Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Sinterklaas dobbelspel: de spelregels op een rijtje.

Sinterklaas dobbelspel: de spelregels op een rijtje.
Omschrijving

Het Sinterklaasspel is een leuk, avondvullend spel om te spelen met vrienden of familie. Als je dit jaar geen zin hebt in een traditionele Sinterklaasavond met surprises en gedichten, dan is dit spel een goed alternatief. De opdrachten tijdens het dobbelen geven het spel een leuke twist en de verschillende cadeautjes die van eigenaar zullen wisselen, zorgen voor wat onderlinge competitie. Kortom: voor een spannende pakjesavond zit je met dit Sinterklaas dobbelspel wel goed. In deze instructie lees je aan welke spelregels iedereen zich moet houden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • 2 Sintcadeautjes - bijv. Bol.com - of drie cadeautjes waarvan 1 lelijk cadeautje
 • Dobbelsteen
 • Opdrachtkaarten
 • Timer (kookwekker of op je telefoon)

1. Uitleg Sinterklaas dobbelspel

Bij het Sinterklaasspel speel je om alle cadeaus die iedereen gezamenlijk heeft ingebracht. Je legt de cadeautjes dus op één grote stapel. Door middel van het spel worden de cadeautjes aan de spelers toebedeeld.
Het Sinterklaas dobbelspel bestaat uit twee rondes. Beide rondes hebben eigen spelregels. In ronde 1 wordt gedobbeld om het uitpakken van de cadeautjes. De eerste ronde duurt net zo lang tot alle pakjes zijn uitgepakt. In ronde 2 dobbel je om elkaars cadeautjes en zullen de cadeaus dus steeds van eigenaar wisselen, totdat de ronde klaar is. De tweede ronde duurt zo'n 45 minuten.
Hoe bepaal je wie er mag beginnen met spelen, tijdens ronde 1 en 2? Hiervoor zijn verschillende opties: (1) maak lootjes -net zoveel als het aantal spelers - waarbij op één lootje het woord 'Geluksvogel' staat. Trek je dat lootje, dan mag jij als eerste dobbelen; (2) je laat bij ronde 1 de oudste persoon en bij ronde 2 de jongste persoon in jullie midden beginnen met spelen; (3) dobbel met twee dobbelstenen en kijk wie het hoogste aantal ogen gooit.

2. Spelregels eerste ronde: uitpakken cadeautjes

Leg alle cadeaus die iedereen heeft meegebracht op een stapel. Tijdens de eerste ronde van het Sinterklaas dobbelspel ga je dobbelen om het uitpakken van de cadeaus. Het aantal ogen van de dobbelsteen bepaalt wat je moet doen. De spelregels bij het aantal gegooide ogen tijdens deze eerste ronde, luiden daarbij als volgt:
 • 1 oog: pak een cadeautje van de stapel maar pak deze niet uit
 • 2 ogen: verplaats een willekeurig cadeautje van jezelf naar links
 • 3 ogen: pak een cadeautje van de stapel en pak het cadeautje uit
 • 4 ogen: verplaats een willekeurig cadeautje van jezelf naar rechts
 • 5 ogen: geef één cadeau van jezelf aan iemand die geen cadeau heeft
 • 6 ogen: pak een cadeautje uit (als je een cadeau hebt)

3. Spelregels tweede ronde: dobbelen om de cadeautjes

In deze tweede ronde ga je dobbelen om de uitgepakte cadeautjes. Dit doe je in verschillende deelrondes, totdat iedereen uiteindelijk evenveel pakjes in zijn bezit heeft. Het is handig om voor iedere deelronde een timer te zetten. Begin met 15 of 20 minuten speeltijd.

De spelregels bij het aantal gegooide ogen voor ronde twee luiden als volgt:
 • 1 oog: geef een cadeautje weg aan iemand anders uit de groep (naar keuze)
 • 2 ogen: geef allemaal een cadeautje van jezelf door naar rechts
 • 3 ogen: ruil een pakje van jezelf met een cadeau van iemand anders
 • 4 ogen: pak een cadeautje bij iemand anders weg
 • 5 ogen: geef één cadeau aan iemand die geen cadeau heeft
 • 6 ogen: iedereen moet een stoel naar links opschuiven

4. De tijd is om!

Is de tijd van het spelen van de eerste deelronde van deze tweede ronde om? Van de cadeautjes die je nu in je bezit hebt, mag je één cadeautje houden. De rest van de cadeautjes wordt in de volgende deelronde onderling weer mee verder gespeeld. Zet opnieuw de timer op 15 of 20 minuten en vervolg het dobbelen. Is de tijd weer om? Dan houdt iedereen opnieuw zijn of haar tweede favoriete cadeautje. Ga zo door totdat alle spelers twee (of drie) cadeautjes in zijn bezit heeft, gelijk aan de hoeveelheid die per persoon is ingebracht. Zo zorg je ervoor dat Iedereen eindigt met twee leuke cadeautjes (en één lelijk cadeau als dat er is).

Is de tijd om en heeft een speler op dat moment geen cadeautje of alleen maar lelijke cadeautjes? Dan mag diegene een cadeautje kiezen uit de cadeautjes waarmee verder gespeeld zal worden.

Succes met het spelen om de pakjes en veel plezier gewenst met de uiteindelijke Sinterklaas cadeaus die je hebt overgehouden aan dit spel!
Stel de timer in op de gewenste tijd om te voorkomen dat er onderling problemen ontstaan bij het uitspelen van het Sinterklaasspel.

5. Met hoeveel pakjes speel je het Sinterklaas dobbelspel?

Je kunt ervoor kiezen om iedereen twee leuke, mooiere cadeautjes te laten kopen. Ook kun je een derde, lelijk cadeautje toevoegen als je wilt. Het dobbelspel kan zowel met twee pakjes als met drie pakjes gespeeld worden. Dat is aan jou!
Spreek een vast bedrag af dat besteed wordt per cadeautje dat iedereen koopt. Bij drie cadeautjes wordt meestal gespeeld met cadeautjes van 5 euro per stuk. Bij twee cadeautjes kun je kiezen voor een wat hoger bedrag, zo tussen de zeven en tien euro per presentje.
Cadeau-inspiratie nodig? Bol.com heeft een hoop suggesties voor cadeautjes binnen een bepaald budget. Als je even goed rondkijkt op hun site dan kom je genoeg origineels tegen voor 5 euro of meer.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!