Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid03

Redactielid03
Heeft 56 instructies gemaakt

Hoe kun je een chocolade pepernoten cake bakken?

Omschrijving

Wil je een feestelijke chocolade pepernoten cake bakken? In dit Sinterklaas cake recept van Koopmans, leer je hoe je makkelijk een boerencake kunt maken. Rijkelijk gedecoreerd met gesmolten chocolade en pepernoten. De speculaaskruiden, sinaasappelrasp en de pepernoten die je door de cake mixt, geven de boerencake een leuke twist en maken er een echte Sinterklaascake van. Met de mix van Koopmans als basis is de chocolade pepernoten cake in slechts 15 minuten klaar. Je kunt deze dus ook last minute bereiden, als je door alle sint drukte nog maar weinig tijd hebt. Veel plezier met het bakken en opeten ervan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor het beslag:
  • Zachte boter, 200 gram plus een klontje om de vorm in te vetten
  • Boerencakemix van Koopmans, 1 pak
  • Eieren, 4 stuks
  • Speculaaskruiden, 1 eetlepel
  • Sinaasappelsap van een halve sinaasappel
  • Sinaasappel rasp van een halve sinaasappel (je kunt hiervoor de uitgeperste helft gebruiken)
  • Pepernoten, 1 handje
  • Voor de topping:
  • Boter, 25 gram
  • Pure chocolade, 125 gram
  • Pepernoten, ongeveer 3 handjes
  • En verder:
  • Beslagkommen, 2 stuks - Bol.com
  • Mixer met garden - Bol.com
  • Cakevorm, 30 centimeter - Bol.com
  • Taartrooster - Bol.com
  • Bakkwast
  • Bakpapier
  • Spatel of plat mes
  • Satéprikker of dunne breinaald
  • Steelpannetje

1. De voorbereiding voor het bakken van de cake

Voordat we beginnen met het maken van de cake mix voor deze boeren cake met chocolade en pepernoten gaan we eerst de oven voorverwarmen: elektrische oven 160 graden C, hete luchtoven 150 graden C, gasoven op stand 2-3. Het rooster plaats je iets onder het midden van de oven.

2. Het cakebeslag maken

Snijd de boter in blokjes en doe deze in een kom. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, dat werkt een stuk makkelijker. Klop met een mixer de boter zacht en glad, in ongeveer 1 minuut. Vervolgens voeg je de boerencake-mix en de 4 eieren in 1 keer toe. Meng dit met de mixer tot het beslag mooi glad is, in ongeveer 3 minuten.

3. Het cakebeslag verdelen over 2 kommen

Pers een halve sinaasappel en rasp de schil van een halve sinaasappel. Hiervoor kun je dezelfde helft gebruiken.
Verdeel dan het cakebeslag over 2 kommen. Voeg aan de ene helft van het beslag de speculaaskruiden toe en roer dit met een spatel goed door het beslag. Aan de andere helft van het beslag voeg je de sinaasappel rasp en het sinaasappelsap toe plus een handje pepernoten. Dit meng je met een spatel ook weer goed door elkaar. Het cakebeslag verdelen over 2 kommen
Pepernoten kun je kant en klaar kopen maar je kunt ook heel eenvoudig de pepernoten zelf maken.

4. De cakevorm vullen met beslag

Vet de cakevorm met een bakkwast licht in met boter en leg daarna een stuk bakpapier op de bodem. Zo krijg je de cake makkelijker uit de vorm als hij gaar is. Als eerste vul je de cakevorm met het speculaas beslag, dat komt dus onderop. Vervolgens schep je het sinaasappel-pepernoten beslag er bovenop. Om een mooi marmer effect te krijgen, schep je het beslag met een spatel een beetje door elkaar heen. Daarna mag de de cake de oven in om hem in ongeveer 55-60 minuten gaar te bakken. Haal als de baktijd om is, de cake uit de oven. Om te controleren of de cake gaar is, prik je er met een satéprikker of een dunne breinaald in. Als er geen deeg aan de prikker of breinaald blijft kleven is de cake gaar. Laat dan de gare sinterklaas cake afkoelen op een rooster. De cakevorm vullen met beslag

5. De topping maken voor de sinterklaas cake

Om de topping te maken smelt je eerst 25 gram boter in een steelpannetje. Als de boter gesmolten is, voeg je er de pure chocolade in stukken aan toe. Laat de chocolade, al roerende, smelten. Verdeel de gesmolten chocolade gelijkmatig over de cake, met behulp van een spatel of plat mes. Versier de boerencake met chocolade verder met ongeveer 3 handjes pepernoten. En dan is de chocolade pepernoten cake klaar om te serveren. Eet smakelijk! De topping maken voor de sinterklaas cake
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!