Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Zelf de olie van je auto peilen en bijvullen. Uitleg en handige tips.

Omschrijving

Hoe je de olie in je motor op de juiste manier kunt peilen en de olie kunt bijvullen, leer je in deze instructievideo. Het is belangrijk het oliepeil van je auto regelmatig te controleren, met name bij een wat oudere auto. Naast het normale olieverbruik treden bij oudere auto’s vaker olie lekkages op, waardoor het peil van de olie drastisch kan zakken. Bij een te lage oliedruk kan de motor ernstige schade oplopen. Dit kun je dus voorkomen door geregeld het oliepeil van je auto te controleren en zo nodig de olie bij te vullen.
In de geschreven instructie onder de video kun je alles over het meten van het oliepeil, nog eens rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Instructieboekje
  • Schone doek
  • Motorolie
  • Trechter

1. De auto neerzetten

Voor een betrouwbare, juiste meting moet je auto zo vlak mogelijk staan. Als er maar één wiel ongelijk staat, kun je al niet meer op je meting vertrouwen. Let er dus goed op dat je op een vlak wegdek staat geparkeerd en de auto, voor zover mogelijk, waterpas staat.

2. De auto laten afkoelen

Meet het peil van de olie bij voorkeur als de motor koud is, dat wil zeggen als de auto minimaal 12 uur heeft stil gestaan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld als je onderweg bent, laat de motor dan nadat je deze hebt uitgezet minimaal 5 minuten afkoelen.

3. De motorkap openen

Om het oliepeil te kunnen controleren moet je eerst de motorkap openen. Meestal gaat deze vanaf de voorkant open. In het instructieboekje kun je vinden waar de ontgrendeling zit.
Vaak is de motorkap extra beveiligd met een windhaak!

4. De oliepeilstok schoonvegen

Mocht je niet weten waar de oliepeilstok zich bevindt, zoek dit dan op in het instructieboekje. Meestal is de peilstok herkenbaar aan het symbool van een oliekannetje of een opvallende kleur. Haal de peilstok eruit en veeg hem goed schoon met een doek. De oliepeilstok schoonvegen

5. De olie peilen

Steek na het schoonvegen de peilstok terug, totdat deze helemaal tegen de aanslag zit. Haal hem er vervolgens weer uit om het oliepeil af te lezen. In het beste geval staat het olieniveau tussen Low, het minimale peil (onderste streepje) en Full het maximale peil (bovenste streepje). Staat het niveau onder het minimum, dan is het verstandig om olie bij te vullen. De olie peilen
Controleer het oliepeil eens per maand of om de 2500 kilometer en altijd voordat je een lange (vakantie)rit gaat maken!

6. Wanneer olie bijvullen?

Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter. Staat het peil precies op het minimum, dan moet je dus een halve liter olie bijvullen.
Als je meer dan één liter olie op duizend kilometer moet bijvullen, is er waarschijnlijk iets niet goed en is het verstandig even bij de garage langs te gaan!

7. Welke olie moet je gebruiken?

In het instructieboekje kun je vinden welke olie je kunt gebruiken. Vergelijk de specificaties op de oliefles met de specificaties die in het instructieboekje staan.
Wil je snel te weten komen welke olie je voor jouw auto kunt gebruiken? Dan kun je ook een app downloaden (zoals de Oliechecker App). Vul het kenteken in van je auto en je kunt meteen zien welke olie voor jouw auto geschikt is.
Als je niet over de juiste olie beschikt, kies dan altijd een zo goed mogelijk alternatief. Iets is in dit geval altijd beter dan niets! Laat de onbekende olie wel bij de garage controleren en probeer zo snel mogelijk bij te vullen met de juiste olie!
Let bij het kiezen van de olie niet alleen op de dikte (aangegeven door een getal, bijvoorbeeld '5W30'), maar ook op de API-specificatie op de fles (zoals 'SJ' in het geval van moderne benzinemotoren).
Zorg dat je altijd een liter reserveolie in je auto hebt liggen.

8. De olie bijvullen

Vul eerst een halve liter olie bij en controleer dan opnieuw het oliepeil van de auto. Is het peil nog onvoldoende, vul dan weer een halve liter bij en controleer daarna nog een keer het oliepeil. Vul echter nooit meer olie bij dan tot aan het maximum-streepje. De olie bijvullen
Vul nooit meer olie bij dan het maximumniveau, te veel olie kan namelijk ook schadelijk zijn voor de motor! De olie afdichtingen komen dan onder teveel druk te staan, waardoor ze gaan lekken.
Gebruik bij het vullen een trechter, om knoeien te voorkomen. Als er namelijk olie bij de motor komt, kan deze gaan roken - en in het ergste geval zelfs vlam vatten!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!