Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Auto vakantieklaar maken: tips en controle

Omschrijving

Wil je jouw auto vakantieklaar maken? Met een goede voorbereiding ga je veilig de weg op, ook als de auto voller bepakt is dan normaal. Ga je voor het eerst met de auto op vakantie of wil je simpelweg controleren of je de belangrijkste richtlijnen hebt opgevolgd voordat je vertrekt? In deze instructie zijn een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. In de handleiding onder de video kun je de informatie nalezen, zodat je een snelle vakantiecheck kunt doen. Een fijne autovakantie gewenst!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Koelvloeistof
  • Motorolie
  • Ruitenvloeistof (zomervloeistof)
  • Bandenspanningsmeter
  • Profieldieptemeter of schuifmaatje
  • Overige benodigdheden:
  • Schone doek (voor het peilen van de olie)
  • Instructieboekje van de auto
  • Trechter (voor het bijvullen van de olie)

1. Koelvloeistofpeil controleren

Om je auto vakantieklaar te maken is het allereerst belangrijk om het peil van de koelvloeistof te controleren. Heeft je auto nog voldoende koelvloeistof? Je kunt dit zien aan de indicatiestreepjes op het expansievat (het minimum en maximum niveau). Moet er iets bij, zorg er dan wel voor dat de motor volledig is afgekoeld zodat je veilig de dop kunt verwijderen.
Hoe je de koelvloeistof moet controleren, wordt gedetailleerd uitgelegd in deze instructie. Koelvloeistofpeil controleren
De koelvloeistof in een verbrandingsmotor is een vloeistof die wordt gebruikt om overtollige warmte af te voeren, die anders de motor zou beschadigen. Heb je te weinig koelvloeistof, dan kan je motor oververhit raken en ernstig beschadigen.

2. Controle van de ruitensproeiervloeistof

Heb je nog genoeg vloeistof in het reservoir voor de ruitensproeier? Ga het liefst met een vol reservoir op weg, want je hebt een lange reis voor de boeg en je wil waarschijnlijk regelmatig je voorruiten schoonspuiten. Controle van de ruitensproeiervloeistof
Er is ook speciale zomervloeistof. Deze is te herkennen aan zijn rood/roze kleur en heeft een extra sterk reinigend vermogen. Hiermee haal je eenvoudig boomhars, vogelpoep, vliegen en andere insecten van je autoruiten. Belangrijk voor een schone voorruit en dus ook voor goed zicht.

3. Controle van het oliepeil

Ook het controleren van het oliepeil is niet moeilijk en wel erg belangrijk om te doen voordat je op vakantie gaat. Haal de peilstok eruit en veeg deze even schoon met een doek. Steek dan de stok weer terug totdat deze helemaal tegen de aanslag zit. Vervolgens haal je hem er weer uit en kun je eenvoudig het oliepeil aflezen (zie de indicatiestreepjes op de peilstok).
Bekijk voor meer details ook de instructie voor het peilen en bijvullen van de olie. Controle van het oliepeil
Wacht niet met bijvullen als dit wel al nodig is. Want een te laag oliepeil kan tot motorschade leiden.

4. Bandenspanning meten

Zeker als je met een volgepakte auto op vakantie gaat en de auto dus meer kilo's moet dragen, is het goed om even te kijken hoe het met de bandenspanning gesteld is. Een auto die zwaar beladen is, moet meer spanning op de banden hebben. Rij je op te zachte banden, dan is dat onveilig, je auto verbruikt meer brandstof en de levensduur van de band is korter. De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje, maar in veel gevallen ook in een van de deurstijlen of aan de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank. Bandenspanning meten

5. Rijden in de bergen

Rijden in de bergen vereist een speciale techniek. Rijd je bergop, schakel dan niet te snel door naar de tweede (of derde) versnelling, maar maak gebruik van de kracht van je motor. Laat de auto gerust toeren maken. Rijd je met een te laag toerental een steile helling op, dan kunnen koelproblemen in de auto ontstaan. Bij een hoger toerental levert de auto meer vermogen, waardoor de koelcapaciteit verbetert. Rijd bergaf in dezelfde versnelling als omhoog. Zo remt de auto op de motor en dat voorkomt schade aan de remmen. Zet de versnelling bij het bergafwaarts rijden nooit in zijn vrij, dat is gevaarlijk.

Met deze tips kom je een heel eind in het vakantieklaar maken van je auto. Ga je voor het eerst met de auto op vakantie, dan heb je hier een goede richtlijn aan. Meer details vind je in onderstaande instructies. Een fijne vakantie gewenst!

Misschien ook interessant:
>> Profieldiepte van de autobanden gemakkelijk meten
>> De bandenspanning van je auto meten en de banden controleren
>> Veilig autorijden in de bergen, zo doe je dat
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!