Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je een mondkapje het best opdoen en wassen?

Hoe kun je een mondkapje het best opdoen en wassen?
Omschrijving

In deze instructie wordt uitgelegd hoe je een zelfgemaakt katoenen mondkapje het beste kunt opdoen, hoe je het moet wassen en waarmee je rekening moet houden bij het gebruik ervan. Goed gebruik van een mondkapje is van belang om te voorkomen dat je, ondanks het dragen van het mondkapje, alsnog besmet raakt of anderen besmet met virussen. Gebruik een zelfgemaakt mondkapje dus altijd op de juiste manier als je corona of griep wilt voorkomen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Deze instructie is geschreven voor het opdoen van een zelfgemaakt katoenen mondkapje volgens het patroon van Berrefonds / UZA.
Zorg ervoor dat je mondkapje schoon en gewassen is voordat je deze in gebruik neemt.

1. Handen wassen

Was je handen goed voordat je het mondkapje aanraakt. Droog ze daarna af met papier, of gebruik een schone handdoek.

2. Mondkapje opdoen

Pak het mondkapje en let erop dat de goede kant naar buiten is gericht. Knoop de bandjes aan de onderkant van het masker achter in je nek losjes vast en schuif het kapje over je gezicht omhoog. Plaats het mondkapje vervolgens op de juiste plek in je gezicht. Let erop dat het neusgedeelte goed over je neus zit. Het is belangrijk dat het mondkapje goed aansluit.
Knoop het mondkapje daarna goed vast, waarbij je één bandje op je kruin knoopt en één bandje in je nek. Controleer of het kapje stevig genoeg vastzit en prettig aanvoelt, zodat je het na deze handelingen later niet hoeft te verplaatsen en nogmaals aan moet raken.
Druk het mondkapje rondom je neus goed aan.

3. Handen wassen na het opdoen

Was na het opdoen van het mondkapje opnieuw je handen goed met water en zeep.

4. Mondkapje afdoen

Wil je het mondkapje weer afdoen, raak dan het voorste gedeelte van het mondkapje niet aan. Knoop het bandje in je nek als eerste los en doe daarna hetzelfde met het bandje op de kruin van je hoofd. Pak het mondkapje vast aan de randen of aan de bandjes.

5. Mondkapje hergebruiken (of weggooien)

Stop het mondkapje in een plastic zak. Was het mondkapje (zie informatie hieronder) of gooi het mondkapje in de plastic zak direct in de vuilnisbak.

6. Mondkapje wassen in een pan met water

Je kunt het mondkapje in een pannetje met heet water leggen en uitkoken, dat scheelt een hoop water en energie ten opzichte van wassen in de wasmachine. Kook het mondkapje minimaal 15 minuten lang, zodat alle bacteriën gedood worden. Giet het water af en pak het mondkapje met schone, gewassen handen of met latex handschoenen aan uit het pannetje. Droog het mondkapje in de droger of aan de waslijn. Zijn de mondkapjes droog? Haal ze dan met schone handen of latex handschoenen aan uit de droger of van de waslijn en stop ze in een goed afsluitbare plastic zak, zoals een ziplock zak.
Wees voorzichtig wanneer je het mondkapje uit het pannetje haalt. Het masker zal erg heet zijn.
Het gebruik van een droogtrommel of het strijken van het mondkapje nadat deze gewassen is, wordt aangeraden. Eventuele achtergebleven bacteriën worden zo alsnog gedood. Strijk het mondkapje bij een minimale stand van 150 graden (twee sterren op het strijkijzer).
Heet strijken van het kapje is geen vervanging van wassen.

7. Mondkapje wassen in de wasmachine

Het belangrijk dat je het mondkapje zo heet mogelijk, op 90 graden (kookwas), wast om bacteriën te doden. Was je handen voordat je de mondkapjes uit de wasmachine haalt of doe latex handschoenen aan. Hang de mondkapjes te drogen aan de waslijn of stop ze in de wasdroger. Zijn de maskers droog? Volg dan de richtlijnen zoals beschreven in de vorige stap.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!