Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je besmetting met een virus als corona of griep verkleinen?

Hoe kun je besmetting met een virus als corona of griep verkleinen?
Omschrijving

In deze instructie worden tips gegeven om besmetting met virussen als corona en griep te verkleinen. Het nemen van goede voorzorgsmaatregelen is van belang om besmetting bij jezelf en bij anderen (zoals kwetsbare personen) zoveel mogelijk te beperken. Door zelf maatregelen te nemen, zorg je voor meer veiligheid voor je omgeving en lever je een bijdrage aan het verkleinen van de verspreiding van een coronavirus of andere virusuitbraak. Aan de hand van deze informatie weet je dus beter wat te doen en hoe het beste te handelen in tijden van virusuitbraken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Voorkom het aanraken van je gezicht

Het aanraken van ons gezicht doen we ongemerkt vele malen per dag. Je kin of wang op je hand steunen, je mond afvegen, neuspeuteren, aan je baard wrijven, een pukkel die irriteert of ogen die vermoeid zijn. Het zijn allemaal voorbeelden waarbij je jouw gezicht aanraakt. Via onze ogen en mond kunnen virussen gemakkelijk het lichaam binnendringen.
Probeer het aanraken van je gezicht dus te verminderen of te voorkomen. Dit kun je doen door een 'reminder' op je hand aan te brengen. Plak bijvoorbeeld een pleister over een vingertop of koop een nieuwe ring die je eraan herinnert en helpt bij het afleren van de gewoonte. Je handen inwrijven met een geurende handcrème of een geurtje op je handen spuiten, kan ook behulpzaam zijn.

2. Delen van gebruiksvoorwerpen

Deel in tijden van griep en virussen als corona geen gebruiksvoorwerpen waarmee je eet of waaruit je drinkt. Denk aan glazen, bestek en flesjes water of frisdrank. Ook het uitlenen van lippenbalsem en het delen van lippenstift is onverstandig.

3. Handen regelmatig wassen

Was je handen regelmatig met water en zeep. Heb je geen beschikking over water, gebruik dan een desinfecterende handgel. Bekijk de instructie over het wassen van je handen zodat je weet hoe je dit op de juiste manier moet doen.

4. Begroeten van een ander

Begroet je een ander, schud elkaar dan niet de hand. Virussen verspreiden zich heel makkelijk via de handen. Door lichamelijk contact zoals het schudden van handen te voorkomen, wordt de kans op besmetting en verdere overdracht van virussen ingeperkt. Het zoenen op de wang is in tijden van een virusuitbraak mogelijk ook niet erg verstandig om te doen.
Heeft iemand griepverschijnselen en hoest of niest deze persoon, houd dan minstens 1 meter afstand. Heb je contact gehad met iemand die griepverschijnselen heeft? Dan raadt het Rode Kruis aan om daarna je kleding te wassen.

5. Blijf thuis wanneer je niet lekker bent

Ben je niet helemaal lekker en heb je bijvoorbeeld milde verkoudheidsklachten zoals niezen, een loopneus, keelpijn of een lichte hoest? Blijf dan voor de zekerheid thuis om verdere verspreiding van een eventueel virus vroegtijdig te voorkomen. Vraag je omgeving om boodschappen te doen voor je, zodat je ook voor praktische zaken niet de deur uit hoeft en je het virus zo dus niet kunt verspreiden.
Zorg dat je altijd een goedwerkende koortsthermometer in de kast hebt liggen, zodat je bij ziekteverschijnselen je temperatuur kunt meten.

6. Hoesten en niezen

Hoest en nies zoveel mogelijk aan de binnenkant van je elleboog. Gebruik je een zakdoek bij het niezen of hoesten, neem hiervoor dan zakdoekjes van papier en gooi deze na het gebruik direct weg. Snuit bij verkoudheid je neus eveneens met een papieren zakdoek in plaats van met een stoffen zakdoek. Hergebruik papieren zakdoeken niet en gooi de zakdoek meteen na het snuiten in de prullenbak.

7. Sporten en voeding

Houd je lichaam (en afweersysteem) sterk en vitaal door voldoende te bewegen en gezond te eten. Kun of wil je niet naar de sportschool, bijvoorbeeld door de getroffen overheidsmaatregelen? Overweeg dan om een sport in de buitenlucht te doen (zoals fietsen, hardlopen, skaten) of doe thuis een workout, bijvoorbeeld via YouTube of een app op je telefoon.

8. Volg de laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom een virusuitbraak. Raadpleeg hiervoor betrouwbare Nederlandse e/o buitenlandse bronnen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!