1. De quichevorm invetten
Vet met behulp van een boterkwastje de bodem en de randen van de vorm goed in met boter.
2. De wortelen raspen en de uitjes snijden
Schil de wortelen, snijd een plakje van de boven- en onderkant af en rasp ze daarna grof. Maak de uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
3. De wortel en ui bakken
Verwarm de olie in een koekenpan. Doe de geraspte wortel met de ui-ringetjes in de pan, roer dit goed door elkaar en bak de groente in 5 minuten zacht. Schep daarna het wortelmengsel in een schaal en breng de groente op smaak met de cayennepeper en wat zout en peper.
4. De quichevorm met deeg bekleden
Vouw het deeg uit tot een grote plak en bekleed hiermee de vorm. Snijd het overtollige deeg rondom langs de rand van de vorm weg en prik met een vork op de bodem gaatjes in het deeg.
In plaats van kant-en-klaar vers bladerdeeg uit de koeling (of diepvriesbladerdeeg) kun je als bodem ook het
deeg zelf maken op basis van spelt- of tarwemeel. De baktijd kan dan echter wel afwijken en is afhankelijk van de gebruikte deegsoort.
5. Het verse bladerdeeg blind bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een royaal stuk bakpapier, leg dit over het bladerdeeg heen in de vorm en vul de vorm over het bakpapier heen af met gedroogde bonen. Zet daarna de vorm in de voorverwarmde oven en laat het deeg 20 minuten gaar bakken.
6. Het wortelmengsel in de quichevorm doen
Haal na 20 minuten de bodem voor de quiche uit de oven en verwijder het bakpapier met de bonen. Vul daarna de hartige taart bodem met het wortelmengsel.
7. De quiche verder ovenklaar maken
Haal de blaadjes tijm van de takjes, knip de bieslook fijn en hak de noten in stukjes. Doe de eieren in een kom en klop ze los met de room. Roer de tijmblaadjes, de bieslook en de noten door de eieren met room. Breng dit op smaak met een snufje zout en giet het daarna gelijkmatig verdeeld over de wortelen.
8. De vegetarische quiche bestrooien met kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verbrokkel de geitenkaas en verdeel de kaas over de hartige taart. Zet de vegetarische quiche in de voorverwarmde oven en laat de taart in ongeveer 25 minuten gaar en bruin bakken. Haal de quiche uit de oven, garneer deze met wat verse tijm en... smakelijk eten!
Als de bovenkant te donker wordt terwijl het deeg nog niet helemaal gaar is, dan kun je de quiche losjes afdekken met aluminiumfolie en afgedekt verder afbakken.