel dat contact heeft met het wegdek) is dan relatief nog goed, maar aan de binnenkant kan het profiel al bijna zijn weggesleten. In zo’n geval staat de band niet recht onder de auto. Laat dit controleren bij de garage en laat zo nodig de autoband vervangen.

5. Controleren op inrijdingen

Naast het meten van de profieldiepte is het ook verstandig de banden regelmatig te controleren op inrijdingen zoals spijkers, glas, steentjes, op beschadigingen en andere verouderingsverschijnselen zoals uitdroging en bulten. Pak dit dus gelijk mee, wanneer je de profieldiepte meet.
Het is aan te raden om minstens één keer per maand de bandenspanning en profieldiepte te meten en de band te controleren op inrijdingen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!