Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Veilig internetten met VPN, hoe werkt dat?

Veilig internetten met VPN, hoe werkt dat?
Omschrijving

Hoe werkt VPN? Met VPN zorg je ervoor dat je veilig kunt internetten en dat jouw privacy op het internet beter wordt gewaarborgd. In dit artikel wordt op een simpele manier uitgelegd wat VPN is, hoe een VPN verbinding werkt en waarvoor je een 'virtueel privé netwerk' kunt gebruiken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Wat is VPN?

VPN staat voor 'Virtual Private Network' en wordt in het Nederlands ook wel 'virtueel privé netwerk' of 'virtueel particulier netwerk' genoemd. Het is een netwerk waarbinnen gegevens veilig kunnen worden verstuurd. Dit kan van belang zijn wanneer je gebruik maakt van een onveilig communicatiekanaal zoals het internet, waartoe ook derden toegang hebben.

2. Hoe werkt VPN?

VPN werkt eigenlijk vrij simpel. Het zorgt voor een veilige verbinding doordat de verbinding met het internet via een VPN versleuteld wordt met een algoritme -een rekenwijze waarmee computers informatie verwerken-, veelal in de vorm van een reeks van tekens en cijfers. Deze reeks is dusdanig lang dat deze onmogelijk te ontcijferen is. Vergelijk het met een enorm sterk wachtwoord. Gevoelige gegevens zijn door deze versleuteling niet zichtbaar voor derden en kunnen dus niet worden achterhaald. VPN wordt bijvoorbeeld gebruikt door bedrijven, om ervoor te zorgen dat werknemers die buiten kantoor werken alsnog gebruik kunnen maken van het lokale netwerk van het bedrijf.

3. Veilig internetten met VPN in publieke ruimtes

Privé kun je VPN gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een veilige internetverbinding tot stand wilt brengen in een publieke ruimte, zoals in een bibliotheek, café, op een freelance werkplek of in de trein. Publieke ruimtes beschikken veelal over een openbaar netwerk, ook wel een 'hotspot' genoemd. Deze openbare netwerken zijn gevoelig voor hacken. Kwaadwillende hackers kunnen meekijken met gegevens die je online deelt, met als risico dat jouw gegevens worden gebruikt om mee te frauderen. Ook kan er bijvoorbeeld schadelijke software op jouw computer worden geïnstalleerd. Door het gebruik van een VPN verbinding creëer je als het ware een privé verbinding waarmee je voorkomt dat jouw gegevens door derden kunnen worden achterhaald.
Je kunt ook gebruik maken van VPN op je mobiel of tablet. Bij de meeste telefoons of tablets vind je onder de instellingen in het menu een speciale VPN functie.

4. Veilig en anoniem surfen

VPN voorkomt dat internetproviders jouw surfgeschiedenis kunnen opslaan of verkopen. Internetgegevens kunnen dankzij VPN worden verstuurd zonder dat jouw privacy in het geding komt. Al jouw internetverkeer wordt versleuteld en anoniem via de server van de VPN provider geleid. Je IP adres en locatie zijn dus nooit zichtbaar en jouw persoonlijke gegevens kunnen niet worden opgeslagen door advertentienetwerken.

5. Extra beveiliging tegen hackers

Door te internetten via een VPN verbinding, wordt ook een thuisnetwerk een stuk veiliger. Je internetverbinding kan niet worden afgeluisterd en hackers maken eigenlijk geen kans meer om in te breken op jouw internetverbinding. Hierdoor beveilig je jouw computer, laptop of ander mobiel apparaat tegen misbruik van buitenaf.
Als particulier kun je gebruik maken van een VPN verbinding door een abonnement af te sluiten bij een VPN provider. De kosten hiervoor zijn veelal goed te overzien en het is een makkelijke en snelle manier om veilig te kunnen internetten. Er zijn verschillende VPN aanbieders beschikbaar. Als je erg handig bent dan kun je natuurlijk ook zelf een server opzetten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!