Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Elektrische auto of brandstofauto: welke huurauto kies je?

Elektrische auto of brandstofauto: welke huurauto kies je?
Omschrijving

Wil je weten of het huren van een elektrische auto wel of geen goede keuze is? Het huren van een elektrische auto heeft verschillende voordelen en nadelen ten opzichte van het huren van een brandstofauto. In dit artikel vind je een globaal overzicht van zaken om rekening mee te houden. Zo kun je beide opties tegen elkaar afwegen en deze voor-en nadelen meenemen in je keuze van een huurauto.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Milieuvriendelijk op autovakantie

Elektrische auto's stoten geen uitlaatgassen uit tijdens het rijden, wat bijdraagt aan een lagere luchtverontreiniging en vermindering van de CO2-uitstoot. Het huren van een elektrische auto zorgt daarom ervoor dat je schoner en duurzamer naar bijvoorbeeld je vakantiebestemming rijdt.

2. Verschil in brandstofkosten

Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan brandstof, waardoor het rijden met een elektrische auto goedkoper kan zijn. Dit kan vooral voordelig zijn bij het afleggen van langere afstanden. Of wanneer je van plan bent om tijdens je vakantie veel met de huurauto eropuit te gaan.

3. Stille en soepele rijervaring

Elektrische auto's zijn over het algemeen stil en bieden een soepele rijervaring. Door het ontbreken van het geluid en de trillingen van een verbrandingsmotor, kan elektrisch rijden daarom comfortabeler zijn. Helemaal voor bijvoorbeeld een autovakantie of een andere lange rit, is dit een voordeel.

4. Is het huren van een elektrische auto duurder?

De kosten voor het huren van een elektrische auto en een brandstofauto kunnen hetzelfde zijn of iets verschillen. Soms is het huren van een elektrische auto wat duurder, dit kan ook afhankelijk zijn van het model. Neem deze meerprijs dus mee in je berekening van de totale huurkosten. Dat voorkomt dat je een vertekend beeld krijgt door de besparing op brandstofkosten waarvan bij EV sprake is.

5. Verschil in rijden tussen een brandstofauto en elektrische auto

Rijden in een elektrische auto is anders dan het rijden in een brandstofauto. Een elektrische auto is altijd automatisch, omdat deze niet over een versnellingsbak beschikt. Daarnaast heb je te maken met een ander type remsysteem. Ben je gewend om te rijden in een handgeschakelde auto, dan kan het huren van een brandstofauto eenvoudiger zijn.

6. Beperkte actieradius van een elektrische auto

Een nadeel van het huren van een elektrische auto is de actieradius. Hoewel de actieradius van elektrische auto's continu verbetert, is deze over het algemeen nog steeds beperkter dan bij brandstofauto's. Je kunt met een opgeladen accu dus minder ver rijden dan met een volle brandstoftank.

7. Filerijden met een elektrische auto

Bij filerijden win je met een elektrische auto een deel van de energie terug tijdens het remmen. De actieradius is in zo’n situatie optimaal. Ten opzichte van een brandstofauto ben je in dit geval dus wel gunstiger uit in het verbruik. Kom je in een bijna stilstaande file terecht of is de file erg lang? Dan is het wel raadzaam om goed op de accu te letten. En houd er rekening mee dat zaken als airconditioning tijdens een file ook energie blijven vragen.

8. Een goede reisplanning is noodzakelijk

Het maken van een goede reisplanning is bij het huren van een elektrische auto noodzakelijk. Je hebt namelijk te maken met zaken als:
  • De beschikbaarheid van oplaadpunten.
  • De verschillen in zogenaamde oplaadinfrastructuur per oplaadlocatie.
  • De extra tijd die je onderweg kwijt bent voor het opladen van de elektrische auto.
Het is dus zaak om goed voorbereid op pad te gaan, wanneer je een elektrische auto huurt om langere afstanden mee af te leggen. Uitgebreide informatie hierover, vind je in dit artikel.

9. Verschil in aanbod elektrische en brandstof huurauto's

Het aanbod van elektrische huurauto's kan nog beperkt zijn in vergelijking tot brandstofauto's. Dit betekent dat je mogelijk minder keuze hebt in automodellen, afmetingen en functionaliteiten bij het huren van een elektrische auto. Houd hier dus rekening mee en kijk of een elektrische huurauto aan dezelfde wensen kan voldoen voor jouw reisdoel als een brandstofauto.

10. Waar huur je een elektrische huurauto?

Via Skyscanner en Rentalcars kun je eenvoudig zoeken naar autoverhuurbedrijven die ook elektrische auto’s in hun assortiment hebben. Neem wel altijd de huur- en verzekeringsvoorwaarden van tussenpartijen en de verhuurder zelf goed door bij het huren van een (elektrische) auto.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!